30/10/2020 30/10/2020 Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος, ο οποίος εκοιμήθη τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, συνέδεσε το όνομά του με τον μεγάλο αγώνα για την διατήρηση της Ορθοδοξίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μαυροβούνιο. Βρέθηκε στο στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά τις διώξεις, τις προσαγωγές και τις συκοφαντίες που δέχθηκε, δεν εγκατέλειψε...
30 Οκτωβρίου, 2020 - 13:08
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2020 - 14:09

“Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα για την Ορθοδοξία”

Διαδώστε:
“Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα για την Ορθοδοξία”

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος, ο οποίος εκοιμήθη τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, συνέδεσε το όνομά του με τον μεγάλο αγώνα για την διατήρηση της Ορθοδοξίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μαυροβούνιο. Βρέθηκε στο στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά τις διώξεις, τις προσαγωγές και τις συκοφαντίες που δέχθηκε, δεν εγκατέλειψε ούτε μία στιγμή των αγώνα “για τα Ιερά του τόπου”.

Συνεργάτες του τόνιζαν ότι ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο εξέφραζε την ανησυχία του για το ποίμνιό του.

Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περιέρχεται στο κράτος η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Η ψήφιση του νόμου είχε προκάλεσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα ζητώντας την κατάργησή του. Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, και κληρικών.

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν το Σάββατο του Λαζάρου στην προσαγωγή του μακαριαστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου, και άλλων άλλων πέντε ιερέων, με την πρόφαση ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Στις φωτογραφίες εξασφάλισε το πρακτορείο Ορθοδοξία βλέπετε τις στιγμές που ακολούθησαν κατά τη σύλληψη:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέλαβαν το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Ενώ κατά τη δίκη που ακολούθησε ο Μητροπολίτης δικαιώθηκε ενώ υπήρξε και άνευ λόγου εξαντλητική διαδικασία κατά την ανάκρισή του.

Δείτε σχετικά: 

«Σκόπιμα στόχευε στη σωματική εξάντληση του Μητροπολίτη»

Μαυροβούνιο: Δικαιώνεται ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου

Κάθε χρόνο ο Μακαριστός λειτουργούσε στα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο μέρος Ζλάτιτσα, κοντά στην Πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα το οποίο πλέον είναι μοναστήρι.  Έτσι και φέτος λειτούργησε εκεί  και η αστυνομία τον συνέλαβε. Αντιδρώντας οι πιστοί στην ενέργεια αυτή της αστυνομίας τόνισαν πως τα μέτρα προφύλαξης τηρήθηκαν κανονικά, ενώ σήμερα είναι μια μεγάλη εορτή για την Εκκλησία την οποία προσήλθαν να τιμήσουν, σεβόμενοι όλους τους κανόνες όπως γίνεται στα σούπερ μάρκετ και τους φούρνους.

Αφήνει πίσω του μεγάλο έργο

Ο αγώνας που έδωσε για τη διατήρηση της Ορθόδοξης κληρονομιάς έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Στις αρχές του μήνα συνεδρίασε το Επισκοπικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, μαζί με την νομική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Εκκλησίας, προκειμένου να μελετήσει τα νέα δεδομένα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει το προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα των επιβλαβών επιπτώσεων στη ζωή της Εκκλησίας, εξαιτίας του αντισυνταγματικού νόμου για την ελευθερία της θρησκείας. Ανέφεραν ότι τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκαν διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και θα κλείσει αυτό το νομικό ζήτημα μας το συντομότερο δυνατό

«Από αυτήν την άποψη, εκφράζονται προσδοκίες ότι οι συνιστώσες της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου θα εγκρίνουν ένα νομικό κείμενο που θα βασίζεται στον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, στην εκκλησιαστική πραγματικότητα, στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, αλλά και στα ισχύοντα διεθνή πρότυπα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι μεγάλη και έχει θέσει γερές βάσεις για την διατήρηση της ορθόδοξης πίστης στην πολύπαθη αυτή περιοχή των Βαλκανίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων