25/01/2021 25/01/2021 O υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου κ. Βλαντίμιρ Λεποσάβιτς με άρθρο του μίλησε για τον Νόμο που ψηφίστηκε στη χώρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες.  Ο υπουργός τόνισε ότι ο νόμος βασίζεται στις διεθνείς ελευθερίες ενώ εναρμονίζεται με το εθνικό δίκαιο και το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου κάτι που δεν είχε ο προηγούμενος νόμος που είχε ψηφιστεί. Ο...
25 Ιανουαρίου, 2021 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 25/01/2021 - 9:48

“Ο θρησκευτικός νόμος βασίζεται στις διεθνείς ελευθερίες”

Διαδώστε:
“Ο θρησκευτικός νόμος βασίζεται στις διεθνείς ελευθερίες”

O υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου κ. Βλαντίμιρ Λεποσάβιτς με άρθρο του μίλησε για τον Νόμο που ψηφίστηκε στη χώρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες. 

Ο υπουργός τόνισε ότι ο νόμος βασίζεται στις διεθνείς ελευθερίες ενώ εναρμονίζεται με το εθνικό δίκαιο και το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου κάτι που δεν είχε ο προηγούμενος νόμος που είχε ψηφιστεί.

Ο κ. Λεποσάβιτς σημειώνει μεταξύ αλλών “Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην ιστορία του Μαυροβουνίου βρισκόταν στο δρόμο για ειρηνικές διαδηλώσεις που διήρκησαν σχεδόν ένα χρόνο για τον νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία ο οποίος ήταν αντίθετος με το Σύνταγμα του κράτους. Στην κυβέρνηση που είμαι τώρα υπουργός, απασχοληθήκαμε με την τροποποίηση αυτού του νόμου ως ένα από τα πρώτα καθήκοντά μας ώστε να δικαιολογεί το όνομα του “νόμος για τη θρησκευτική ελευθερία”.

Ο νόμος πριν την τροποποίηση προέβλεπε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να κατασχέσει εκκλησίες και εκκλησιαστική περιουσία, θα μπορούσε το κράτος να διεκδικήσει μοναστήρια αιώνων και να περάσει στην περιουσία της κυβέρνησης χωρίς τη δυνατότητα να αμφισβητηθεί από κάποιο ανεξάρτητο δικαστήριο. Ήταν ένα τολμηρό σχέδιο και ήταν ξεκάθαρο για όλους: αυτός ο νόμος θα παρείχε ένα νομικό στήριγμα για παράνομη αρπαγή γης.

Σήμερα, αυτές οι δυνάμεις έχουν εξαφανιστεί. Ο νέος «νόμος για την ελευθερία της θρησκείας» γράφτηκε και υιοθετήθηκε όχι για να ορίσει νέες νομικές υποχρεώσεις, αλλά για να εναρμονίσει το εθνικό δίκαιο με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου και τις βασικές διεθνείς ελευθερίες. Η προσφυγή στα δικαστήρια για οποιαδήποτε διαφορά ιδιοκτησίας παρέχεται τώρα ως διαβεβαίωση στις θρησκευτικές κοινότητες ότι οι τόποι λατρείας τους είναι ασφαλείς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία να επεκτείνει τον κατάλογο των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.  Πολλές από αυτές τις αλλαγές στον Νόμο προήλθαν από τις ίδιες τις θρησκευτικές κοινότητες. Χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας, οι Χριστιανικές, Εβραϊκές και Μουσουλμανικές κοινότητες κλήθηκαν ως εταίροι και τους ακούσαμε. Οι αντιλήψεις τους έχουν συμπεριληφθεί στον νέο μας Νόμο – σεβόμενοι τα διαφορετικά κοινωνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά του Μαυροβουνίου. Πράγματι, σε αυτή τη βάση, και εμπνευσμένοι από την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών να συναντώνται με θρησκευτικές κοινότητες σε εβδομαδιαία βάση, το Τμήμα μου θα δημιουργήσει τώρα ένα πρόγραμμα συνεχούς διαλόγου με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ταυτόχρονα, διατηρήθηκε ό, τι ήταν καλό για την ελεύθερη έκφραση πεποιθήσεων και διατηρήθηκε η προστασία των πιστών στο Μαυροβούνιο. Οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί στο παρελθόν μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων και της κυβέρνησης, οι οποίες προστατεύουν τα κεκτημένα δικαιώματα, είναι σεβαστές και διατηρούνται.

Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς να κάνουμε αυτές τις αλλαγές στον Νόμο. Πρέπει να εφαρμοστούν και στην πράξη. Τουλάχιστον προς το παρόν, η νέα διοίκηση πρέπει να εργάζεται σε καθημερινή βάση για να ξεπεράσει εκείνα τα ιδρύματα των οποίων οι εργαζόμενοι πρέπει ακόμη να απαλλαγούν από τον φόβο και τον εκβιασμό” αναφέρει ο υπουργός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων