31/01/2023 01/02/2023 Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου 2023, ο Μακαριώτατος είχε συναντήσεις και επαφές με τη Σερβική Ορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης, τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης.   Άφιξη στο Σικάγο Την Κυριακή...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 1:21

Σε εξέλιξη το 2ο μέρος της επίσκεψης του Πατριάρχη Σερβίας στις ΗΠΑ

Διαδώστε:
Σε εξέλιξη το 2ο μέρος της επίσκεψης του Πατριάρχη Σερβίας στις ΗΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου 2023, ο Μακαριώτατος είχε συναντήσεις και επαφές με τη Σερβική Ορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης, τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης.

 

Άφιξη στο Σικάγο

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου μετέβη στο Σικάγο του Ιλινόι, στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της επίσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου. Κατά την επίσκεψη ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος συνοδεύεται από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Καναδά κ. Μητροφάνη, από τον Πρωτοπρεσβύτερο-Σταυροφόρο Βέλιμπορ Τζόμιτς και τον Αρχιδιάκονο Ντράγκαν Ράντιτς.

Στο αεροδρόμιο της πόλης ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Νέας Γκρατσάνιτσας και Κεντροδυτικής Αμερικής κ. Λογγίνο, καθώς και από τον κλήρο και τον λαό της ευρύτερης περιοχής.

 

Στο Μιλγουόκι

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας μετέβη στο Μιλγουόκι και στην τοπική Σερβική Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Σάββα, η οποία εορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της.

Η επέτειος εορτάστηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό με Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, συλλειτουργούντων των Πανιερωτάτων Επισκόπων Καναδά κ. Μητροφάνη και Νέας Γκρατσάνιτσας και Κεντροδυτικής Αμερικής κ. Λογγίνου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Σικάγου και Μέσης Αμερικής κ. Πέτρος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Παρά την χιονόπτωση που επικρατούσε στην περιοχή, πλήθος κλήρου και λαού προσήλθαν και κατέκλυσαν τον Ναό προκειμένου να προσευχηθούν και να συναντήσουν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο.

Στην προσφώνηση του προς τον Μακαριώτατο, o Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Λογγίνος τόνισε την σημασία της επίσκεψης του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου στην τοπική κοινότητα, ενώ παράλληλα, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η ενορία του Αγίου Σάββα είναι από τις πιο οργανωμένες της Επισκοπής.

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή και ευχήθηκε σε κλήρο και λαό με την ευκαιρία της σημαντικής επετείου της τοπικής κοινότητας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο και τις αρετές του Αγίου Σάββα, του πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία της διδασκαλίας του Ευαγγελίου στα παιδιά.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι εδώ μαζί μας. Ξέρετε, αν τους δώσετε την Ορθόδοξη πίστη και το Ευαγγέλιο του Χριστού, θα διαφυλάττουν πάντα κάθε άλλη πτυχή της ταυτότητάς τους. Αν τους διδάξετε να είναι απλώς Σέρβοι και δεν γνωρίζουν το Ευαγγέλιο του Χριστού, αργά ή γρήγορα θα λησμονήσουν την ταυτότητά τους και την καταγωγή τους, και συχνά όσοι λησμονούν την πίστη τους, λησμονούν επίσης και τους γονείς τους. Είστε διασκορπισμένοι εδώ, αλλά η πατρίδα είναι και εκεί που βρίσκεται ο καθένας. Η πατρίδα είναι εδώ, διότι και ο Άγιος Σάββας είναι επίσης εδώ, και όπου και αν είναι, είναι ο πατέρας μας, εκεί είναι η πατρίδα μας, εκεί είναι το σπίτι μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος.

 

 

Στη Ιερά Μονή Νέας Γκρατσάνιτσας και στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Σερβίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Νέας Γκρατσάνιτσας και τη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Λίμπερτιβιλ του Ιλινόι.

Κατά την επίσκεψη ο Μακαριώτατος συζήτησε με καθηγητές και φοιτητές για τους τρόπους βελτίωσης του έργου της μοναδικής Σερβικής Θεολογικής Σχολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναχώρησε ο Πατριάρχης Σερβίας

Η υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου στη Νέα Υόρκη

Στο ναό του Αγίου Σάββα στη Νέα Υόρκη ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Πατριάρχης Σερβίας από Νέα Υόρκη: Ο Άγιος Σάββας δίδαξε τη συγχώρεση και την αγάπη

Ο Πατριάρχης Πορφύριος για την καθοριστική συνεισφορά του Αγίου Σάββα στο σερβικό έθνος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων