26/01/2024 26/01/2024 Αλλ’ είναι πολύ κουραστικό να τα διηγηθεί κανείς όλα [τα θαύματα που έκανε ο όσιος Συμεών ή Συμεώνης ο Παλαιός], σ’ εμένα μάλιστα ίσως είναι αδύνατο. Θα αναφέρω λοιπόν μόνο ένα και, παρουσιάζοντάς το σαν γνώρισμα της αποστολικής και προφητικής θαυματουργίας του, αφήνω τους αναγνώστες να καταλάβουν με αυτό από ποια χάρη έλαβε τη δύναμη....
26 Ιανουαρίου, 2024 - 20:22
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2024 - 20:07

Όσιος Συμεών ο Παλαιός: Πώς έσβησε την θεόσταλτη φωτιά που άναψε από αδικία και άρχισαν όλοι να του ζητούν θαύματα

Διαδώστε:
Όσιος Συμεών ο Παλαιός: Πώς έσβησε την θεόσταλτη φωτιά που άναψε από αδικία και άρχισαν όλοι να του ζητούν θαύματα

Αλλ’ είναι πολύ κουραστικό να τα διηγηθεί κανείς όλα [τα θαύματα που έκανε ο όσιος Συμεών ή Συμεώνης ο Παλαιός], σ’ εμένα μάλιστα ίσως είναι αδύνατο. Θα αναφέρω λοιπόν μόνο ένα και, παρουσιάζοντάς το σαν γνώρισμα της αποστολικής και προφητικής θαυματουργίας του, αφήνω τους αναγνώστες να καταλάβουν με αυτό από ποια χάρη έλαβε τη δύναμη.

Ήταν καλοκαίρι και θερισμός και τα δεμάτια μετακομίζονταν στ᾽ αλώνια. Κάποιος άνδρας που δεν αρκούνταν στους δικούς του κόπους, αλλ’ επιθυμούσε και τους κόπους των άλλων, αφαίρεσε τα δεμάτια του γείτονα και προσπαθούσε μ’ αυτά ν’ αυξήσει τη δική του θημωνιά.

Αμέσως όμως δέχθηκε τη θεία τιμωρία για την κλοπή· έπεσε κεραυνός και κάηκε το αλώνι και εκείνος ο άθλιος πήγε στον άνθρωπο του Θεού, που είχε κατασκηνώσει όχι μακριά από το χωριό, και διηγήθηκε τη συμφορά, προσπαθώντας όμως να κρύψει την κλοπή.

Όταν όμως διατάχθηκε να πει την αλήθεια παραδέχθηκε την κλοπή (διότι το πάθος τον ανάγκασε να κατηγορεί τον εαυτό του)· τότε ο θείος εκείνος άνδρας τον πρόσταξε ν’ απαλλαγεί από την τιμωρία με την αποκατάσταση της αδικίας· διότι είπε· «εάν εσύ δώσεις πίσω εκείνα τα δεμάτια, θα σβήσει η θεόσταλτη εκείνη φωτιά».

Μπορούσε λοιπόν να δει κανείς τότε αυτόν τον άνθρωπο να τρέχει και να προσφέρει στον αδικημένο τα κλεμμένα στάχυα, και τη φωτιά να σβήνει χωρίς νερό με την προσευχή και τη μεσολάβηση του θείου γέροντα.

Αυτό όχι μόνο γέμισε τους γείτονες από φόβο, αλλά και όλη την πόλη (εννοώ την Αντιόχεια· διότι το χωριό υπαγόταν σ’ αυτήν), την οποία ανάγκασε να τρέχουν εκεί και να ζητούν άλλος απαλλαγή από τη δαιμονική λύσσα, άλλος το σταμάτημα του πυρετού, και άλλος τη γιατρειά από κάτι άλλο που τον ενοχλούσε.

Και αυτός χορηγούσε άφθονα τα νάματα της χάριτος που κατοικούσε μέσα του.

Η μνήμη του οσίου Συμεών του Παλαιού τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.

Από τον τόμο «Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών», Θεοδωρήτου Κύρου, «Φιλόθεος Ιστορία η ασκητική πολιτεία» των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Κείμενο, μετάφραση, σχόλια Σταυρούλα Ζαχαριάδου, Θεολόγος.

Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων