08/10/2021 08/10/2021 Με την πλήρωση των κενών θέσεων των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Καστορίας, Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς...
08 Οκτωβρίου, 2021 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2021 - 9:42

Με την εκλογή πέντε Μητροπολιτών ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεραρχίας

Διαδώστε:
Με την εκλογή πέντε Μητροπολιτών ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεραρχίας

Με την πλήρωση των κενών θέσεων των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Καστορίας, Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας ολοκληρώνονται σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα καθώς οι κενές θέσεις είναι πολλές οπότε η όλη διαδικασία για την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών θα είναι χρονοβόρα.

Οι εκλογές θα ξεκινήσουν με την πλήρωση της κενής θέσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν με την σειρά αυτές των Καστορίας, Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας.

Συνολικά οι εκλέκτορες σε αυτή τη διαδικασία είναι 77.

Η διαδικασία εκλογής

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 590/1977 (Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος):

“Προς πλήρωσιν χηρεύσαντος μητροπολιτικού τινος θρόνου τα μέλη της Ι. Σ. Ι., συνερχόμενα εις συνεδρίαν, εκλέγουν διά μυστικής Ψηφοφορίας τρεις υποψηφίους εκ των εγγεγραμμένων εις τον κατάλογον των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων κληρικών. Εκαστος εκλέκτωρ υποχρεούται να αναγράψη εν τω ψηφοδελτίω αυτού τρεις υποψηφίους. Εν συνεχεία η Ι. Σ.Ι. διά μυστικής Ψηφοφορίας και διά σχετικής πλειονοψηφίας εκλέγει ένα εκ των τριών προς πλήρωσιν της χηρευούσης Μητροπόλεως.

Εκλόγιμοι επίσης είναι άνευ εγγραφής εις κατάλογον οι καθ` οιονδήποτε τρόπον σχολάζοντες Μητροπολίται της Εκκλησίας της Ελλάδος, και οι Βοηθοί Επίσκοποι, ως και οι κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος Τιτουλάριοι Μητροπολίται και Επίσκοποι.

 Εν περιπτώσει ισοψηφίας είτε μεταξύ των Μητροπολιτών, είτε μεταξύ Επισκόπων, προτιμάται ο έχων τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης, μεταξύ Πρεσβυτέρων ή Διακόνων προτιμάται ο κατά βαθμόν ανώτερος μεταξύ δε Πρεσβυτέρων ο έχων τα πρεσβεία της Ιερωσύνης”.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα τελεστούν τα Μικρά και τα Μεγάλα Μηνύματα. Τα Μεγάλα Μηνύματα των εκλεγησομένων νέων Μητροπολιτών θα τελεσθούν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων που ισχύουν εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Η τέταρτη μέρα

Με μηνύματα ενότητας ολοκληρώθηκε χθες η τέταρτη ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι  “η υπακοή στο Συνοδικό Πολίτευμα είναι το Α και το Ω της Εκκλησίας”.

Παρακολουθήστε το σχετικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφορικά με τις εργασίες της 4ης ημέρας της Ιεραρχίας:

Η τρίτη μέρα

Στο ζήτημα της πανδημίας και τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε αυτή αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας επικεντρώθηκε η συνεδρίαση της τρίτης ημέρας των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η συζήτηση όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, διεξήχθη σε κλίμα ενότητας.

Παρακολουθήστε το βίντεο με το σχετικό ανακοινωθέν: 

Η δεύτερη ημέρα

Το πρόγραμμα της Τρίτης περιελάμβανε δύο εισηγήσεις. Η μία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό με θέμα: “Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος” (Μ.Ε.Δ.Ι.Ε.Μ.)”. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα με θέμα: “Συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός”.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος:

Η πρώτη ημέρα

Αναφορές στην πανδημία και στην ενότητα της Εκκλησίας περιλάμβανε η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας εργασιών της Ιεραρχίας την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι θα πρέπει να απομονωθούν οι αλλότριες φωνές για το καλό της Εκκλησίας του Χριστού. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον ευχαρίστησε για τον Νόμο περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον οποίο μετά από διακόσια χρόνια, την πλειοψηφία των μελών των συμβουλίων των Εκκλησιαστικών Σχολών θα έχει η Εκκλησία.

Παρακολουθήστε το ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφορικά με τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Ιεραρχίας:

ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ – Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος – Μαριάνθη Ματζίρη

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονoμάκη 

Επιμέλεια θέματος: Νικόλαος Ζαΐμης 

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά από δύο χρόνια ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας – Στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος οι τακτικές εργασίες

ΜΟΝΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Θεία Λειτουργία πριν την έναρξη της Ιεραρχίας (ΦΩΤΟ)

ΙΕΡΑΡΧΙΑ: Η προσέλευση των Αρχιερέων στο Διορθόδοξο Κέντρο (ΦΩΤΟ)

Η έναρξη των τακτικών εργασιών της Ιεραρχίας (ΦΩΤΟ)

Σύγκληση Ιεραρχίας με υγειονομικά μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ακολουθία έναρξης των εργασιών της Ιεραρχίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλάνα από τη Θεία Λειτουργία στη Μονή Πεντέλης (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε Ιεραρχία: «Η φωνή της Εκκλησίας είναι μία» – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η προσφώνηση του Μακαριωτάτου στην Ιεραρχία

Δεύτερη ημέρα Ιεραρχίας: Ψηφίστηκε ο κανονισμός για τη λειτουργία Μητρώου Εφημερίων – Η εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα

Το επίσημο Ανακοινωθέν της 2ης ημέρας της Ιεραρχίας

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Την Παρασκευή οι εκλογές των Μητροπολιτών – Κεκλεισμένων των θυρών τα μεγάλα μηνύματα

Τρίτη ημέρα Ιεραρχίας: Στο επίκεντρο η στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία και στις θεωρίες συνωμοσίας – Σε κλίμα ενότητας η συζήτηση

Το επίσημο Ανακοινωθέν της 3ης ημέρας της Ιεραρχίας

Με μηνύματα ενότητας η τέταρτη ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεραρχίας – Το Α και το Ω της Εκκλησίας είναι η υπακοή στο Συνοδικό Πολίτευμα

Το επίσημο ανακοινωθέν της 4ης ημέρας της Ιεραρχίας (ΒΙΝΤΕΟ)

ΙΕΡΑΡΧΙΑ: Ιστορική φωτογραφία στη Μονή Πεντέλης

Στη ΔΙΣ η πρόταση Μητροπολίτη Μάνης για απαλλαγή των Μητροπολιτών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων