19/03/2019 19/03/2019 της Ναταλίας Δανδόλου Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδριάζει από το πρωί με πρώτο θέμα στην ατζέντα  τις σχέσεις εκκλησίας – πολιτείας. Στη εισήγησή του ο προεδρεύων της επιτροπής διαλόγου, Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως...
19 Μαρτίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2019 - 13:31

Ώρα μηδέν για την Ιεραρχία- Η εισήγηση του Μητρ. Ναυπάκτου και οι κόκκινες γραμμές (συνεχής ενημέρωση)

Διαδώστε:
Ώρα μηδέν για την Ιεραρχία- Η εισήγηση του Μητρ. Ναυπάκτου και οι κόκκινες γραμμές (συνεχής ενημέρωση)

της Ναταλίας Δανδόλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδριάζει από το πρωί με πρώτο θέμα στην ατζέντα  τις σχέσεις εκκλησίας – πολιτείας.

Στη εισήγησή του ο προεδρεύων της επιτροπής διαλόγου, Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος», υπογραμμίζει ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, των οργανικών εφημεριακών θέσεων και της μισθοδοσίας του Κλήρου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξεκίνησε με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, αλλά έχει κενά και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα τόσο στην Εκκλησία ως Οργανισμό, όσο και στους Κληρικούς και αυτό θα έχει συνέπεια στον λαό και την κοινωνία.

Αφού αναλύει το σκεπτικό των αποφάσεων αλλά και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε η Επιτροπή διαλόγου, της οποίας προεδρεύει, με το υπουργείο Παιδείας,  τονίζει ότι η «εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, πράγμα που επανειλημμένως τονίσαμε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου και τα άλλα μέλη της Επιτροπής της Πολιτείας» και τονίζει ότι εμμένει στο υφιστάμενο καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, το οποίο δεν συζήτησε, αλλά μεταφέρει την πρόταση της Κυβερνήσεως στην Ιεραρχία. Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση εδώ 

Κατά την αντιφώνηση του ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ανέφερε: “η σύγκλησις εκτάκτως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και η πρόσκλησις μάς ευρίσκει συμφώνους, προθύμους και προετοιμασμένους, διά ακρόασιν, συζήτησιν και λήψιν αποφάσεων επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται εις την ημερησίαν διάταξιν. Αυτό απαιτεί και επιβάλλει το ισχύον Κανονικόν και Νομικόν σύστημα της Εκκλησίας μας”. Διαβάστε αναλυτικά την αντιφώνηση εδώ

Δείτε τα πρώτα πλάνα από την Ιεραρχία


Η επιτροπή διαλόγου συνεδρίασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και να καταλήξει στην τελική της εισήγηση προς την Ιεραρχία. Μετά το διάλειμμα θα διεξαχθεί συζήτηση επί της Εισηγήσεως και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το Φθινόπωρο, είχε αποφασιστεί να εξαιρεθεί από την όποια συμφωνία τόσο το μισθολογικό των Ιερέων όσο και το ουδετερόθρησκο του κράτους.

Κατόπιν αυτού, αλλά και των έντονων αντιδράσεων που εκφράστηκαν τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και από την Εκκλησία της Κρήτης και τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο υλοποίησης το οποίο συζητείται σήμερα στην Ιεραρχία.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της, τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο παραμένει αμετάβλητο το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα των κληρικών όπως επίσης και το ύψος των αποδοχών τους. Επίσης, Ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος η δαπάνη μισθοδοσίας των κληρικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Η ανακοίνωση του σχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις με τον ΙΣΚΕ και την Εκκλησίας της Κρήτης να κάνουν λόγω για φραστικές μόνο αλλαγές, επί του αρχικού σχεδίου. Μάλιστα, οι Κρητικοί Ιεράρχες και Ιερείς έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις, αλλά και προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Οι κόκκινες γραμμές

Βάσει της πρότασης της κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το σχέδιο υλοποίησης που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από την Εκκλησία και εν συνεχεία να κατατεθεί προς κύρωση στην Βουλή. Όπως διαφαίνεται όμως, υπάρχουν δύο βασικές κόκκινες γραμμές, μία από την εκκλησία και μία από τη κυβέρνηση.
Η πρώτη αφορά την Εκκλησία και τις αλλαγές στην μισθοδοσία των Κλήρων.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι της κυβέρνησης. Το Μαξίμου έχει τονίσει ρητώς ότι ή να γίνουν δεκτά όλα σημεία της συμφωνίας ως έχουν ή η συμφωνία θα απορριφθεί εν τω συνόλω της. Και μένει πλέον πως θα διαχειριστούν και οι δύο πλευρές αυτές τις κόκκινες γραμμές, τόσο επί της ουσίας, όσο και επικοινωνιακά.

Η δεύτερη ημέρα και οι εκλογές στις Μητροπόλεις

Σύμφωνα με τον πρόγραμμα, αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α. Σισανίου και Σιατίστης, β. Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, γ. Περιστερίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων