31/03/2021 31/03/2021 Η καμπάνα της Λευτεριάς – Στην οδό Πρυτανείου, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, μια μικρή καμπάνα φυλαγμένη στο εσωτερικό του ναού θυμίζει μέρες ιστορικές για το Γένος (φώτο ως άνω). Η καμπάνα ήταν κατασκευασμένη στην Ιταλία και επί Τουρκοκρατίας φυλασσόταν σε ειδική κρύπτη καθώς η χρήση καμπανών είχε απαγορευτεί με διάταγμα του σουλτάνου. Το...
31 Μαρτίου, 2021 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2021 - 16:04

Τις καμπάνες τις απαγόρευαν οι Τούρκοι και πότε θα χτυπήσει η καμπάνα

Διαδώστε:
Τις καμπάνες τις απαγόρευαν οι Τούρκοι και πότε θα χτυπήσει η καμπάνα

Η καμπάνα της Λευτεριάς – Στην οδό Πρυτανείου, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, μια μικρή καμπάνα φυλαγμένη στο εσωτερικό του ναού θυμίζει μέρες ιστορικές για το Γένος (φώτο ως άνω).

Η καμπάνα ήταν κατασκευασμένη στην Ιταλία και επί Τουρκοκρατίας φυλασσόταν σε ειδική κρύπτη καθώς η χρήση καμπανών είχε απαγορευτεί με διάταγμα του σουλτάνου.

Το 1833, στις 31 Μαρτίου, όταν τα οθωμανικά στρατεύματα αποχώρησαν και παρέδωσαν το φρούριο της Ακρόπολης στους Αθηναίους η καμπάνα σήμανε δυνατά. Ήταν μια ιστορική στιγμή.

Μετά από έναν αιώνα αργότερα ο ήχος της συνδέθηκε με μία ακόμη ένδοξη στιγμή της πόλης: Την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Από τότε χτυπάει πρώτη σε κάθε Εθνική Γιορτή και θα χτυπήσει πάλι πρώτη όταν τελειώσει η τραγική δοκιμασία που ζούμε.

Παράπονο όμως είναι γιατί ο γλυκός ήχος της ιστορικής καμπάνας αγνοήθηκε από τους οργανωτές των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

ΠΗΓΗ: Fb Τιμόθεος Ηλιάκης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων