09/12/2020 09/12/2020 Για την αγάπη, τον Άγιο Νεκτάριο, τα μυστήρια της εκκλησίας, τους τρεις Ιεράρχες, τα Χριστούγεννα, αλλά και για τις σχέσεις Εκκλησίας-ιατρικής επιστήμης, όπως και για τη χρήση του διαδικτύου ως μέσου ποιμαντικής διακονίας, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη Μαρία Γιαχνάκη, σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2020.  Ακούστε το...
09 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:07
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2020 - 20:58

Συνέντευξη: “Η αγάπη είναι το ζητούμενο των ημερών και η πίστη μας είναι μια βασιλεία αγάπης”

Διαδώστε:
Συνέντευξη: “Η αγάπη είναι το ζητούμενο των ημερών και η πίστη μας είναι μια βασιλεία αγάπης”

Για την αγάπη, τον Άγιο Νεκτάριο, τα μυστήρια της εκκλησίας, τους τρεις Ιεράρχες, τα Χριστούγεννα, αλλά και για τις σχέσεις Εκκλησίας-ιατρικής επιστήμης, όπως και για τη χρήση του διαδικτύου ως μέσου ποιμαντικής διακονίας, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη Μαρία Γιαχνάκη, σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2020. 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

 

 

Ερωτηθείς για το εάν η αγάπη είναι το ζητούμενο των ημερών ο Σεβασμιώτατος είπε ότι πάντα ήταν!

«Η αγάπη είναι το ζητούμενο των ημερών, η αγαπολογία όχι. Πάντοτε η αγάπη είναι το ζητούμενο, είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό.

Ο Θεός είναι αγάπη, όπως λέει και ο αγαπημένος του μαθητής Ιωάννης. Αγάπη είναι ολόκληρη η Αγία Τριάδα και τα τρία πρόσωπα. Αυτό στην Θεολογία λέγεται περιχώρησις. Η αγάπη είναι αυτή η οποία μπορεί να σώσει τις παγωμένες καρδιές, η αγάπη είναι αυτή η οποία θα σώσει τον κόσμο… Η ιστορία του κόσμου δεν γράφεται μόνο με τους πολέμους. […] Μόνο με την αγάπη θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στον παράδεισο… Ο εγωισμός, η σκληροκαρδία εμποδίζουν τον άνθρωπο από την κοινωνία με τον Θεό.

Κάποιος από τους πατέρες έλεγε πως η αγάπη είναι θησαυρός τρισχαρμόσυνος!

Σίγουρα η αγάπη είναι ένα αγώνισμα, ένα άθλημα… Είναι ένα εσωτερικό βίωμα… Και ο μεγάλος της σταθμός είναι τα Χριστούγεννα «διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.» (κατά Ιωάννη 3:16)

Η πίστη μας, η ορθοδοξία μας είναι μια βασιλεία αγάπης: Άνοιγμα ψυχής, κατανόηση του πλησίον, διώξιμο της κακίας από μέσα μας, ελεημοσύνη. Η αγάπη είναι το κριτήριο στο Ευαγγέλιο της Κρίσεως. Με την αγάπη θα μας κρίνει ο δικαιοκρίτης Χριστός…

Ο δε Απόστολος Παύλος έγραψε τον λεγόμενο ύμνο της Αγάπης. Αυτός θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Δεν θα υπήρχε μπούλινγκ, δεν θα υπήρχε βία… Ο Απόστολος Παύλος -εάν δεν κάνω λάθος – αναφέρει στις επιστολές του περίπου 77 φορές τη λέξη αγάπη και χρησιμοποιεί μια σειρά από ειδικά ρήματα κοντά στην αγάπη…

Αυτή την αγάπη προσφέρουν και οι ιατροί και νοσηλευτές στις μέρες μας.  Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να γίνεται ούτε προς το θεαθήναι ούτε προς εκμετάλλευση.

Είναι πολύ μεγάλο πράγμα να φεύγει κάποιος από τον κόσμο και να λένε: «Αυτός ήταν άνθρωπος της αγάπης!» Και όλοι οι πατέρες της εκκλησίας, οι άγιοι, η αγία Φιλοθέη, εκεί στο κέντρο της Αθήνας, όλοι ήταν άνθρωποι αγάπης…».

Σχέσεις εκκλησίας και ιατρικής επιστήμης

Σχετικά με τις σχέσεις της εκκλησίας με την ιατρική επιστήμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τόνισε:

«Πάντοτε η εκκλησία εύχεται υπέρ υγείας, εύχεται για την ειρήνη και όταν ευχόμεθα εννοούμε τον όλον άνθρωπο, ψυχή τε και σώματι. Όλη η ποιμαντική της εκκλησίας συναντάται με την ιατρική στο έργο της λύτρωσης από τον ανθρώπινο πόνο. Δεν συγκρούεται η θρησκεία με την επιστήμη. Είναι παράλληλοι οι δρόμοι αυτοί. Η μέριμνα για το σώμα είναι καθήκον, η ατίμωση είναι αμαρτία… Η σύζευξη θρησκείας και επιστήμης είναι πολύ σημαντική. Η επιστήμη έχει και όρια. Από κει και πέρα είναι θέμα πνευματικό, υπάρχει το θαύμα. Η ιατρική και η θρησκεία δεν συγκρούονται και δεν πρέπει να συγκρούονται.

Τι είναι τα μυστήρια για την εκκλησία;

Σε αυτό το ερώτημα, ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε το απαύγασμα της εμπειρίας του: «Τα μυστήρια είναι τα δοχεία της Χάριτος. Με τα ιερά μυστήρια ο πιστός Χριστιανός λαμβάνει χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Δεν είναι κάτι μαγικό αυτό. Πρέπει να έχει προετοιμαστεί πνευματικά, ώστε να μην γίνει αυτό εις κρίμα, ή κατάκριμα»

Ερωτηθείς για τους Αγίους και το πόσα μπορούμε να διδαχθούμε από τους βίους τους, ο Σεβ. Μητροπολίτης απάντησε:

«Οι Άγιοι ακριβώς είναι αυτοί που μας προβληματίζουν, μας ελέγχουν, μας παρηγορούν και μας διδάσκουν. Γιατί κάποιος έγινε άγιος… Πώς; Προβληματιζόμαστε αρχικά, έπειτα μας ελέγχουν… Τι είμαστε μπροστά στους Αγίους; Παρότι όμως μας ελέγχουν, επειδή ήταν άνθρωποι, μας παρηγορούν και μας βοηθούν κιόλας. Μας διδάσκουν… Είναι αυτό που λέει ο Μέγας Βασίλειος: «Οι Άγιοι είναι σιωπώντα κηρύγματα»… Πόσα μπορούμε να μάθουμε από τον Άγιο Παiσιο, τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Ιάκωβο… Είχα την ευλογία να γνωρίσω και τους τρεις… Το κοινό χαρακτηριστικό των Αγίων ήταν η ταπεινοφροσύνη… Εμείς από την άλλη είμαστε περήφανοι…

O Άγιος Νεκτάριος, ο οδοιπόρος της τεθλιμμένης οδού

Μιλώντας για τον Άγιο Νεκτάριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τον χαρακτήρισε ως οδοιπόρος της τεθλιμμένης οδού, λέγοντας:

«Είχε την πίστη, είχε την υπομονή, είχε την καρτερία… Αξίζει τον Άγιο Νεκτάριο να τον προσεγγίσουμε μέσα από τις διδαχές του, τα βιβλία του, τη λογιότητά του, τη σεβασμία αγία προσωπικότητά του. Ερχόταν μια αύρα λεπτή μέσα στις ψυχές των ανθρώπων που τον πλησίαζαν. Κάθε χρόνο πήγαινα στο Αρεταίειο και τελούσα την παράκληση του Αγίου… Στην αρχή ήταν δυο- τρεις νοσοκόμες και λίγοι γιατροί… Με τα χρόνια, το πόσοι έρχονταν ήταν κάτι το καταπληκτικό: γιατί ο Άγιος ενίσχυε, ενδυνάμωνε τους ανθρώπους, ήταν και πιο προσιτός… Ο Άγιος Νεκτάριος ευφραίνει και καταλάμπει τις ψυχές μας… Είναι πιο προσιτός, γιατί έζησε στον αιώνα μας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν άνθρωποι που τον γνώριζαν. Κι όταν τον αδικούσαν, δεν μιλούσε, παρά έλεγε: «Θα μιλήσει ο ουρανός».

Για την διαπαιδαγώγηση των νέων

«Οι τρεις Ιεράρχες, επειδή ήταν μορφωμένοι, θα μπορούσαν να δώσουν πάρα πολλά στη νεότητα… Ο Μέγας Βασίλειος έχει γράψει πάρα πολλά συγγράμματα, που μπορούν να στηρίξουν τους νέους. Ότι έμαθε από την γιαγιά του και τη μητέρα του, αυτά αύξησε και συμπλήρωσε, όπως λέει ο ίδιος.
Ο Ιερός Χρυσόστομος μίλησε για την αγωγή των νέων, πως θα πρέπει να έρχεται πολύ γρήγορα η παιδαγωγία. «Η ψυχή του παιδίου είναι τιμιωτέραν παντός χρυσίου», έγραψε. Όσο βοηθάμε τα παιδιά να πλησιάσουν τους τρεις Ιεράρχες, τα βοηθάμε να αποκτήσουν γνώση, ήθος και αρετή».

Για το διαδίκτυο και τη χρήση του στην ποιμαντική

«Το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει το ποιμαντικό έργο της εκκλησίας. Τα τεχνικά μέσα βοηθούν την άσκηση της ποιμαντικής στην εκκλησία. Θα πρέπει να δώσουμε, βέβαια, τα κριτήρια… Είναι θέμα χρήσης. Βοηθάει πράγματι, αλλά δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτό. Το διαδίκτυο δεν πρέπει να αντικαταστήσει το βιβλίο ως μέσο διανόησης. Υπάρχει κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τα λεξικά μας, να έχουμε ένα σωστό λέγειν, μια ομιλία σωστή… Προσπαθούμε μέσω του διαδικτύου να βοηθάμε τα παιδιά πάντως σε αυτή την εποχή, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος, που μίλησε ακόμα για τα σπουδαία Ποιμαντικά Προγράμματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, αλλά και τα Χριστούγεννα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων