10/11/2023 10/11/2023 «Σοβαρή επιδείνωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας των εφήβων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την ψυχική υγεία που διενεργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.250 μαθητών). Το 2022 μόνο δύο στους πέντε εφήβους στην Ελλάδα αναφέρουν “πολύ καλή υγεία” και μόλις ένας στους...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 20:04
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2023 - 19:28

Δύο στους τρεις εφήβους δεν είναι καλά

Διαδώστε:
Δύο στους τρεις εφήβους δεν είναι καλά

«Σοβαρή επιδείνωση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας των εφήβων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την ψυχική υγεία που διενεργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.250 μαθητών). Το 2022 μόνο δύο στους πέντε εφήβους στην Ελλάδα αναφέρουν “πολύ καλή υγεία” και μόλις ένας στους τρεις εφήβους αναφέρει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Τα ποσοστά και στους δύο δείκτες βαίνουν μειούμενα με την πάροδο των ετών…

Στο ίδιο πλαίσιο, αυξάνεται το ποσοστό των νέων που βιώνουν ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα με μεγάλη σχετικά συχνότητα… και το οποίο πλέον φτάνει το 60% έναντι 44% που ήταν το 2018. Περισσότεροι από ένας στους έξι εφήβους (17,1%) αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά. Αξιολογώντας τις απαν­τήσεις των εφήβων προέκυψε ότι το 6,2% είναι σε κίνδυνο για την εκδήλωση κατάθλιψης. Ένας στους έξι νέους αναφέρει ότι νιώθει μοναξιά, ενώ το 6,2% είναι σε κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης…

Οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας, με τη μεγαλύτερη δυσμενή μεταβολή να καταγράφεται μεταξύ των ηλικιών 11 και 13 ετών.

…Παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών είναι η υποστήριξη από το περιβάλλον, η σωματική δραστηριότητα αλλά και ο βαθμός χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ… Άννα Κοκκέβη, σημείωσε ότι “τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί. …Δείχνουν τον κρίσιμο ρόλο που η οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα η κοινωνία μας παίζει στην εμφάνιση και την επικράτησή τους”» («kathimerini.gr» 11-10-2023).

Και άλλοι ψυχίατροι που ερμηνεύουν την έρευνα αυτή, «υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα αυτά επηρεάστηκαν καθοριστικά από τη δημοσιονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, την πανδημία που ακολούθησε, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση… Και τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα δράσεις για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών· να γίνουν παρεμβάσεις στο σχολείο, στην οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα».

Όταν όμως όλοι αυτοί οι «ειδικοί» εντοπίζουν τα αίτια της επιδεινώσεως της ψυχικής υγείας των εφήβων μόνο σε εξωτερικές συνθήκες ζωής, δεν θα μπορέσουν ποτέ να λάβουν και τα σωστά μέτρα προλήψεως.

Οι έφηβοι πάσχουν από μοναξιά και κατάθλιψη, διότι έχουν ένα μεγάλο κενό στην ψυχή τους. Τους στερήσαμε τον Θεό και τους αφήσαμε να αντιπαλεύουν σε αντίξοες πράγματι συνθήκες χωρίς στήριγμα, χωρίς πίστη, χωρίς ελπίδα. Πως λοιπόν θα μπορέσουν οι έφηβοι να βρούν την ψυχική τους γαλήνη και ισορροπία; Με σεμινάρια ψυχολογίας η με άλλες κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις;

Γιατί δεν λέμε την αλήθεια στους εαυτούς μας, αλλά και στα παιδιά μας; Όταν βγάλουμε τον Θεό από τη ζωή μας, αρρωσταίνουμε. Τότε η ζωή μας δεν έχει σκοπό, δεν έχει νόημα, δεν έχει προοπτική. Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά μας ελπίδα, ας τους μιλήσουμε για τον Θεό. Μόνο Αυτός μπορεί να στηρίξει τους νέους μας και να τους χαρίσει ψυχική γαλήνη και χαρά.

Ορθόδοξο Περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων