06/02/2023 06/02/2023 Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών, διάρκειας ενός λεπτού, έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους, ως τώρα, απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων. Ο σεισμός, με επίκεντρο τη νότια επαρχία Καχραμανμάρας, έγινε αισθητός...
06 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2023 - 12:29

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας – Εκατοντάδες οι νεκροί – Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας – Εκατοντάδες οι νεκροί – Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών, διάρκειας ενός λεπτού, έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους, ως τώρα, απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Ο σεισμός, με επίκεντρο τη νότια επαρχία Καχραμανμάρας, έγινε αισθητός σε άλλες εννέα επαρχίες, καθώς και σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία και ο Λίβανος.

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Μάρτιν Μάι του Πανεπιστημίου King Abdullah είπε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι ο απολογισμός των θυμάτων «ενός από τους μεγαλύτερους σεισμούς που βίωσε η περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια», πιθανώς θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες.

«Στο παρελθόν αυτοί οι σεισμοί στην Τουρκία έχουν οδηγήσει σε απώλειες περίπου 13.000 ζωών λόγω του στιλ των κατασκευών. Το μέγεθος της καταστροφής θα έχει επίσης τεράστια οικονομική επίπτωση», προέβλεψε.

Την θλίψη του για τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο λογαρισμλο του στο τουίτερ: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα».

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο τουίτερ. «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ομάδα στελεχών της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα για να βοηθήσει τα τουρκικά σωστικά συνεργεία που ψάχνουν να σώσουν ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΜΑΚ, προγραμματίζεται να μεταφερθεί τμήμα 20 στελεχών, τριών ή τεσσάρων γιατρών, ένα όχημα και ένα ρυμουλκούμενο με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η ομάδα της ΕΜΑΚ θα μεταφερθεί στην Τουρκία με C-130 που θα πετάξει μετά τη 1μμ από την Ελευσίνα.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνδράμουν

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα από τις αναφορές για τον σημερινό καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε και κάθε απαραίτητη βοήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να «αξιολογήσουν τις επιλογές αντίδρασης των ΗΠΑ για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Τουρκίας», είπε ο Σάλιβαν.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Ερντογάν: «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε σύντομα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την καταστροφή»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τους κυβερνήτες τω Αδάνων, της Μαλάτειας, της Γκαζιαντέπ, του Ντιγιάρμπακιρ, του Χατάι, του Αντιγιαμάν, της Οσμανίγιε και της Σανλιούρφα για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται υπό πίεση για να παρουσιάσει αποτελέσματα και να κινητοποιήσει έγκαιρα και επαρκώς τον κρατικό μηχανισμό ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

«Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτή την καταστροφή το συντομότερο δυνατόν και με τις λιγότερες δυνατές καταστροφές», ανέφερε στο Twitter.

Η κατάσταση στη Συρία

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ, ενώ σε πάνω από 600 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου για να εκτιμήσουν τις καταστροφές από τον σεισμό, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υγείας της χώρας στο Facebook.

Κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης τη Κύπρου για τον ισχυρό σεισμό

Ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία και έγινε έντονα αισθητός στην Κύπρο εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

«Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε από τον σεισμό»

Δραματικές είναι οι περιγραφές επιζώντων. Ένας άνδρας δήλωσε ότι ήταν βέβαιος πώς δεν θα γλιτώσει με την οικογένειά του όταν ο σεισμός ταρακούνησε το διαμέρισμά τους στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στα Άδανα της νότιας Τουρκίας.

«Ουδέποτε ξανάδα κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Κουνιόμασταν σχεδόν επί ένα λεπτό», δήλωσε ο Νιλουφέρ Ασλάν. Και περιέγραψε πώς φώναζε τους δικούς του στα άλλα δωμάτια: «Γρήγορα, σεισμός, τουλάχιστον ας πεθάνουμε όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Ήταν το μόνο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μου», είπε.

Όταν τέλειωσε ο σεισμός ο Ασλάν έτρεξε έξω, για να διαπιστώσεις ότι τέσσερα κτίρια γύρω από την πολυκατοικία του είχαν καταρρεύσει: «Δεν μπορούσα να πάρω τίποτε μαζί μου. Στέκομαι έξω απ’ το κτίριο με τις παντόφλες», είπε.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Περιορίζονται οι φόβοι για τσουνάμι στην Ιταλία

Δείχνουν να περιορίζονται οι φόβοι για τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ιταλία μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την κεντρική Τουρκία. Ο επιχειρησιακός διευθυντής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Λουίτζι Ντ’ Άντζελο διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης για τον σεισμό στην Τουρκία: «Η Ελλάδα θα βοηθήσει άμεσα»

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία

Κατέρρευσαν εκκλησίες στην Αντιόχεια από τον σεισμό

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Κεντρική φωτογραφία: aa.com.tr

Φωτογραφίες από twitter, aa.com.tr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων