28/12/2022 28/12/2022 Στο στόχαστρο ληστών πέφτουν τους τελευταίους μήνες ναοί σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Δεν είναι μόνο το  παγκάρι της Εκκλησίας το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο των ληστών αλλά οι «χρυσοχέρηδες» αρπάζουν τάματα, καντηλέρια, πολυελαίους, ιερά σκεύη και ότι άλλο θα μπορούσε να πωληθεί στη «μαύρη αγορά». Όταν τα χρήματα στο ιερό παγκάρι είναι ελάχιστα, σύμφωνα...
28 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 - 8:47

Μπαράζ ληστειών σε ναούς – «Χρυσοχέρηδες» αρπάζουν τάματα, καντήλια, μανουάλια, χρήματα και ότι βρουν μπροστά τους

Διαδώστε:
Μπαράζ ληστειών σε ναούς – «Χρυσοχέρηδες» αρπάζουν τάματα, καντήλια, μανουάλια, χρήματα και ότι βρουν μπροστά τους

Στο στόχαστρο ληστών πέφτουν τους τελευταίους μήνες ναοί σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Δεν είναι μόνο το  παγκάρι της Εκκλησίας το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο των ληστών αλλά οι «χρυσοχέρηδες» αρπάζουν τάματα, καντηλέρια, πολυελαίους, ιερά σκεύη και ότι άλλο θα μπορούσε να πωληθεί στη «μαύρη αγορά».

Όταν τα χρήματα στο ιερό παγκάρι είναι ελάχιστα, σύμφωνα με πηγές τις Αστυνομίας, αυτό εξαγριώνει τους ληστές οι οποίοι ό προκαλούν ζημιές στους ιερούς ναούς αλλά στη μανία τους κλέβουν ότι βρουν μπροστά τους.

Πολλοί ναοί «θωρακίζονται σαν αστακοί» καθώς τοποθετούνται όχι μόνο συστήματα συναγερμού αλλά και κάμερες. Για γέλια και για κλάματα είναι περιστατικό πριν από λίγους μήνες όπου η κάμερα ασφαλείας «συνέλαβε» πιστή η οποία πήγε να προσκυνήσει και φεύγοντας πήρε μαζί της και μία γλάστρα από το στολισμό της Εκκλησίας.

Τα αλλεπάλληλα περιστατική ληστειών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε ιεράρχες και λύπη σε πιστούς καθώς με το υστέρημά τους ενισχύουν τους ναούς είτε για την αποπεράτωσή τους είτε για την ομαλή λειτουργία τους.

Εκτός από τους ληστές των ναών υπάρχουν και τα οργανωμένα κυκλώματα τα οποία αρχαιοκάπηλων οι οποίοι  βάζουν στο στόχαστρο εικόνες, και ιερά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας τα οποία τα πωλούν σε “αγορές” εντός και εκτός Ελλάδος.

Ηράκλειο: 28χρονος έκλεψε χρήματα από εκκλησία και βρέθηκε με χειροπέδες

Με χειροπέδες “έφυγε” ένας 28χρονος Κρητικός από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Χωστού, στο Ηράκλειο, όπου συνελήφθη επειδή έκλεψε χρήματα. Ο 28χρονος επίδοξος κλέφτης φαίνεται πως δεν υπολόγισε ότι ο ναός, στον οποίο εισέβαλε με σκοπό την κλοπή, διέθετε συναγερμό. Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, γύρω στις 10 το βράδυ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Χωστού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ο νεαρός ημεδαπός πήγε στον ναό και άρπαξε 200 ευρώ. Ωστόσο, η παρουσία του στην εκκλησία ενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού και άμεσα στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι και τον συνέλαβαν.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από Εκκλησία στα Θυμιανά Χίου

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση διάρρηξης – κλοπής, που διαπράχθηκε πριν από δύο μήνες σε Ιερό Ναό στην περιοχή των Θυμιανών στη Χίο.
Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα (ημεδαπή και αλλοδαπός) για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής (κατά συναυτουργία). Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι, ο αλλοδαπός με τη συνδρομή της ημεδαπής, μπήκε σε χώρο του Ιερού Ναού παραβιάζοντας είσοδο και αφαίρεσε από μεταλλικό κουτί, 12 χρυσές λίρες Αγγλίας, χρυσά κοσμήματα διαφόρων τύπων, 240 δολάρια Καναδά και 100 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σύλληψη δραστών για κλοπές από ναούς σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία

Συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2022 σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Νάουσας, δύο ημεδαποί άνδρες, για διαρρήξεις – κλοπές σε δέκα Ιερούς Ναούς και ένα εξωκλήσι σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών, εντοπίστηκαν οι προαναφερόμενοι άνδρες να επιβαίνουν σε όχημα και σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν διάφορα εκκλησιαστικά είδη και μία καμπάνα, τα οποία είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από τρεις Ιερούς Ναούς σε περιοχές της Ημαθίας.

Από την περαιτέρω έρευνα εξακριβώθηκε ότι από τον Ιούλιο του 2022 είχαν διαπράξει άλλες επτά διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς και μία διάρρηξη σε εξωκλήσι σε περιοχές της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, αφαιρώντας τρεις καμπάνες, διάφορα μεταλλικά εκκλησιαστικά είδη (κηροστάτες, κηροπήγια, πολυέλαιους κ.α.) και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

Η συνολική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 43.000 ευρώ. Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε και τα κλοπιμαία που βρέθηκαν αποδόθηκαν στους υπεύθυνους των Ιερών Ναών. Επίσης στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κόφτες μετάλλων, λοστοί, πένσα, βαριοπούλα, κατσαβίδι, γάντια και μία μικρή σκάλα.

Ούτε ιερό ούτε όσιο: Αποπειράθηκαν για δεύτερη φορά να κλέψουν εκκλησία στην Φθιώτιδα

Στόχος διάρρηξης έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Βίτωλη Φθιώτιδας. Άγνωστοι έσπασαν με πέτρα το τζάμι της πλαϊνής πόρτας της εκκλησίας και προσπάθησαν να διαρρήξουν το παγκάρι, χωρίς αποτέλεσμα. Η απόπειρα διάρρηξης, σύμφωνα με το ilamia, έγινε αντιληπτή την Τρίτη 1 Νοεμβρίου όταν άνοιξε η εκκλησία για την θεία λειτουργία ενώ κλήθηκε και η Αστυνομία. «Ζούμε σε εποχή αναρχίας και χωρίς ίχνος σεβασμού» είναι τα πρώτα λόγια των επιτρόπων που εκφράζουν την λύπη τους για την δεύτερη απόπειρα διάρρηξης της εκκλησίας του χωριού.

Μια σύλληψη για τη διάρρηξη στον Άγ. Χριστόφορο Αγρινίου με λεία 30.000 ευρώ

Ενας 18χρονος Ρομά ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των δραστών της διάρρηξης -με μεγάλη χρηματική λεία- που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στα γραφεία του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο.

Η έρευνα της Ασφάλειας Αγρινίου και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών απέδωσε καρπούς και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του νεαρού σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία. Δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η  έρευνα των αστυνομικών προέκυψε πως οι δράστες ήταν τρεις, ο 18χρονος και δυο ακόμη Ρομά συνεργοί του τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Οι εν λόγω άνδρες, σύμφωνα με το agrinionews.gr διέρρηξαν τα γραφεία του ναού-ξηλώνοντας κάγκελα και εισβάλλοντας από το παράθυρο- και άρπαξαν 30 χιλ. ευρώ, λίρες και τάματα σε μια κλοπή που σόκαρε την τοπική κοινωνία. Τα χρήματα ωστόσο δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί με την προανάκριση να συνεχίζεται.

Ρόδος: Έκλεψε επίχρυση κανάτα από το ναό του Αγίου Δημητρίου

Ένοχος για την κανάτα που αφαίρεσε μέσα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Κοιμητήριο της Ρόδου, κρίθηκε 38χρονος από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Ο 38χρονος κατηγορούνταν για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία και στις 12 Οκτωβρίου το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης τον έκρινε ένοχο με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους την οποία αναστέλλει επί τριετία.

Η κλοπή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή, είχε γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι, οπότε και ο 38χρονος, χωρίς να γίνει αντιληπτός, μπήκε μέσα στην εκκλησία του Κοιμητηρίου του Αγίου Δημητρίου στην πόλη της Ρόδου, και αφαίρεσε ένα επιχρυσωμένο κανατάκι μαζί με το πιατάκι του, συνολικής αξίας 230 ευρώ.

Έκλεψαν την καμπάνα από το κοιμητήριο σε χωριό της Σάμου

Ιερόσυλοι έβαλαν στο μάτι την καμπάνα στο κοιμητήριο του Παλαιοκάστρου. Στο στόχαστρο αγνώστων βρίσκονται και τα… μανουάλια στη Σάμο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το samow24, άγνωστοι έκλεψαν την καμπάνα από το εκκλησάκι Άγιοι Ταξιάρχες που βρίσκεται στο κοιμητήριο της κοινότητας Παλαιοκάστρου και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το παράνομο εμπόριο παλιοσίδερων τα οποία πωλούν για λιώσιμο.

Την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαιοκάστρου, Γιώργος Ξαγοράρης, αναφέροντας παράλληλα ότι έχουν ανοίξει και το εξωκλήσι της Παναγίας. Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής τα περιστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν παρόμοιες κλοπές σε εξωκλήσια και στη Δυτική Σάμο με τους ιερόσυλους κυνηγούς χαλκού να τρυπώνουν σε εκκλησάκια και να κλέβουν μέχρι και τα… μανουάλια!

 

Δράμα: Χειροπέδες σε 17χρονο για διαρρήξεις σε 4 ναούς

Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου στα Λευκόγεια της Δράμας 17χρονος υπήκοος Βουλγαρίας καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, από κοινού με συνεργό του, διέρρηξαν ιερό ναό, χωρίς όμως να προλάβουν να αφαιρέσουν οτιδήποτε από το εσωτερικό του.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι φερόμενοι ως δράστες διέρρηξαν ακόμη τέσσερις ιερούς ναούς στην ευρύτερη περιοχή, αφαιρώντας από από παγκάρια και χρηματοκιβώτια διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ παρέμεναν παράνομα στη χώρα.

Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία και κατασχέθηκαν. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Η δικογραφία περιλαμβάνει και τον 28χρονο συνεργό του, επίσης υπήκοο Βουλγαρίας, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Σέρρες: Τάματα από ναό έκλεψε 17χρονος με συνεργό του

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο νεαροί Ρομά ηλικίας 24 και 17 ετών σε χωριό του δήμου Ηράκλειας Σερρών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2022, παραβίασαν Ιερό Ναό και αφαίρεσαν τάματα και άλλα αντικείμενα. Μέρος των κλοπιμαίων εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στον ιερέα.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο 17χρονος, το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2022, παραβίασε οικία σε περιοχή των Σερρών και αφαίρεσε μία τσάντα με χρηματικό ποσό 2.100 ευρώ.

Ν. Μηχανιώνα: Έκλεψαν τάματα πιστών αξίας 10.000 ευρώ από την Παναγία Φανερωμένη

Δέκα υποθέσεις κλοπών ταμάτων πιστών συνολικής αξίας 10.000 ευρώ από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα το 2012 εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Χαριλάου-Ανάληψης εξιχνίασαν δέκα περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα που διαπράχθηκαν στις περιοχές αρμοδιότητάς τους. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έντεκα ατόμων, εμπλεκομένων, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούσαν κατά μόνας και κάποιοι με συνεργούς.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εξιχνιαστούν και άλλες καταγγελλόμενες υποθέσεις.

Ηλεία: Ιερόσυλοι έκλεψαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λαντζοΐου

Κοσμήματα, ρολόγια, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας, τα οποία είχαν προσφέρει οι πιστοί ως τάματα, αφαίρεσαν άγνωστοι από εκκλησία στην τοπική κοινότητα του Λαντζοΐου, στην Ηλεία.

Το νέο περιστατικό κλοπής σύμφωνα με το patrisnews.comπου έχει αναστατώσει το χωριό αλλά και την εκκλησιαστική κοινότητα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Οι δράστες φέρεται να εισήλθαν στην εκκλησία από την πλαϊνή πόρτα, καθώς οι άλλες δύο είσοδοι δεν έφεραν σημάδια παραβίασης. Αφού μπήκαν πρώτα στο Ιερό του Ναού, πιθανώς για να ελέγξουν αν υπάρχει χρηματοκιβώτιο, συνέχισαν στον υπόλοιπο χώρο της εκκλησίας ψάχνοντας αντικείμενα αξίας. Τελικά, οι ιερόσυλοι κατάφεραν να κλέψουν τα τάματα των πιστών, αφού έσπασαν το τζάμι του εικονοστασίου μέσα στο οποίο φυλάσσονταν, ενώ κατά την διαφυγή τους από την εκκλησία του Λαντζοΐου αφαίρεσαν και πέντε τενεκέδες λάδι.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων