03/03/2023 03/03/2023 Τελευταία ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρύξει από την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με την θλίψη και τον πόνο να κυριαρχεί σε όλη τη χώρα, ύστερα από την τραγική έκβαση που είχε η σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου. Την ώρα που οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δικαστικές αρχές...
03 Μαρτίου, 2023 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2023 - 9:45

ΤΕΜΠΗ: Η χώρα βυθισμένη στο πένθος – Προσευχή και παρηγορία από την Εκκλησία, πρωτοφανής συμμετοχή στο κάλεσμα για αιμοδοσία

Διαδώστε:
ΤΕΜΠΗ: Η χώρα βυθισμένη στο πένθος – Προσευχή και παρηγορία από την Εκκλησία, πρωτοφανής συμμετοχή στο κάλεσμα για αιμοδοσία

Τελευταία ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρύξει από την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με την θλίψη και τον πόνο να κυριαρχεί σε όλη τη χώρα, ύστερα από την τραγική έκβαση που είχε η σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου.

Την ώρα που οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δικαστικές αρχές δίνουν εντολή για την εις βάθος αναζήτηση των αιτίων της εθνικής τραγωδίας – ο σταθμάρχης βρέθηκε χθες ενώπιον του εισαγγελέα και ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί το Σάββατο – η ταυτοποίηση των θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας συνεχίζεται με τον επίσημο αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να ανέρχεται στους 57. Η λίστα των νεκρών από το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, συνεχώς μεγαλώνει. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, εκτός από τους 57 νεκρούς, επισήμως αγνοούνται 56 άτομα, 48 νοσηλεύονται και 6 είναι διασωληνωμένοι.

Δύο από τους διασωληνωμένους τραυματίες που φέρουν εκτεταμένα εγκαύματα μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης. Στα νοσοκομεία της Λάρισας, 10 έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ άλλοι 20 παραμένουν για νοσηλεία.

Στον τόπο του δυστυχήματος τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες κάτω από τα συντρίμμια.

Σήμερα, τρίτη μέρα του εθνικού πένθους, αρχίζει και η παραλαβή τον σορών, μέχρι στιγμής 24 έχουν ταυτοποιηθεί. Σπαρακτικές οι στιγμές στο νοσοκομείο Λάρισας με τους γονείς να περιμένουν να παραλάβουν τις σορούς των παιδιών τους που χάθηκαν στη μοιραία σύγκρουση.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν από όλο τον κόσμο προς την πατρίδα μας είναι συγκινητικά. Συλλυπητήρια έστειλαν δεκάδες αρχηγοί κρατών ανάμεσά τους:

(AP Photo/Giannis Papanikos)

Προσευχή, ενίσχυση και παρηγορία από την Εκκλησία

Από την πλευρά της η Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων και δέεται για τους τραυματίες. Τόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας τη θλίψη και την οδύνη τους για το τραγικό περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει: 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουσα στη θλίψη και την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της προσεχούς Κυριακής της Ορθοδοξίας, όρισε ότι θα τελεσθεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προς τον σκοπό αυτό απέστειλε ήδη σχετικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, όπου θα τελεσθεί η Συνοδική Θεία Λειτουργία την Κυριακή, θα τελέσουν το Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των θυμάτων, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Διαβάστε επίσης: Εκκλησία της Ελλάδος: Μνημόσυνο σε όλους τους Ναούς την Κυριακή της Ορθοδοξίας για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας Κρήτης αναφέρει:

“Με βαθειά οδύνη συμμετέχει στο βαθύτατο πόνο, τον οποίο βιώνουμε ως κοινωνία, με τον αδόκητο θάνατο τόσων συνανθρώπων μας και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή Της στους πληγέντες. Μπροστά σε αυτή την σκληρή τραγωδία στεκόμαστε όλοι μαζί με θλίψη ψυχής και εντείνουμε τις προσευχές μας στον Θεό, για την ανάπαυση των αιφνιδίως τελειωθέντων και την ενίσχυση των τραυματιών και όλων των θυμάτων της τραγωδίας. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει αισθήματα συμπαθείας και συμμετέχει στην οδύνη και το πένθος, για τα ανθρώπινα θύματα, τα οποία θρηνούμε και προσεύχεται για την επούλωση των πληγών στις ζωές των ανθρώπων, των νέων, αλλά και κάθε ηλικίας. Με Συνοδική Εγκύκλιο που θα σταλεί προς τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Εκκλησίας της Κρήτης, θα τελεστούν σε όλη την Μεγαλόνησο ειδικές δεήσεις υπέρ της αναπαύσεως των μαρτυρικώς τελειωθέντων και υπέρ της ενισχύσεως των εν ανάγκαις ευρισκομένων αδελφών μας από το θανατηφόρο τραγικό γεγονός. Επίσης, καθώς πορευόμαστε μέσα στη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή όλων μας στην ευθύνη καθ’ ενός από εμάς και προτρέπει σε καρδιακή προσευχή για την ενίσχυση και την παρηγορία των αδελφών μας, που χτυπήθηκαν από την φοβερή αυτή καταστροφή”.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Η Εκκλησία της Κρήτης θρηνεί για τα θύματα και προσεύχεται για την επούλωση των πληγών στους τραυματίες

Πρωτοφανής προσέλευση στο κάλεσμα για αιμοδοσία

Πρωτοφανής είναι προσέλευση στις υπηρεσίες αιμοδοσίας υπέρ των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στη πρώτη γραμμή και σε αυτόν τον αγώνα βρίσκεται η Εκκλησία. Μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος για συμμετοχή στην αιμοδοσία, επισκέφθηκε την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 το Τμήμα Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ώστε να συμμετάσχει και ο ίδιος. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά στο προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας ότι: «Η αιμοδοσία είναι μια πράξη κατ εξοχήν ανιδιοτελής και ηρωική διότι αφιερώνοντας λίγα λεπτά από την καθημερινότητά σου και ελάχιστη ποσότητα αίματος από το σώμα σου, αναζωογονείς κάποιον ασθενή που έχει υψώσει τα χέρια του στον Ελεήμονα Θεό και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια.»

Τέλος συνεχάρη όλους τους Ιατρούς και το Προσωπικό που με τόσο ενδιαφέρον προσπαθούν να συντονίσουν τις διαδικασίες για την Αιμοδοσία και ενθάρρυνε τους παραβρισκόμενους Αιμοδότες για την αξιομίμητη πράξη τους.

Φωτογραφία: Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης

Από την πλευρά του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ευχαριστεί δημόσια τους εθελοντές αιμοδότες και το υγειονομικό προσωπικό για την ανταπόκρισή τους υπέρ των τραυματιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τονίζει την ανάγκη ανανέωσης του ραντεβού τους το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι ανάγκες είναι διαρκείς και ο χρόνος ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες.

«Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας», αναφέρει το ΕΚΕΑ, σημειώνοντας ότι αυτό αποδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο, μέσα από τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού. Από χθες, εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας για να αιμοδοτήσουν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. «Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό τής ημερήσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών τού δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος».

Το ΕΚΕΑ υπογραμμίζει ότι σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, «αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, το ΕΚΕΑ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας».

Το ΕΚΕΑ ενημερώνει ότι οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν. Έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, προτρέπει τους εθελοντές αιμοδότες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

«Για ακόμα μια φορά και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή αποθέματα αίματος για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών», καταλήγει το ΕΚΕΑ.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η Αναστασία πρόλαβε για 2 λεπτά το τρένο και ο Κυπριανός ήρθε για να συναντήσει την αρραβωνιαστικιά του – Η ιστορία των δύο Κύπριων αγνοουμένων

Το ope.gr στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωταγώγηση της κυπριακής Βουλής με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας ως ένδειξη πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στο ope.gr για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη – “Είναι τραγικές καταστάσεις” (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα θρηνεί τα παιδιά της

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Καναδά για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Κυδωνίας Δαμασκηνός στο ope.gr για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων