26/10/2022 26/10/2022 Τη μνήμη ενός εκ των πλέον ενδοξοτέρων και λαοφιλών Αγίων της Ορθόδοξου Εκκλησίας, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, γιόρτασαν το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2022 απανταχού οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. Γόνος αριστοκρατικής...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 19:55

Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος: Τον μαχητή της Ορθοδοξίας Άγιο Δημήτριο γιόρτασε η Οικουμένη (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος: Τον μαχητή της Ορθοδοξίας Άγιο Δημήτριο γιόρτασε η Οικουμένη (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη ενός εκ των πλέον ενδοξοτέρων και λαοφιλών Αγίων της Ορθόδοξου Εκκλησίας, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, γιόρτασαν το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2022 απανταχού οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο ρωμαικό στρατό και έφτασε μέχρι το βαθμό του χιλιάρχου, δηλαδή συνταγματάρχης, σε ηλικία 22 μόλις ετών.

Ήταν από τη φύση του φιλομαθής, ερευνητικός άνθρωπος που έψαχνε το υψηλό και αληθινό, το οποίο βρήκε στη χριστιανική πίστη, στην Ορθοδοξία.


Ονομάζεται Μυροβλύτης επειδή από τον τάφο και το Άγιο του λείψανο αναβλύζει μύρο. Είναι πολιούχος και προστάτης της Θεσσαλονίκης, γιατί πολλές φορές την έσωσε από τους εχθρούς και η απελευθέρωσή της το 1912 από τους Τούρκους είναι δικό του θαύμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Διπλά γιορτάζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς τιμά τον Προστάτη της Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη ενώ συμπληρώνονται και 110 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε ελευθερωτής στην πόλη.

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν από χθες με την λιτάνευση της Ιερά Εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης, η οποία φέτος συνεορτάζει με την Θεσσαλονίκη, καθώς και την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου τιμήθηκε πανηγυρικά σήμερα στον ομώνυμο Προσκυνηματικό ναό. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου τον οποίο πλαισίωνε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘεόκλητοςΓρεβενών κ. ΔαβίδΤρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. ΧρυσόστομοςΦιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων.

Η Δοξολογία για την 110η Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου .

Περισσότερα:

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δοξολογία για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση – Διπλά εορτάζει η πόλη του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

Φωτορεπορτάζ από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου για την Τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου της Αττικής χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Συγχοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης. Παρέστησαν οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

Στο Νέο Φάληρο

Στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου ιερούργησε σήμερα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Νωρίτερα, κατά την Ακολουθία του Όρθρου, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον Φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κωνσταντίνο Νικολαΐδη.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού με την ευκαιρία αποπερατώσεως του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, το οποίο με την ανέγερση του υπερσύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία.

Στο Αγρίνιο

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στις Ιερές Μητροπόλεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος το απόγευμα της παραμονής, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 επισκέφθηκε το Αγρίνιο και χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στη Ναύπακτο

Το πρωί της Τετάρτης, 26ης Οκτωβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου σε Αγρίνιο και Ναύπακτο

Στη Μεσσηνία

Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη της Κορώνης μετέβη σήμερα  Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιωμένος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Γκουγκούνη, Αρχιερατικό Επίτροπο Πύλου και τους εφημερίους της Κορώνης.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου, συνοικίας Κοκκορόγιαννη, πλησίον του νέου Δημαρχείου της πόλης της Καλαμάτας και προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ναού.

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Στη Λευκωσία

Συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου  στον ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο  στη Λευκωσία, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του. Το απόγευμα της Τρίτης τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του ο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.  Στον πανηγυρική ακολουθία συγχοροστάτησε ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ο οποίος ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία τον Μακαριώτατο κ.κ. Ιωάννη.

Στη Λευκωσία εόρτασε τον Άγιο Δημήτριο ο Πατριάρχης Αντιοχείας

Στο Αργυρόκαστρο

Θεία Λειτουργία από τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Δημήτριο τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο σήμερα ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου. Παρέστησαν, μαθητές και μαθήτριες του εκκλησιαστικού σχολείου της Μητροπόλεως μαζί εκπαιδευτικούς οι οποίοι ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη για τα ονομαστήρια του.

Στη Σύρο

Στον Βυζαντινοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β, με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου, με αφορμή του εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη.

Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, οι Ερμουπολίτες ανήγειραν το 1936, πρωτοστατούντος του μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου Φιλαρέτου. Ο Ναός χτίστηκε στον τόπο όπου ευρέθη η θαυματουργός εικόνα του Θεσσαλονικέως μάρτυρος.

Η Ερμούπολη τίμησε τον Άγιο Δημήτριο

Στη Σύμη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, την παραμονή της εορτής χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού  στο Εξωκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου «Κάτω Μεριάς» και στο Εξωκκλήσιον Αγίου Δημητρίου «Λάκκου» Σύμης, πλαισιούμενος από τους Εφημέριους του νησιού μας και με την συμμετοχή δεκάδων πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο σε αμφότερα τα ιερά του Σεβάσματα και να ανάψουν το κεράκι της προσευχής τους.

Σήμερα την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σύμη.

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην ακριτική Σύμη (ΦΩΤΟ)

Στην Άρτα

Με ιεροπρέπεια κορυφώθηκαν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Άρτας.

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, τελέσθηκαν ανήμερα της εορτής ο πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης, χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο π. Γεώργιο Γεωργίου.

Με χειροτονία Πρεσβυτέρου εόρτασαν τον Άγιο Δημήτριο στην Άρτα

Στη Ζάμπια

Επίκεντρο του εορτασμού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη, στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας ήταν ο Ιεραποστολικός ναός των Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου, στη Λουσάκα, όπου σήμερα τελεστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Παράλληλα σήμερα τελέσθηκε χειροτονία Ιερέως και Δοξολογία για την εθνική εορτή της Ζάμπιας.

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Μητρόπολη Ζάμπιας

Στη Μελβούρνη

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και συγκίνηση εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστιο Moonee Ponds της Μελβούρνης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, την παραμονή της εορτής χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ την κυριώνυμο ημέρα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από πολλούς κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νορθ-Κόουτ.

Νορθ-Κόουτ: Η Πανήγυρις του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Moonee Ponds

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων