25/03/2023 26/03/2023 Στην Ναύπακτο ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Επανάστασης του 1821 είχε ως κέντρο τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τη Δοξολογία για την εθνική επέτειο. Μαζί...
25 Μαρτίου, 2023 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2023 - 4:48

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Επανάστασης του 1821 στη Ναύπακτο

Διαδώστε:
Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Επανάστασης του 1821 στη Ναύπακτο

Στην Ναύπακτο ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της Επανάστασης του 1821 είχε ως κέντρο τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τη Δοξολογία για την εθνική επέτειο.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες π. Αντώνιος Βαζούρας και π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, οι Εφημέριοι του Ναού και οι διάκονοι Παίσιος Παρασκευάς και Αντώνιος Αντωνιάδης.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μεγάλη δόξα της Υπεραγίας Θεοτόκου που έγινε Μητέρα του Χριστού.

Στην αρχή ανέφερε την διδασκαλία του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο έργο του «περί ουρανίου ιεραρχίας», ότι στους αγγέλους υπάρχει μια ιεράρχηση, αφού τα Χερουβείμ, τα Σεραφείμ και οι Θρόνοι είναι πλησιέστερα στον Θεό και δι’ αυτών η ενέργεια του Θεού διαχέεται στις άλλες τάξεις των αγγέλων, και από εκεί φθάνει στους ανθρώπους και σε όλη την κτίση πάλι ιεραρχικώς.

Όμως, η Υπεραγία Θεοτόκος με το να γίνη μητέρα του Χριστού υψώθηκε πάνω από τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ, γι’ αυτό ψάλλουμε: «Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ». Αυτό σημαίνει ότι διά της Θεοτόκου διαχέεται η Χάρη του Θεού στους αγγέλους και σε όλη την κτίση.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει:

«Ἡ Κυρία Θεοτόκος ὡς μήτηρ Θεοῦ ἀμέσως μετά Θεόν οὖσα, καί ἀσυγκρίτως ὑπερβᾶσα ὄχι μόνον ἀνθρώπους, ἀλλά καί αὐτά τάς πρώτας καί ἀνωτάτας τάξεις τῶν ἀγγέλων Χερουβείμ καί Σεραφείμ, δι’ ἑαυτῆς διανέμει τόν πλοῦτον ὅλων τῶν ἐκ Θεοῦ χαρισμάτων καί θείων ἐλλάμψεων, εἰς ὅλους, ἀγγέλους ὁμοῦ καί ἀνθρώπους, καθώς ὅλη ἡ τοῦ Χριστοῦ φρονεῖ Ἐκκλησία»

Σε αυτό οφείλεται η δύναμη της προσευχής και της πρεσβείας της Παναγίας. Είναι κοντά στον Ήλιο της Δικαιοσύνης και δι’ αυτής έρχονται οι ακτίνες Του σε μας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε κατάλληλοι, ώστε η φωτιστική ενέργεια του Θεού να φθάνη σε μας και να μας καθαρίζη, φωτίζη και τελειοποιή.

Παρόντες στην Δοξολογία ήταν οι αρχές του τόπου, ο Δήμαρχος κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σιμάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Προιστάμενοι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αστυνομίας, Τροχαίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των Σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και λαός.

Μετά την δοξολογία ο Σεβασμιώτατος με τις Αρχές πήγαν πεζοί στην Πλατεία Φαρμάκη, όπου στο Ηρώον της Ναυπάκτου, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Σχολεία και Συλλόγους της πόλεως, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου κ. Αντώνιο Μπέκο και ακολούθησε παρέλαση των Σχολείων και διαφόρων Συλλόγων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων