24/02/2023 24/02/2023 Το μήνυμά του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. “Η μετάνοια ως επιλογή ελευθερίας προϋποθέτει βαθιά γνώση του ύψους για το οποίο πλαστήκαμε αλλά και του υπαρξιακού βάθους που μας έριψε η αμαρτία”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Σερρών: Προς τον ιερόν...
24 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 - 14:53

Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Το μήνυμά του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. “Η μετάνοια ως επιλογή ελευθερίας προϋποθέτει βαθιά γνώση του ύψους για το οποίο πλαστήκαμε αλλά και του υπαρξιακού βάθους που μας έριψε η αμαρτία”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Σερρών:

Προς τον ιερόν κλήρον, τις μοναστικές αδελφότητες και τον φιλόχριστον λαόν της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της νηστείας αγώνα». (Ιδιό-μελον των αίνων της Κυριακής της Τυρινής).

Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί,

Η φιλόστοργη πρόνοια του Κυρίου μας αξιώνει και πάλιν εφέτος να δρασκελίσουμε το κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Τεσ-σαρακοστής και να εισέλθουμε στο ολόφωτο στάδιο των αγίων αρετών, όπου μας μυσταγωγεί η αγία Εκκλησία μας, ο λόγος της οποίας είναι ένα κάλεσμα πίστεως, αγάπης, μετα¬νοίας και σωτηρίας. Η Εκκλησία μας με περισσή φροντίδα διαζώζει και κηρύττει τους λόγους του θεανθρώπου Ιησού, ο Οποίος είπε: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 4, 17). Ο δε λόγος περί μετανοίας είναι λόγος αληθείας, ελευθερίας, ζωής, δυνάμεως και σωτηρίας και απευθύνεται σε όλους μας, καθώς «ουδείς καθαρός από ρύπου καν μία ημέρα η ζωή αυτού» (Ιώβ 14, 4-5).

Η αγία μητέρα μας Ορθόδοξος Εκκλησία διδάσκει ότι η αμαρτία, ως οντολογική απομάκρυνση και αποξένωση από τον Θεό, ως άρνηση της αγάπης Του, ρυπαίνει, πληγώνει, σκοτίζει και αρρωσταίνει την ανθρώπινη ψυχή. Ο ρύπος αυτός εμποδίζει τον άνθρωπο να προσεγγίσει τον άγιο Θεόν. Στο πολύ διδακτικό συναξάριο της αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας δια-βάζουμε ότι η αμαρτωλή ζωή της, την εμπόδιζε να εισέλθει και να προσκυνήσει στον Ναό της Αναστάσεως. Η αμαρτία πράγματι εμποδίζει τον άνθρωπο να πλησιάσει τον Θεό, γεμίζει την ψυχή του ταραχή, φυγαδεύει την ειρήνη, αδρανοποιεί την προσευχή, ψυχραίνει την αγάπη, καλλιεργεί την φιλαυτία και όλα τα πάθη, τον αποστερεί της ζωογονούσης χάριτος και της ευλογίας του Θεού.

Στον πνευματικό μας αυτόν αγώνα δεν είμεθα όμως μόνοι. Ενισχυόμεθα και εμπνεόμεθα από την χάριν του Θεού. Θεμέλιο αυτού του αγώνος είναι η αρετή της μετανοίας. Αυτή ξεκινά από την συνειδητοποίηση ότι η μακράν του Θεού άσωτος ζωή είναι για τον άνθρωπο μία επικίνδυνη και καταστροφική περιπέτεια, που μόνο συμφορές, απογοήτευση, υπαρξιακή μοναξιά, ενοχές, πνευματικό κατακερματισμό και θρήνο του προσφέρει. Ο άνθρωπος φεύγοντας μακριά από το σπίτι του ουρανίου Πατέρα του, στην ξένη χώρα της αμαρτίας, αγριεύει κατά την ψυχή, εκδαπανάται σε άσκοπες περιπλανήσεις, χρεωκοπεί πνευματικώς και σωματικώς, λιμοκτονεί, πληγώνει και πληγώνεται, ασχημονεί προς την φύση και τον συνάνθρωπο, αμαυρώνει την έσωθεν ευγένεια και εν τέλει αποκτηνώνεται και δαιμονοποιείται.

Η μετάνοια ως επιλογή ελευθερίας προϋποθέτει βαθειά γνώση του ύψους για το οποίο πλαστήκαμε αλλά και του υπαρξιακού βάθους που μας έριψε η αμαρτία. Η πραγματική μετάνοια είναι μία υπεύθυνη και βαθειά συνειδητοποιημένη στάση ολόκληρης της ζωής μας, που εκφράζεται στην πράξη με την ειλικρινή ομολογία και παραδοχή ενώπιον του Θεού της αποτυχίας μας να πραγματώσουμε τον σκοπό της ζωής μας, με το χαροποιόν πένθος, την συντριβή και τα καθαρτικά δάκρυα που προέρχονται από την πραγματική επίγνωση της πνευματικής μας φτώχειας, με την αληθή ταπεινοφροσύνη που συντρίβει τον ψυχοκτόνο εγωισμό, με την απόφαση επιστροφής στο πατρικό μας σπίτι, με την εμπιστοσύνη μας στην αγάπη του Θεού, που μας περιμένει πάντοτε με ανοιχτή αγκαλιά.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το πνευματικό στάδιο των αρετών άνοιξε. Η αγία μας Μητέρα Εκκλησία καλεί όλους μας να εισέλθουμε σ’ αυτό το στάδιο, με χαρά, γενναίο φρόνημα, πνευματική φιλοτιμία και να αγωνισθούμε για την σωτηρία μας. Η θεάρεστος νηστεία, η θερμή προσευχή, η φιλάδελφη ελεημοσύνη, η καθαρή εξομολόγηση, η μελέτη του λόγου του Θεού, η καρδιακή συμμετοχή μας στο πλούσιο λειτουργικό πρόγραμμα της Εκκλησίας μας και κυρίως στην ψυχοτρόφο Τράπεζα του Κυρίου, η ανεξικακία και συγχωρητικότητα προς όλους, η αποφυγή της κατακρίσεως και προπάντων η προς τον Θεόν πίστη και αγάπη, αποτελούν το πνευματικό μας οπλοστάσιο με το οποίο θα μπορέσουμε, του Κυρίου συνεργούντος, να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τις μεθοδείες και τα έργα του πονηρού.

Εύχομαι, αδελφοί μου και παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, διά της πανσθενουργού χάριτος του Κυρίου μας να διέλθετε όλοι σας την ψυχωφελή και σωτήριο αυτή περίοδο του εκκλησιαστικού μας έτους με απερικλόνητη υγεία, πνευματική και σωματική, με δύναμη, υπομονή και ειρήνη στην καρδιά σας. Ο δε φιλάνθρωπος Δεσπότης και Κύριος της ζωής μας ας είναι ο εμπνευστής, βοηθός, σκεπαστής και συμπαραστάτης σ’ αυτή την αγία πορεία, που έχει ως τελικό προορισμό το κοσμοσωτήριο Πάθος και την λαμπροφόρο Ανάστασή Του, όπου είθε όλοι μας να συναντηθούμε ευφραινόμενοι και απαστράπτοντες την καλήν και ευπρεπεστάτην αλλοίωσιν. Αμήν.

Ευλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Καλή Ανάσταση!
Διάπυρος ευχέτης όλων σας προς τον Κύριον

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων