22/05/2022 22/05/2022 Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος τιμήθηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του. Στις Ιερές Ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος συμπαραστατούμενος από Ιερείς και Διακόνους. Μετά τον Εσπερινό λιτανεύτηκε η Τιμία Κάρα και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος πέριξ του Ιερού Ναού...
22 Μαΐου, 2022 - 21:38
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2022 - 21:39

Ο εορτασμός του Αγ. Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου

Διαδώστε:
Ο εορτασμός του Αγ. Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου

Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος τιμήθηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του. Στις Ιερές Ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος συμπαραστατούμενος από Ιερείς και Διακόνους.

Μετά τον Εσπερινό λιτανεύτηκε η Τιμία Κάρα και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος πέριξ του Ιερού Ναού όπου και ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στην Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Εορτασμό της μνήμης του Αγίου στο Νησί μας και υπενθύμησε:

«Η Σάμος δικαίως καυχάται. Ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Nεομάρτυρος Γεωργίου στη Σάμο, μετά την εύρεση της αγίας κάρας του κατά θαυματουργικό τρόπο όπισθεν του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης, έλαβε χώρα την Κυριακή 7 Μαΐου 1967 προεξάρχοντος του αοιδίμου προκατόχου μας Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμονος Χρυσοφάκη (του και μετέπειτα Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης).

Στις 17 Μαΐου 1970 ετέθη ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του ομωνύμου Ιερού Ναού του Αγίου στη Χώρα της Σάμου και σε οικόπεδο, το οποίο δωρήθηκε από τον Εμμανουήλ και την σύζηγό του Σοφία Χατζηνικολάου στην Ιερά Μητρόπολη μας.

Τα θυρανοίξια τελέσθηκαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη από τον αείμνηστο προκάτοχό μας Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμονα Μπαρδάκο την Κυριακή του Παραλύτου 25 Μαΐου 1975. Από το 1996 και με απόφασή μας ορίστηκε να εορτάζεται κατ’ έτος πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου μας την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (Έ Κυριακή από του Πάσχα).

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 13 Μαΐου 2001, τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του ομώνυμου Ιερού Ναού επ’ ευκαιρία της επετειακής συμπληρώσεως των 200 ετών από το ένδοξο Μαρτύριο του Αγίου (1801-2001)».

Και κατέληξε: «Η Ιερά μορφή του συμπατριώτου μας αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου και η μαρτυρική τελευτή του και ιδιαιτέρως η συντριπτική μετάνοιά του και το θάρρος της Χριστιανικής ομολογίας του σήμερα προβάλλονται προς πνευματική οικοδομή και ωφέλεια όλων μας. Είναι δικός μας συγγενής». «Συγγενούς οικειότητος μη επιλάθου Γεώργιε Νεομάρτυς».

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα εκατοντάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του Νησιού μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων