18/04/2023 19/04/2023 Με αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η πανήγυρις της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης. Το απόγευμα της Δευτέρας της Διακαινησίμου, 17 Απριλίου 2023, παραμονή της εορτής, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σύσσωμος ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός της Λήμνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως...
18 Απριλίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2023 - 0:15

Λήμνος-Παναγία Κακαβιώτισσα: Πανηγύρισε η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή

Διαδώστε:
Λήμνος-Παναγία Κακαβιώτισσα: Πανηγύρισε η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή

Με αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η πανήγυρις της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης.

Το απόγευμα της Δευτέρας της Διακαινησίμου, 17 Απριλίου 2023, παραμονή της εορτής, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σύσσωμος ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός της Λήμνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μυρίνης τη Θαυματουργό και εμβληματική Ιερά Εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης Κακαβιωτίσσης.

Ακολούθως, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου πλήθος προσκυνητών κατέφθασε από κάθε γωνιά της νήσου στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει το Ιερό θησαύρισμα της Κυρίας Θεοτόκου, το οποίο αποτελεί πνευματικό Πανλημνιακό κειμήλιο.

Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην αιτία για την οποία τιμούμε το πανύμνητο πρόσωπο της Θεοτόκου μετά από κάθε μεγάλη Δεσποτική εορτή και εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς την οικογένεια που φυλάσσει την Ιερά Εικόνα, διότι για ακόμη μία φορά ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα της Τοπικής Εκκλησίας για τη μεταφορά της Ιεράς Εικόνος, κατά την παραμονή της Εορτής της στην πρωτεύουσα της νήσου, ώστε μ’ αυτόν τον τρόπο να δοθεί η ευκαιρία προσκύνησής της σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ανέλθουν στο όρος Κάκαβο κατά την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεώς της, όπου και κομίζεται.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά η Παναγία μας να σκεπάζει και να χαριτώνει όσους με πίστη επικαλούνται τη μεσιτεία Της.

Την επομένη, Τρίτη της Διακαινησίμου 18 Απριλίου 2023, ημέρα της εορτής της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης, ο Σεβασμιώτατος πάρα τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ανήλθε στο σπηλαιώδη Ναό Της στο όρος Κάκαβο, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμο Σχίζα, τους Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ηλία Λασπατζάκη και π. Σταύρο Λάδη, τον Ιερολ. Διακ. π. Κυριακό Δημητριάδη και πλήθος πιστών προσκυνητών, όπου και χοροστάτησε στην καθιερωμένη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες με καταρακτώδη βροχή, αλλά και με έκδηλη τη χαρά των προσκυνητών, που με πανηγυρική διάθεση έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, επικαλούμενοι στη ζωή τους την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή

Στην κορυφή του βουνού Κάκαβος της Λήμνου βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι, μοναδικό στον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Δεν έχει στέγη και είναι μέσα σε μια μεγάλη κοιλότητα, σαν σπηλιά, την οποία σχηματίζουν τα βράχια στην κορυφή του βουνού.
Η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή γιορτάζει την Ανάσταση την… Τρίτη του Πάσχα.

Είναι αφιερωμένο στην Παναγία και από το βουνό Κάκαβο ονομάσθηκε Παναγία η Κακαβιώτισσα, ανήκει στην ενορία του χωριού Θάνος και βρίσκεται μεταξύ του Θάνους και της παραλίας του Ζεματά.

Σύμφωνα με την παράδοση, τον τόπο αυτό επέλεξαν Μοναχοί οι οποίοι ανήκαν στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ήρθαν από τον Άγιο Ευστράτιο για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των Τούρκων. Εδώ έκτισαν το εντυπωσιακό αυτό εκκλησάκι, εκτιμάται το 1300. Στην περιοχή φαίνονται, μέχρι σήμερα, χωράφια τα οποία καλλιεργούσαν καθώς επίσης και ένα πηγάδι.

Με το πέρασμα των χρόνων οι Μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν αναχωρήσει βρήκε έναν Λημνιό βοσκό, από την οικογένεια Μουμτζή ο οποίος είχε μάντρα κοντά στο εκκλησάκι, και του εμπιστεύθηκε την εικόνα της Παναγίας, άφησε δε εντολή να λειτουργεί το εκκλησάκι στην εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και κάθε τρίτη ημέρα της Λαμπρής (Λαμπροτρίτη). Κατόπιν, σύμφωνα με την παράδοση, έριξε το ράσο του επάνω στη θάλασσα, το οποίο έγινε βάρκα, και έφυγε στο Άγιο Όρος. Την εικόνα σήμερα έχουν οι απόγονοι της οικογενείας και την μεταφέρουν στο εκκλησάκι τις ημέρες των εορτών.

Πολλοί περιηγητές και προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται αρχικά με αυτοκίνητο (10 λεπτά από την Μύρινα) και κατόπιν πεζοπορία σε μονοπάτι διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

Το Μετόχι αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής Μεγίστης Λαύρας από το 1300 ως ιδιοκτησία της. Επίσης, κατά την απογραφή του 1.356 όταν διοικητής της Λήμνου ήταν ο Μανουήλ Λάσκαρης αναφέρεται ως Μετόχι της Μονής της Μεγίστης Λαύρας και πριν και μετά της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.

(Με πληροφορίες από: Σάθας, Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων