14/09/2023 14/09/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ γιόρτασε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 2023, λειτουργώντας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου πλαισιούμενος από τους ιερείς π. Νήφωνα Καρολεμέα και π. Χριστόδουλο Κρουστάλη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε και το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την εόρτιο ημέρα. «Είναι μεγάλη και ιερή αυτή...
14 Σεπτεμβρίου, 2023 - 16:11
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2023 - 15:25

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Γύθειο

Διαδώστε:
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Γύθειο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ γιόρτασε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 2023, λειτουργώντας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου πλαισιούμενος από τους ιερείς π. Νήφωνα Καρολεμέα και π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε και το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την εόρτιο ημέρα. «Είναι μεγάλη και ιερή αυτή η ημέρα και οφείλουμε να την τιμούμε και να την σεβόμεθα. Με τον εκκλησιασμό μας, την προσευχή μας, την νηστεία, την αποφυγή της αμαρτίας, την Θεία Μετάληψη, την αγάπη στον πλησίον, την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού», είπε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρο το μήνυμα του Μητροπολίτη Μάνης:

Αγαπητοί μου χριστιανοί,

Εορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμιον Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Σωτήρος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Είναι μεγάλη και ιερή αυτή η ημέρα και οφείλουμε να την τιμούμε και να την σεβόμεθα. Με τον εκκλησιασμό μας, την προσευχή μας, την νηστεία, την αποφυγή της αμαρτίας, την Θεία Μετάληψη, την αγάπη στον πλησίον, την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού.

Αξίζει ν’ ακούσουμε τι λέγουν οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι για τον Σταυρό του Χριστού. Είναι λόγια πολύ ωφέλιμα.

Ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει: «Ο Σταυρός είναι εορτή και πανήγυρη πνευματική. Γιατί προηγουμένως ο σταυρός ήταν η λέξη που σήμαινε καταδίκη, τώρα όμως έγινε αντικείμενο τιμής. Προηγουμένως ήταν σύμβολο καταδίκης, τώρα όμως είναι η προϋπόθεση της σωτηρίας μας. Γιατί αυτός ο σταυρός μας προξένησε άπειρα αγαθά, αυτός μας απάλλαξε από την πλάνη της ειδωλολατρίας, αυτός μας φώτισε ενώ ζούσαμε μέσα στο σκοτάδι, αυτός μας έκανε φίλους Του, ενώ είχαμε αποξενωθεί απ’ αυτόν, αυτός μας έφερε κοντά στο Θεό, ενώ ήμαστε μακριά Του. Αυτός εξαφάνισε την έχθρα, αυτός εξασφάλισε την ειρήνη, αυτός έγινε για μας θησαυροφυλάκιο άπειρων αγαθών. Εξ αιτίας του δεν περιπλανιόμαστε πιά στις ερήμους, γιατί γνωρίσαμε τον αληθινό δρόμο. Δεν ζούμε πιά έξω από τη βασιλεία των ουρανών, γιατί βρήκαμε την είσοδό της. Δεν φοβόμαστε πιά τα πεπυρωμένα βέλη του διαβόλου, γιατί είδαμε την πηγή. Δεν φοβόμαστε το λύκο, γιατί έχουμε τον Καλό Ποιμένα. Γιατί λέγει ο Χριστός: «Εγώ είμαι ο Ποιμήν ο Καλός»! Γι’ αυτό εορτάζουμε και τιμούμε το σταυρό».

Ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων μας λέγει και μας παροτρύνει: «Μη ντρεπόμαστε τον Σταυρό του Χριστού. Κι’ αν άλλος ντρέπεται και τον κρύβει, εσύ κάνε φανερά τον σταυρό σου, για να δούν οι δαίμονες το σημείο αυτό του βασιλιά Χριστού, και να φύγουν μακριά, τρέμοντας. Κάνε μάλιστα το σημείο του Σταυρού συχνά, είτε τρως, είτε πίνεις, είτε κάθεσαι, είτε ξαπλώνεις, είτε σηκώνεσαι, είτε μιλάς, είτε περπατάς, δηλαδή σε κάθε περίσταση. Γιατί όποιος σταυρώνεται εδώ στη γη, βρίσκεται νοερά πάνω στον ουρανό… Είναι μεγάλο φυλακτήριο. Δωρεάν το παίρνουν οι φτωχοί και άκοπα οι άρρωστοι, επειδή η χάρη Του προέρχεται από τον Θεό. Σημάδι είναι των πιστών και φόβος των δαιμόνων».

Και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο εθνοιερομάρτυς έρχεται πολύ σοφά και μας διδάσκει πως να κάνουμε σωστά το σημείο του Σταυρού. Ιδού τι λέγει: «Αρχικά ενώνουμε τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού, ομολογώντας έτσι την πίστη μας σ’ ένα Θεό, που είναι ταυτόχρονα και τρεις υποστάσεις, τρία πρόσωπα -ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα-, ομοούσια, ενωμένα μεταξύ τους «αχωρίστως» και «αδιαιρέτως». Τα άλλα δύο δάκτυλα, που ακουμπούν στην παλάμη, συμβολίζουν τις δύο φύσεις, δύο θελήσεις και δύο ενέργειες του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δηλαδή τη θεία και την ανθρώπινη. Μ’ αυτό τον τρόπο κάνουμε μία συμβολική ομολογία της ορθοδόξου πίστεώς μας, που βάσεις και θεμέλιά της αποτελούν το τριαδολογικό και το χριστολογικό δόγμα.

Μετά φέρνουμε το χέρι στο μέτωπο, τη σωματική περιοχή της διανοητικής λειτουργίας φανερώνοντας έτσι, ότι αγαπούμε τον Θεό μ’ όλη τη διάνοιά μας, και ότι αφιερώνουμε σ’ Αυτόν όλες τις σκέψεις μας. Το χέρι έρχεται κατόπιν στην κοιλιά. Έτσι δηλώνουμε συμβολικά ότι προσφέρουμε στον Κύριο όλες τις επιθυμίες μας και όλα τα συναισθήματά μας. Τέλος, φέρνουμε το χέρι στους ώμους, πρώτα στον δεξιό και μετά στον αριστερό, ομολογώντας έτσι, ότι και κάθε σωματική μας δραστηριότητα ανήκει σ’ Εκείνον».

Αγαπητοί μου,

Εύχομαι η Χάρις και η Ευλογία, η Προστασία και η Βοήθεια του Τιμίου Σταυρού να είναι μετά πάντων ημών. ΑΜΗΝ.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’

 

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Γύθειο

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων