24/07/2023 25/07/2023 Σχεδόν έξι μήνες συμπληρώθηκαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου μεγέθους 7,8 και 7,6 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Οι σεισμοί άφησαν πίσω τους ακόμη περισσότερους τραυματίες και επηρέασαν άμεσα τις ζωές περίπου 26 εκατομμυρίων ανθρώπων. Για πολλούς από αυτούς...
24 Ιουλίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2023 - 3:07

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: 700.000$ για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αμερικής: 700.000$ για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

Σχεδόν έξι μήνες συμπληρώθηκαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου μεγέθους 7,8 και 7,6 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Οι σεισμοί άφησαν πίσω τους ακόμη περισσότερους τραυματίες και επηρέασαν άμεσα τις ζωές περίπου 26 εκατομμυρίων ανθρώπων. Για πολλούς από αυτούς η καθημερινότητα ήταν δύσκολη και πριν από τους σεισμούς, καθώς αντιμετώπιζαν προκλήσεις που σχετίζονται με συρράξεις και εκτοπισμούς.

Στο πλευρό των πληγέντων στάθηκε από την πρώτη στιγμή η Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο με την αποστολή χρημάτων και ανθρωπιστικού υλικού.

Μια από τις πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν ήταν και αυτή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία συγκέντρωσε το ποσό των 700.000 δολαρίων μέσω του Ταμείου Αρωγής που δημιούργησε για τη ανακούφιση των σεισμοπαθών. Όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος το ποσό είναι έτοιμο να εκταμιευθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC).

Το ποσό συγκεντρώθηκε από τις γενναιόδωρες συνεισφορές ενοριών, πιστών και συνεργαζόμενων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας δωρεάς 250.000 δολαρίων από τις Κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και τα τοπικά παραρτήματά της, και προορίζεται ειδικά για την ανακούφιση των αστέγων, καθώς υπολογίζεται ότι 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

«Μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και τους μετασεισμούς στην Τουρκία, πολλές αδελφές και πολλοί αδελφοί μας συνεχίζουν να παλεύουν με ένα αφάνταστο συναισθηματικό βάρος», δηλώνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος και προσθέτει:

«Προσεύχομαι οι προσφορές μας να δώσουν παρηγοριά και φροντίδα σε όσους ξαναχτίζουν μια πορεία προς τα εμπρός και ο Κύριος να χαρίσει ειρήνη σε όσους υποφέρουν λόγω της απώλειας αγαπημένων προσώπων και μέσων βιοπορισμού».

Η συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με τον Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας θα υποστηρίξει κοινότητες στην Αντιόχεια καθώς και κοντινές πόλεις και χωριά στην επαρχία Χατάι, όπου ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των αναγκών των οικογενειών στην περιοχή.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε μέσω του Ταμείου Αρωγής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα δοθεί:

  • Για την κατασκευή 20 προκατασκευασμένων σπιτιών σε γη της τοπικής Εκκλησίας που διατίθεται για προσωρινή στέγαση και συνδέεται με παροχές ρεύματος, νερού και αποχέτευσης. Οι εκτοπισμένες οικογένειες θα ζουν κοντά στις κατεστραμμένες περιουσίες τους στην Αντιόχεια με σκοπό την ταχύτερη επιστροφή τους στα σπίτια και την επαναχρησιμοποίηση των προκατασκευασμένων σπιτιών από άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη.
  • Για την παροχή εφάπαξ χρηματικής βοήθειας σε περίπου 540 νοικοκυριά, επιλεγμένα από επιτροπή τοπικών κληρικών, τοπικά ενοριακά ιδρύματα και τον Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας, σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια.

Δεδομένου του αποδεδειγμένου ιστορικού της στην ανθρωπιστική βοήθεια, η τοπική ομάδα ειδικών του Διεθνούς Οργανισμού Χριστιανικής Φιλανθρωπίας θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την πρόοδο του εγχειρήματος. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων νοικοκυριών, ιδιαίτερα εκείνων με παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες, και να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οικογενειών που παρείχαν στέγη στους εκτοπισμένους αμέσως μετά τους σεισμούς.

Ένα συμπληρωματικό ποσό ύψους 100.000 δολαρίων περίπου από τον Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος για το εγχείρημα. Η υλοποιήση ξεκινά τον Ιούλιο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων