17/09/2023 17/09/2023 Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, κέντρο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο και άλλους Αρχιερείς. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με συνεχείς αναφορές “Άξιος”, τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, Πενσιλβάνιας, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ και Βιρτζίνιας, κ. Απόστολου, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη...
17 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2023 - 11:12

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολου

Διαδώστε:
Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολου

Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, κέντρο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο και άλλους Αρχιερείς.

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με συνεχείς αναφορές “Άξιος”, τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, Πενσιλβάνιας, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ και Βιρτζίνιας, κ. Απόστολου, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλαϊ, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και συλλειτούργησαν άλλοι ιεράρχες και πλήθος ιερείς από όλες τις κοινότητες.

Στην ενθρόνιση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της “Ηγεσίας των 100”, στελέχη ομογενειακών σωματείων και κοινοτήτων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και άλλοι επίσημοι.

Μετά το πέρας της τελετής της ενθρονίσεως, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε ως ημέρα χαράς την σημερινή για την Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης διότι, όπως είπε:

“Κατόπιν της κανονικής και ιεράς σχετικής πράξης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Ιερέας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συγκεντρωθήκαμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου για να ενθρονίσουμε τον κυριάρχη της εκκλησιαστικής αυτής περιφέρειας, τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο.

Η ευτυχής αυτή περίσταση για εμένα προσωπικά περιέχει και κάποιο μικρό πόνο διότι είχα την τιμή και την χαρά να διατελέσω πατριαρχικός επίτροπος του θρόνου της ιεράς αυτής Μητροπόλεως καθόλη τη διάρκεια της χηρείας της. Ο ευσεβής λαός έχει αγκαλιάσει τον μητροπολίτη κ. Απόστολο ο οποίος τους υπηρετεί ως αρχιερατικός επίτροπος εδώ και δύο χρόνια, με τιμή και αφοσίωση.

Τώρα, αγαπητέ αδελφέ, για πρώτη φορά αναλαμβάνετε στην αρχιερατική σας διακονία ακέραιη και πλήρη την ευθύνη μιας εκκλησιαστικής διοικήσεως, με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό.
Για τη νέα σας αυτή διακονία δεν θα μπορούσατε να έχετε μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από τον σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.
Ως μητροπολίτης επιφορτίζεστε πλέον με μεγαλύτερη ευθύνη τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πνευματικής αποστολής της εκκλησίας.
Είστε ο πνευματικός πατέρας κλήρου και λαού και είμαι βέβαιος ότι δεν θα απογοητευτούν.
Εύχομαι να είστε πάντα άξιος στο υψηλό αυτό εκκλησιαστικό αξίωμα.”

Ακολούθησε η ανάγνωση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος Ειδήσεως της Εκλογής του Μητροπολίτη κ. Απόστολου από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Επισκόπου Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης κ. Απόστολος, εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του προς τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του και έστειλε μήνυμα αγάπης, ενότητας και ομοψυχίας προς όλους, για την προαγωγή του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία θυσιαστική διακονία, για το καλό του λαού.
Θερμές ευχαριστίες έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την πατρική του στοργή και αγάπη, όλα αυτά τα έτη που υπηρέτησε κοντά του, τους αρχιερείς και πιστούς οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους την σημερινή ξεχωριστή ημέρα για εκείνον, τον προκάτοχό του Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευάγγελο για την ψήφο προς το πρόσωπο του και πάνω από όλα τους γονείς και τα αδέλφια του για την αγάπη και στήριξη τους.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ευχήθηκε στον μητροπολίτη κ. Απόστολο να διακονήσει άξια το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη νέα θέση διακονίας του και να ποιμάνει θεοφιλώς το ποίμνιο που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία με τον ζήλο και τα χαρίσματα που τον διακρίνουν.

Αμέσως μετά την τελετή πραγματοποιήθηκε ενθρονιστήριο γεύμα στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων “The Venetian” στην πόλη Γκάρφιλντ με την συμμετοχή μελών 55 συνολικά κοινοτήτων από τις πέντε πολιτείες, με τα έσοδα του γεύματος, με απόφαση του μητροπολίτη κ. Απόστολου, να δίνονται αποκλειστικά και μόνο για τις διακονίες και τα προγράμματα νεότητας και νέων ενηλίκων.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στον “Εθνικό Κήρυκα” χαρακτήρισε την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη ως μία λαμπερή ημέρα για την Ομογένεια.

Οπως είπε: “Είναι ένας νέος δεσπότης με μεγάλη μόρφωση, παιδεία και όραμα. Θα συνεργαστούμε στενά μαζί του καθώς όπως ανέφερε στον λόγο του κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ομογενείς, τον ελληνισμό και την παιδεία. Να στηρίξουμε την γλώσσα, την πίστη και την κληρονομιά με όλες μας τις δυνάμεις. Το ελληνικό προξενείο θα είναι δίπλα του, θα τον στηρίξει στο έργο και στις προσπάθειες του και θα πορευτούμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές“.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, συνεχάρη μέσω της εφημερίδας τον νέο Μητροπολίτη κ. Απόστολο, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καταλληλότερο για αυτή την θέση.
Επί τρία χρόνια υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία την μητρόπολη της Νέας Ιερσέης. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε τη εκκλησία μας ψηλά, εκεί που της αξίζει“, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης, Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ευχήθηκε έτη πολλά στον νέο μητροπολίτη, να είναι πάντα άξιος και τον χαρακτήρισε ως έναν σύγχρονο ιεράρχη, τον οποίο χρειάζεται η εκκλησία.

 

Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Πηγή: ekirikas (Μιχάλης Κακιάς)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων