16/03/2024 16/03/2024 Πλούσια ήταν η ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αναλυτικά το χρονικό της ποιμαντικής παρουσίας του Σεβασμιωτάτου για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2024, όπως το παρουσιάζει η Ιερά Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας: Το νέο σωτήριο έτος 2024, το οποίο αποτελεί για την Μητρόπολή μας την αρχή...
16 Μαρτίου, 2024 - 16:36
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2024 - 17:13

H ποιμαντική παρουσία του Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024

Διαδώστε:
H ποιμαντική παρουσία του Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024

Πλούσια ήταν η ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αναλυτικά το χρονικό της ποιμαντικής παρουσίας του Σεβασμιωτάτου για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2024, όπως το παρουσιάζει η Ιερά Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας:

Το νέο σωτήριο έτος 2024, το οποίο αποτελεί για την Μητρόπολή μας την αρχή μίας νέας εικοσαετίας και όχι μόνο, άρχισε με την συμπλήρωση των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και τις ποιμαντικές παρουσίες του Σεβασμιωτάτου ανά την Ιβηρική.

Πιο συγκεκριμένα, αρχής γενομένης από την Εορτή των Θεοφανείων, Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ορθόδοξο Καθεδρικό ναό της Μαδρίτης, χειροθέτησε στο οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου τον αιδεσιμολογιώτατο π. Igor Kmetyk, ο οποίος και ανέλαβε τα δύσκολα καθήκοντα του γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, επί τη συμπληρώσει τριών ετών από της εκλογής του, συλλειτούργησε με τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Κομάνων κ Μιχαήλ, Έξαρχο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στο Κίεβο και προϊσταμένου του Σταυροπηγίου του Αγίου Ανδρέου Κιέβου.

Κατόπιν, στις 21 Ιανουαρίου λειτούργησε στην ενορία Αγίου Νεκταρίου Βαρκελώνης και στις 28 Ιανουαρίου στην ενορία του Αγίου Ανδρέου Viana do Castelo (Πορτογαλία) και στις 03 Μαρτίου στην ενορία Αγίου Νικολάου Alicante (Ισπανία) διαπιστώνοντας έτσι το έργο και τον ζήλο των καλών μας ιερέων και την αυξάνουσα πίστη του πολυεθνικού ποιμνίου της Μητροπόλεώς μας αποτελούμενο ως γνωστό από Έλληνες Ισπανούς, Πορτογάλους, Βουλγάρους, Ουκρανούς, Ρώσους κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος παρέστη, κατά την έναρξη της Εβδομάδος προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών (22-28 Ιανουαρίου), στον καθεδρικό ναό της Αγίας Ευλαλίας στην Βαρκελώνη και στο κλείσιμο της εβδομάδος αυτής στον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Αλμουδένα στην Μαδρίτη.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, μέσα στο πνεύμα του διαχριστιανικού διαλόγου και της αγάπης που πάντοτε πρεσβεύει η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, κατόπιν λίαν τιμητικής προσκλήσεως του Σεβ. Αγγλικανού επισκόπου και προκαθημένου της Λουζιτανικής Εκκλησίας της Πορτογαλίας (Igreja Lusitana) (Αγγλικανική Κοινωνία) κ. José Jorge Tavares de Pina Cabral, παρέστη προσευχητικώς στην πανηγυρική εναρκτήριο Θεία Λειτουργία με αφορμή την διεξαγωγή της 100ης συνόδου της εν λόγω Εκκλησίας.

Η θεία λειτουργία έλαβε χώρα στον Αγγλικανικό καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου Λισσαβώνος στην οποία προσκεκλημένος ήταν η Α.Χ. ο Προκαθήμενος της Αγγλικανική Κοινωνίας, Aρχιεπίσκοπός της Καντουαρίας δρ. Justin Welby ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την όλη λατρευτική εκδήλωση τίμησε σεμνοπρεπώς η Α.Ε. ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa.

Προ της Θείας Λειτουργίας αλλά και μετά το πέρας αυτής, ο Σεβασμιώτατος είχε μακρά και εγκάρδια συνομιλία μετά του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας καθώς και μετά του επισκόπου Pina Cabral μεταφέροντας τις ευχές και την αγάπη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αμοιβαία αγάπη και σχέση των δύο Εκκλησιών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της Πορτογαλίας.

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο πρωτοσύγκελό του π. Θεοφύλακτο Βίτσο, είχα μακρά συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, Πατριάρχη Λισσαβώνος D. Rui Manuel Sousa Valério στην επισκοπική του κατοικία και στη συνέχεια με τον Σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Ivo Scapolo, Αποστολικό Νούντσιο στην Πορτογαλία.


Κατά την διάρκεια των δύο συναντήσεων, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε καθηκόντως την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία για την βοήθειά της και την παροχή λατρευτικών χώρων για την πλειονότητα των ορθοδόξων ενοριών στην χώρα.

Αντηλλάγησαν απόψεις επί εκκλησιαστικών θεμάτων, όπως και ευχές για το επί θύραις Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών αδελφών καθώς και αντιστοίχως για την αρχομένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων