16/07/2023 17/07/2023 Πανηγυρικά εόρτασαν όλες οι ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας τη Σύναξη πάντων των εν Πισιδία διαλαμψάντων Αγίων την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023. Στην εκκλησία του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ το απόγευμα της παραμονής της εορτής προέστη στην αγρυπνία και κατά την κυριώνυμη ημέρα στη Θεία Λειτουργία, περιστοιχισμένος...
16 Ιουλίου, 2023 - 20:40
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 3:09

Η εορτή της Σύναξης των Αγίων της Πισιδίας στην Αττάλεια

Διαδώστε:
Η εορτή της Σύναξης των Αγίων της Πισιδίας στην Αττάλεια

Πανηγυρικά εόρτασαν όλες οι ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας τη Σύναξη πάντων των εν Πισιδία διαλαμψάντων Αγίων την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.

Στην εκκλησία του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ το απόγευμα της παραμονής της εορτής προέστη στην αγρυπνία και κατά την κυριώνυμη ημέρα στη Θεία Λειτουργία, περιστοιχισμένος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο και από τους κληρικούς της Αττάλειας, με τη συμμετοχή πολλών μελών της τοπικής Εκκλησίας.

​Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης υπογράμμισε ότι η Σύναξη πάντων των Αγίων της Πισιδίας περιέχει σπέρματα του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου που κήρυξε στην Πισιδία και την Παμφυλία, συνοδευόμενος από τον Απόστολο Βαρνάβα και τους άμεσους συνεργούς του το ζεύγος των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Τερτυλλιανός θεωρούσε ότι οι μάρτυρες ήταν σπέρματα Χριστιανών. Με αυτήντην έννοια, η Πισιδία και η Παμφυλία θα πρέπει να είναι ευγνώμονες, διότι ανέδειξαν μάρτυρες, όπως η αγία Θέκλα η μαθήτρια του Απ. Παύλου η η αγία μεγαλομάρτυς Μαρίνα, μαζί με νέφος αγίων Ιεραρχών διαδόχων των Αποστόλων, εκ των οποίων περίπου εκατό συμμετείχαν σε οικουμενικές συνόδους, όπως και μία πληθώρα ανδρών και γυναικών μοναχών, όπως η αγία Ματρόνα από την Πέργη, που ίδρυσε ένα φημισμένο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ καταλήγοντας τόνισε: «Η ποικιλία που συναντούμε στους βίους των αγίων που έλαμψαν στην Πισιδία και την Παμφυλία είναι μεγάλη. Αλλά για την Εκκλησία, η ποικιλία δεν είναι καινοτομία, διότι το μυστήριο της σωτηρίας συμφιλιώνει εκείνους που τους χωρίζει ο πολιτισμός, η φυλή, η εθνικότητα, η κοινωνική τάξη. Η Εκκλησία δεν είναι παρά η σύναξη εκείνων που συμφιλιώθηκαν χάρη στον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού και τη συμμετοχή τους στα θεμελιώδη ιερά μυστήρια, το βάπτισμα και τη θεία ευχαριστία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων