09/12/2023 10/12/2023 Σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα πνευματικής ευφροσύνης, κατά το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου 2023, η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας τίμησε, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, τον Άγιο Αλύπιο τον Κιονίτη, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Αττάλεια. Οι εορτασμοί άρχισαν την παραμονή με την πανηγυρική αγρυπνία και ολοκληρώθηκαν κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής με τη Θεία Λειτουργία, στην...
09 Δεκεμβρίου, 2023 - 15:57
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2023 - 2:21

Η εορτή του Οσίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια

Διαδώστε:
Η εορτή του Οσίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια

Σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα πνευματικής ευφροσύνης, κατά το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου 2023, η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας τίμησε, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, τον Άγιο Αλύπιο τον Κιονίτη, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Αττάλεια.

Οι εορτασμοί άρχισαν την παραμονή με την πανηγυρική αγρυπνία και ολοκληρώθηκαν κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής με τη Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, με συλλειτουργούς τον Επιχώριο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και τον Βοηθό Επίσκοπο Θεοφιλέστατο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο και με τη συμμετοχή των κληρικών και πολλών πιστών από τις ενορίες της Αττάλειας, της Σίδης και της Αλάνυας.

Παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας κ. Αλέξανδρος Voronin.

Ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώταος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στην ιστορική Αττάλεια, απηύθυνε λόγο παρακλήσεως και οικοδομής προς το εκκλησίασμα προς το εκκλησίασμα. Μετά τη Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε συναυλία από τη χορωδία της ενορίας υπό τη διεύθυνση της κ. Λυδίας Maslova και στη συνέχεια παρετέθη για όλους φιλικό εορταστικό γεύμα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλυπίου τοῦ Κιονίτου ανηγέρθη στην καρδιά της παλαιάς πόλης το έτος 1844 από τους αδελφούς Ευστράτιο και Εφραίμ Δανιηλόγλου ως οικογενειακό παρεκκλήσιο. Περιήλθε και πάλι στην κατοχή της Εκκλησίας, όταν αγοράσθηκε το έτος 2011 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας κυρού Σωτηρίου. Υπήρξε ο πρώτος ναός που έκτοτε άρχισε να λειτουργεί συνεχώς μέσα τους κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας, εξυπηρετώντας τις πνευματικές ανάγκες των χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας με την τέλεση καθημερινών ακολουθιών και των άλλων ιερών μυστηρίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων