11/05/2023 11/05/2023 Συλλείτουργο και Δοξολογία για τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποκατάσταση της λειτουργικής και κανονικής ενότητας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με τον Ορθόδοξο κόσμο τελέστηκε ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεσοπεντηκοστής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι. Του Νικολάου Ζαΐμη Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκλε χθες, Τετάρτη 10 Μαϊου, προέστη ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου...
11 Μαΐου, 2023 - 9:33
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2023 - 9:43

Ίμβρου Κύριλλος και Αντανίας Παρθένιος συλλειτούργησαν για την επέτειο της εκκλησιαστικής ενότητας

Διαδώστε:
Ίμβρου Κύριλλος και Αντανίας Παρθένιος συλλειτούργησαν για την επέτειο της εκκλησιαστικής ενότητας

Συλλείτουργο και Δοξολογία για τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποκατάσταση της λειτουργικής και κανονικής ενότητας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με τον Ορθόδοξο κόσμο τελέστηκε ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεσοπεντηκοστής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπίγκορσκι.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκλε χθες, Τετάρτη 10 Μαϊου, προέστη ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. Συλλειτούργησε ο Καθηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος και πατέρες της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, μετέβη στα Σκόπια για μερικές ημέρες μετά από την πρόσκληση του Μητροπολίτη Δεβρών και Κιτσαβίδος κ. Τιμόθεου, προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου (με το παλαιό εορτολόγιο). Λίγο πριν την αναχώρηση του από τη γειτονική χώρα ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και συμμετείχε στην ευχαριστιακή σύναξη που τελέστηκε και σε ανάμνηση της ιστορικής επετείου για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία σύμφωνα με τη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 9η Μαϊου 2022, επέστρεψε στην κανονικότητα.

Μετά το τέλος της λειτουργικής μυσταγωγίας, που ήταν και πάλι μια ζωντανή εκδήλωση και πραγματική βίωση της πασχαλινής χαράς, τελέστηκε και επίσημη δοξολογία, με αφορμή της επετείου της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής ενότητος.

Αντανίας Παρθένιος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γιάτρεψε την πληγή με το βάλσαμο της αγάπης

Κατά την προσφώνησή του ο Επίσκοπος κ. Παρθένιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του καθώς όπως τόνισε: “εισήλθατε σ’ αυτήν, φέρνοντάς μας την ευλογία και την αγάπη της πρωτοθρόνου Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του αγαπητού και Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Πράγματι, η αγάπη και η εν Χριστώ ενότητα είναι οι πιο ισχυρές κινητήριες δυνάμεις που δομούν τα πράγματα στην Εκκλησία και προσελκύουν τα θαύματα και τα μεγαλεία του Θεού”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ενότητα της Εκκλησίας που είναι η κατεξοχήν ένωση με τον Κύριο Ιησού Χριστό. “Σ᾽ αυτήν την ευλογημένη ενότητα ήρθαμε με τις προσευχές και τον ιερό πόθο αυτών των ψυχών που αναφέραμε, με την σοφή και υπεύθυνη δράση του σεβαστού Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Στεφάνου και των αγίων αρχιερέων, που ήδη από το 2018 ζήτησαν έκκλητο από την πρωτοθρόνο Εκκλησία, το οποίο χαιρέτησαν και υποστήριξαν οι πολιτικοί μας και, αναμφίβολα, με τη φώτιση, τη γενναιοδωρία και την πατρική φροντίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μαζί με τους αρχιερείς του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκαν την έκκλητο προσφυγή της Εκκλησίας και του κράτους μας. Άλλωστε, χρησιμοποιώντας το κανονικό προνόμιο και την ιστορία και καθοδηγούμενος από τη σκέψη του Χριστού ἵνα πάντες ἓν ὦσι, με τη σοφία και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης, όπως σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις, έδειξε ότι είναι προσεκτικός και φροντιστής γιατρός, που ξέρει να γιατρεύει και τις πιο βαριές πληγές με το βάλσαμο της αγάπης του Χριστού”, είπε ευχαριστώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αγωνιστής για την ενότητα της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Ίμβρου

Ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος της  Μονής Μπίγκορσκι εξέφρασε τη χαρά του που αυτή την ημέρα βρέθηκε για ακόμη μία φορά μαζί τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. “Χαιρόμαστε που έχουμε και πάλι την ευκαιρία μέσω σας να ευχαριστήσουμε τον Παναγιώτατο Πατριάρχη, τους αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εσάς προσωπικά, ως μεγάλο αγωνιστή για την ενότητα στην Εκκλησία και ως εργάτη της αγάπης του Θεού, και σε όλους αυτούς που αδελφικά βοήθησαν και συνεισέφεραν στην επούλωση των τραυμάτων από το σχίσμα στο οποίο βρισκόταν η Εκκλησία μας για περισσότερο από μισό αιώνα. Εμείς γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι του Θεού έκαναν πραγματικά τεράστια θυσία και υπέστησαν ισχυρά χτυπήματα και προσβολές από τον εχθρό της σωτηρίας, για να έρθει η επιθυμητή ενότητα, και γι᾽ αυτό οι προσευχές μας είναι συνεχώς μαζί τους, ώστε ο δίκαιος Κριτής να γράψει τα ονόματά τους στο βιβλίο των ζώντων εις τους αιώνας”, είπε.

Ίμβρου Κύριλλος: Η τόλμη και το θάρρος του Πατριάρχη ξεπέρασε όλα τα εμπόδια

Στην αντιφώνηση του ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε αρχικά στην επετειακή, όπως την χαρακτήρισε, Θεία Λειτουργία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αποκατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

“Ήταν όντως ευλογία Θεού η σημερινή Θεία Λειτουργία, αλλά ήταν ευλογία Θεού και για τον λόγο που είπε και ο Θεοφιλέστατος άγιος Αντανίας, ότι είναι σήμερα η επετειακή Θεία Λειτουργία. Εορτάζουμε και πανυγηρίζουμε και δοξολογούμε το όνομα του Αγίου Θεού, διότι χθες ακριβώς, πριν έναν χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, κ. Βαρθολομαίος, και η Ιερά Σύνοδός μας απεφάσισε παρ΄όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που κάποιοι έβαζαν και συνεχίζουν και θέλουν να βάζουν, να αποκαταστήσει την κοινωνία μαζί σας, που τόσα χρόνια σας είχαν στο περιθώριο ως σχισματικούς κληρικούς. Και μετά από τόσα χρόνια απομόνωσης, μοναξιάς, τιμωρίας, κατηγοριών, συκοφαντιών γίνατε και πάλι ένα κομμάτι της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας”, ανέφερε.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την τόλμη και το θάρρος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου η οποία βοήθησε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και ευχήθηκε  όπως διευθετηθούν και τα όποια πρακτικά προβλήματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα έτσι ώστε να φτάσουν στην στιγμή την πολυπόθητης αυτοκεφαλίας.

“Ο Πατριάρχης με την τόλμη και το θάρρος που έχει, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και προχώρησε. Είδε τις παγίδες και ξέρει ακόμα και αυτές που στήνονται και τώρα, αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ξέρει ότι πλέον η Εκκλησία αυτή δεν θα προδώσει για μια ακόμη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ελπίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος και οι ιεράρχες προσπαθούνε και αγωνίζονται να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά, να ξεπεραστούνε κάποιες πρακτικές δυσκολίες που τόσα χρόνια είχαν φωλιάσει. Να ξεπεραστούν και έτσι να φτάσουμε στην πολυπόθητη στιγμή, όπου πλέον η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα παραλάβει από τα τίμια χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχου τον τόμο της αυτοκεφαλίας”.

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πρωτόθρονο όχι για να καταδυναστεύει, αλλά για να διακονεί”

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια της ομιλίας του υπενθύμισε ότι ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας, και κάτω από Αυτόν είμαστε όλοι εμείς, όσοι θέλουμε να είμαστε γνήσιοι Χριστιανοί. “Δυο χιλιάδες χρόνια τώρα πάνω στη Γη ο Θεός κατέστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτόθρονο ανάμεσα στους ορθοδόξους, όχι για να καταδυναστεύει τους άλλους, αλλά για να διακονεί, για να αγαπά, για να στηρίζει όλες τις κατά τόπους Εκκλησίες. Στην πορεία αυτή, στην ιστορία τόσων χρόνων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε αυτοκεφαλία και πατριαρχική αξία στην Ρωσία, έδωσε αυτοκεφαλία και πατριαρχική αξία στην Γεωργία, στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία, στην Σερβία , έδωσε αυτοκεφαλίες στην Αλβανία, στην Ελλάδα, στην Τσεχία, σε τόσες εκκλησίες! Τελευταία πήρε και αυτή την μεγάλη, την δυνατή απόφαση, να δώσει αυτοκεφαλία και στην Ουκρανία. Σε μία χώρα που σήμερα, δυστυχώς, μαστίζεται από τον πόλεμο Χριστιανών ορθοδόξων αδελφών μεταξύ τους. Και αυτοί για χρόνια πολλά αγωνιζόταν να πάρουν την αυτοκεφαλία τους, να ζήσουν ελεύθεροι άνθρωποι. Και ο Πατριάρχης έδωσε αυτή την δυνατότητα, όπως έδωσε και σε σας με την αναγνώριση της κανονικότητάς σας”, υπογράμμισε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι με πολλή προσευχή, με πολλή αγάπη για όλους, με ταπείνωση θα συνεχίσουν να αγωνίζονται όλοι μαζί, να εκλείψουν φαινόμενα διαιρέσεων από την Εκκλησία. Να είναι η μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία όλων μας. “Όταν θα λέμε μπροστά στην Ωραίαν πύλη: «Αγαπήσωμεν αλλήλους…» να μπορούμε να αγκαλιάζουμε όλους, ο ένας τον άλλον. Να δίνουμε τον ασπασμό της αγάπης και να κοινωνούμε της ενότητος του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Συγχαίρουμε, λοιπόν, σήμερα την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Και ευχόμαστε και προσευχόμαστε με το καλό να μπούνε όλα στην σειρά τους και να έρθει και ο τόμος της αυτοκεφαλίας, αυτή η ημέρα να είναι ημέρα επετείου χαράς και ευφροσύνης για όλο τον λαό σ΄ αυτή την χώρα”.

Πηγή φωτογραφιών: bigorski.org.mk

Διαβάστε επίσης: 

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Ένας χρόνος μετά την αποκατάσταση – Οι ενστάσεις και οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο βήμα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων