22/04/2020 22/04/2020 “Η επιδημία του κορωνοιού μας στέρησε την δυνατότητα να μεταβούμε στην εκκλησία αυτές τις πολύ σημαντικές και άγιες ημέρες για κάθε ορθόδοξο χριστιανό”, τονίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, σε νέα ποιμαντορική εγκύκλιο που εξέδωσε.  Αναφερόμενος στις αυθόρμητες ενέργειες των πιστών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: “Συγκινήθηκα όταν...
22 Απριλίου, 2020 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2020 - 19:37

Μητρ. Βελγίου: “Η επιδημία μας στέρησε τη μετάβαση στην Εκκλησία”

Διαδώστε:
Μητρ. Βελγίου: “Η επιδημία μας στέρησε τη μετάβαση στην Εκκλησία”

“Η επιδημία του κορωνοιού μας στέρησε την δυνατότητα να μεταβούμε στην εκκλησία αυτές τις πολύ σημαντικές και άγιες ημέρες για κάθε ορθόδοξο χριστιανό”, τονίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, σε νέα ποιμαντορική εγκύκλιο που εξέδωσε. 

Αναφερόμενος στις αυθόρμητες ενέργειες των πιστών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: “Συγκινήθηκα όταν είδα ότι ευσεβείς χριστιανοί μας κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και την νύκτα του Πάσχα τοποθέτησαν λουλούδια μπροστά στις πόρτες του Μητροπολιτικού μας Ναού”.

Τέλος, αναφορικά με τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας, αναφέρει: “Θείες Λειτουργίες θα τελούνται τις Κυριακές μόνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βρυξελλών και τους Καθεδρικούς Ναούς του Ρόττερνταμ και του Λουξεμβούργου. Οι άλλοι ενοριακοί ναοί θα παραμείνουν κλειστοί”, προτρέποντας τους πιστούς να σεβαστούν τις επιβληθείσες αποφάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Έμπλεος της πασχαλίου χαράς απευθύνομαι προς όλους εσάς, ευχόμενος προσωπικώς, στις πρεσβυτέρες σας, στις συζύγους σας, στις οικογένείες σας τον πασχάλιο χαιρετισμό, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.

Περάσαμε ήδη την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είμαστε μάρτυρες των θαυμασίων της μεγάλης αγάπης του Θεού για τον κόσμο και για τον άνθρωπο που εδημιούργησε· του θαύματος της λαμπροφόρου Αναστάσεως εκ των νεκρών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Και αυτές τις ημέρες συμμετέχουμε όλοι στο εξαιρετικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου και Σωτήρος μας και ακούμε την απάντηση που μαρτυρεί την εξαιρετική κοινή μας πίστη στον θρίαμβο της αιώνιας ζωής από τον ζωοδόχο τάφο.

Πως όμως να ξεχάσουμε σήμερα ότι γιορτάσαμε το Πάσχα του Κυρίου κάτω από στενόχωρες συνθήκες; Η επιδημία του κορωνοιού συνεχίζεται, μας στέρησε την δυνατότητα να μεταβούμε στην εκκλησία αυτές τις πολύ σημαντικές και άγιες ημέρες για κάθε ορθόδοξο χριστιανό, ακόμη και την ημέρα της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού. Ο Κύριος θα ακούσει τις προσευχές της Εκκλησίας Του και θα επιτρέψη με την Χάρη Του να συγκεντρωθούμε και πάλι κάτω από τους θόλους των ιερών ναών μας.

Συγκινήθηκα όταν είδα ότι ευσεβείς χριστιανοί μας κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και την νύκτα του Πάσχα τοποθέτησαν λουλούδια μπροστά στις πόρτες του Μητροπολιτικού μας Ναού.

Επιτρέψτε μου να επιστρέψω σε κάποιες πρακτικές σκέψεις, μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου της 15ης Απριλίου, που παρατείνει μέχρι την 3η Μαίου 2020 όλα τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι πολιτικές αρχές σχετικά με τις θρησκευτικές τελετές ή δραστηριότητες. Μόλις τροποποιηθούν τα έκτακτα μέτρα από το προσεχές Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα επανεξετάσουμε μαζί με τις πολιτικές αρχές, πως μπορούμε να τροποποιήσουμε αυτά τα μέτρα, σε ποιους χώρους και με ποιες συνθήκες. Μία νέα ανακοίνωση θα ακολουθήση το συντομώτερο δυνατόν.

Υπενθυμίζω ότι το Υπουργικό Διάταγμα του Βελγίου της 3ης Απριλίου 2020 καθώρισε ωρισμένα άρθρα στο Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2020. Σύμφωνα μ᾽ αυτο επιτρέπονται:

– Οι κηδείες με την παρουσία μόνο 15 ατόμων το ανώτερο, με εφαρμογή της αποστασιοποίησης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

– Οι θρησκευτικοί γάμοι, με την παρουσία μόνο των νεονύμφων, των μαρτύρων τους και του ιερέως.

Θείες Λειτουργίες θα τελούνται τις Κυριακές μόνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βρυξελλών και τους Καθεδρικούς Ναούς του Ρόττερνταμ και του Λουξεμβούργου. Οι άλλοι ενοριακοί ναοί θα παραμείνουν κλειστοί!

Σας προτρέπω να σεβαστήτε τις επιβληθείσες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, παρακαλώ όλους τους κληρικούς μας να επικοινωνήτε με τους ενορίτες σας μέσω ακίνδυνων διαύλων επικοινωνίας, ειδικά δε με τους ασθενείς, τους ευάλωτους και τους απομονωμένους.

Είθε ο Αναστάς εκ νεκρών Σωτήρας μας να δίδη υγεία σε όλους μας. Η χαρά της Αναστάσεως που ζούμε να φωτίζη τις καρδιές μας στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Ο Κύριος να σας ευλογεί !

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων