30/07/2023 30/07/2023 Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην «Ορθόδοξη Θερινή Κατασκήνωση» στο «Hoge Rielen» στο Kasterlee του Βελγίου. Η περιοχή αυτή, άλλοτε στρατιωτικός τόπος, ανήκει πλέον στην Φλαμανδική Κοινότητα του Βελγίου και περιλαμβάνει ένα φυσικό καταφύγιο 2300 στρεμμάτων και είναι γνωστή ως...
30 Ιουλίου, 2023 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2023 - 10:57

Ο Βελγίου Αθηναγόρας στη θερινή κατασκήνωση της Oρθόδοξης νεολαίας

Διαδώστε:
Ο Βελγίου Αθηναγόρας στη θερινή κατασκήνωση της Oρθόδοξης νεολαίας

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην «Ορθόδοξη Θερινή Κατασκήνωση» στο «Hoge Rielen» στο Kasterlee του Βελγίου.

Η περιοχή αυτή, άλλοτε στρατιωτικός τόπος, ανήκει πλέον στην Φλαμανδική Κοινότητα του Βελγίου και περιλαμβάνει ένα φυσικό καταφύγιο 2300 στρεμμάτων και είναι γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους ξενώνες για την νεολαία στο Βέλγιο.

Η φετινή κατασκηνωτική περίοδος έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 29 Ιουλίου. Θέμα της κατασκήνωσης ήταν «Οι άγιοι της εποχής μας» και αποτέλεσε τον καθημερινό οδηγό στις ακολουθίες στην εκκλησία, στην κατήχηση, στα παιχνίδια και στις χειροτεχνίες.

Αποκορύφωμα της κατασκηνωτικής περιόδου ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, την οποία φέτος τέλεσε ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας) με τα παιδιά να ψάλλουν στην ολλανδική.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος της Επισκοπικής Συνέλευσης της Benelux (CEOB), εκφράζοντας κατ’ αρχάς την χαρά του για την επίσκεψή του αυτή στην φετινή κατασκήνωση και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους υπευθύνους της κατασκήνωσης καθώς και τους ιερείς οι οποίοι συμμετείχαν στην διοργάνωσή της.

Επίσης, τόνισε την σημασία της συμμετοχής των παιδιών στην κοινή κατασκηνωτική ζωή μέσα στην φύση για μια εβδομάδα.

«Το να κάνουμε κάτι μαζί, να παίζουμε μαζί, να βιώνουμε κάτι μαζί, να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου, και μάλιστα σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αλλά το σημαντικότερο σε αυτήν την κατασκήνωση είναι ο ορθόδοξος χαρακτήρας της. Το να προσευχόμαστε μαζί, το να κατηχούμαστε, το να μιλάμε για τους αγίους της εποχής και να καλούμαστε κι εμείς στην αγιότητα».

Πρόσθεσε επίσης ότι το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ήταν πολύ κατάλληλο: «Εγώ είμαι η θύρα, είπε ο Χριστός, από την οποία πρέπει να περάσουμε. Μας καλεί να συμμετάσχουμε στην Βασιλεία του Θεού, και αυτό το κάνουμε ζώντας σε κοινωνία μαζί Του, με την προσευχή και την συμμετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, κυρίως στην Θεία Λειτουργία και στην Θεία Κοινωνία. Και ο Κύριος συνεχίζει λέγοντας, εγώ είμαι ο καλός ποιμένας και εσείς τα πρόβατά μου. Και προειδοποιεί για τους προβατόσχημους λύκους οι οποίοι αναμειγνύονται με τα πρόβατα, και τελειώνει με την έκκληση να είμαστε ένα ποίμνιο με έναν ποιμένα».

Και ο Σεβασμιώτατος συνέχισε: «Έτσι θέλουμε να είμαστε. Ένα ποίμνιο με έναν ποιμένα. Μόνο έτσι η μαρτυρία μας θα είναι αξιόπιστη, παρά μόνο εάν δώσουμε μία ενιαία μαρτυρία. Διαφορετικά κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά». Τέλος, ολοκλήρωσε τον λόγο του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Σίμωνα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και, για άλλη μία φορά, προς τους υπευθύνους της κατασκήνωσης και τους ιερείς, οι οποίοι κοπίασαν ώστε η διοργάνωση της κατασκήνωσης να είναι επιτυχής.

Φέτος, στην κατασκήνωση συμμετείχαν 85 παιδιά ηλικίας 7 με 18 ετών και 25 υπεύθυνοι, προερχόμενοι από μία μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών καταβολών και από διάφορες ενορίες του Βελγίου και της Ολλανδίας. Παρόντες και τέσσερις ιερείς, δύο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δύο από το Πατριαρχείο Μόσχας, ως πνευματικοί υπεύθυνοι. Αρχηγός ήταν η Αικατερίνα Gherasim.

Η κατασκήνωση αυτή έχει πανορθόδοξο χαρακτήρα και διοργανώνεται με την ευλογία της Επισκοπικής Συνέλευσης της Benelux.

Ακολουθεί την παράδοση των «ορθόδοξων παιδικών κατασκηνώσεων» οι οποίες διοργανώνονται από την «Ένωση Ορθοδόξων Ολλανδίας» από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, στις οποίες συμμετείχαν ως παιδιά αρκετοί από τους σημερινούς υπευθύνους. Από το 2000, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παιδιών της Ολλανδίας και του Βελγίου και η κατασκήνωση πραγματοποιείται εναλλάξ στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Του χρόνου η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Αυγούστου 2024, πιθανότατα στο Hoek van Holland της Ολλανδίας. Η κατασκήνωση είναι ανοιχτή σε όλα τα ορθόδοξα παιδια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων