15/11/2021 15/11/2021 Στη διαρκή πρόσκληση του Χριστού ο οποίος μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε τα όρια του ατομικισμού μας, να αγαπάμε τον πλησίον μας και με πρότυπο την αγάπη Εκείνου, για κάθε πονεμένο και βασανισμένο άνθρωπο, να γίνουμε κι εμείς Καλοί Σαμαρείτες αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας στο κήρυγμά του από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεομάρτυρα...
15 Νοεμβρίου, 2021 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2021 - 11:24

Σουηδίας Κλεόπας: “Να γίνουμε και εμείς Καλοί Σαμαρείτες”

Διαδώστε:
Σουηδίας Κλεόπας: “Να γίνουμε και εμείς Καλοί Σαμαρείτες”

Στη διαρκή πρόσκληση του Χριστού ο οποίος μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε τα όρια του ατομικισμού μας, να αγαπάμε τον πλησίον μας και με πρότυπο την αγάπη Εκείνου, για κάθε πονεμένο και βασανισμένο άνθρωπο, να γίνουμε κι εμείς Καλοί Σαμαρείτες αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας στο κήρυγμά του από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις Ροσκίλντε Δανίας, όπου ιερούργησε χθες, Κυριακή 14 Νοεμβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του στη Δανία τονίζοντας ότι ενημερώνεται τακτικά για την πρόοδο Ελληνικού Σχολείου στην Κοπεγχάγη και για τις δραστηριότητες των Πρεσβειών της Ελλάδος και της Κύπρου.

“Ευχαριστώ από καρδίας τους εθελοντές που επιμελούνται της ευταξίας του ναού μας. Ο εθελοντισμός είναι όντως μια μορφή διακονίας μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, ο οποίος κατέχει ιδιάζουσα θέση στο ενοριακό γίγνεσθαι. Όλο το έργο της Εκκλησίας βασίζεται στον εθελοντισμό, μιας και αρχή του είναι το “Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν.” Ο Χριστός μας προσκαλεί, να ξεπεράσουμε τα όρια του ατομικισμού μας, να αγαπάμε τον πλησίον μας και με πρότυπο την αγάπη Εκείνου, για κάθε πονεμένο και βασανισμένο άνθρωπο, να γίνουμε κι εμείς Καλοί Σαμαρείτες”, ανέφερε.

Αναλυτικά το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου: 

Η σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο του Καλού Σαμαρείτη, που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Είναι, επίσης, τα πρόσωπα των πληγωμένων από τη ζωή και από μας τους ίδιους αδελφών μας, το δε πανδοχείο είναι η Εκκλησία.

Λίγους μήνες πριν είδα την αμερικάνικη ταινία “Beauty In The broken”, που παρουσιάζει το πάθος ενός ψυχολόγου να βοηθήσει ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, ώσπου μια μέρα τυχαία γνωρίζει ένα άστεγο κορίτσι, η εκκεντρική προσωπικότητα και η εμφάνιση του οποίου δημιουργούν στο θεατή ανάμεικτα συναισθήματα, λύπης, οίκτου, συμπόνοιας.

Ο νεαρός ψυχολόγος επιδιώκει κάποιες συναντήσεις μαζί της, για να τη βοηθήσει, να βγει από τη μιζέρια της, της νοικιάζει ένα διαμέρισμα, για ν᾽ απομακρυνθεί από την κακόφημη γειτονιά που έμενε και τη στηρίζει, για να αναδείξει το ταλέντο της στη ζωγραφική. Η ταινία τελειώνει με μια σκηνή από την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της κοπέλας.

Μια ταινία που σε προβληματίζει, ήδη από την ανάγνωση του τίτλου της. Σκέφτεσαι κι αναλογίζεσαι, ποιά θα μπορούσε να είναι η θέση σου, φυσικά όχι με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, αλλά τους άλλους πρωταγωνιστές, της ζωής, των πραγματικών γεγονότων, που ενέπνευσαν τo σεναριογράφο. Το “Beauty In The broken” θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “ομορφιά στα σπασίματα” ή “κομματιασμένη ομορφιά”.

Ο τίτλος της ταινίας είναι προφανώς εμπνευσμένος από τη σκηνή όπου η άστεγη κοπέλα βρίσκει ένα βάζο στον κάδο απορριμμάτων και, αν και ήταν άθικτο, εκείνη το σπάει, προς έκπληξη των άλλων αστέγων της γειτονιάς της, λέγοντας με χαμόγελο: “Αν και κομματιασμένο, είναι όμορφο!” Ίσως το σπασμένο βάζο να την ενέπνεε στη ζωγραφική της, ή απλά να συμβόλιζε γι᾽ αυτή την κομματιασμένη ζωή της.

Πόσες φορές ακούμε συνανθρώπους μας να μονολογούν με απόγνωση, επαναλαμβάνοντας τη φράση: “Προσπαθώ να μαζέψω τα κομμάτια μου, τα συντρίμμια μου”.

Η ταινία μού θύμισε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, αυτού του λαϊκού προσώπου που έγινε το όργανο του Θεού και βοήθησε τον “ημιθανή τυγχάνοντα”, ενώ ο ιερεύς κι ο λευίτης “ιδόντες αυτόν αντιπαρήλθον”. Γι᾽ αυτό ρώτησα πριν, βλέποντας την ταινία, ποιό ρόλο θα θέλαμε να ενσαρκώσουμε;

Εμάς τους χριστιανούς και ιδιαίτερα τους κληρικούς, η ταινία αυτή μάς φέρνει προ των ευθυνών μας. Ποιά είναι η πραγματική, κι όχι απλά επιθυμητή, σχέση μας με τους άλλους; Τους αδελφούς που πάσχουν, που πονούν, που βρίσκονται στις φυλακές, στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στο δρόμο…

Την αλλοιωμένη πρώην παραδείσια ομορφιά και προπτωτική κατάσταση, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, με το ποιητικό του χάρισμα, ζητά από τον “παιδεύοντα συμπαθώς και ιώμενον αγαθώς”, να τις αποκαταστήσει, δεόμενος: “Εις το καθ᾽ ομοίωσιν επανάγαγε, το αρχαίον κάλος αναμορφώσασθαι.”

Μια προσευχή προς σ᾽ Αυτόν που “τοις ολιγοψύχοις διδόντα παραμυθίαν και ζωήν τοις συντετριμμένοις”, “τoν ιώμενον τα συντρίμματα των ψυχών και των σωμάτων ημών”, “τον υποστηρίζοντα τους καταπίπτοντας και ανορθόντα τους κατερραγμένους”.

Ο ψυχολόγος στην ταινία επανασύνδεσε τα “σπασμένα κομμάτια” των ασθενών του, τούς έδωσε θάρρος για ένα νέα ξεκίνημα στη ζωή τους, με σκοπό την κοινωνική τους επανένταξη. Τούς εμψύχωσε, ανέδειξε τον καλό τους εαυτό και τα τάλαντά τους. Έφτιαξε μια μικρή πολιτεία αγάπης κι ελπίδας, στην κλινική που εργαζόταν. Εμείς ως κληρικοί και ως συνειδητοί Χριστιανοί, τί κάνουμε;

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Αδελφοί μου, λίγες ημέρες πριν εισέλθουμε στην κατανυκτική περίοδο των Χριστουγέννων, στο Ναό του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, για να θεραπεύσουμε τις πνευματικές μας πληγές, αλλά και να ξανανταμώσουμε ως οικογένεια. Παρόλη τη δυσκολία που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, περίμενα τη σημερινή ημέρα, για να σας προσκαλέσω, “να κοιταχτούμε στα μάτια”, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή έκφραση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου.

Ενημερώνομαι τακτικά για την πρόοδο του Ελληνικού μας Σχολείου στην Κοπεγχάγη και για τις δραστηριότητες των Πρεσβειών της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ευχαριστώ από καρδίας τους εθελοντές που επιμελούνται της ευταξίας του ναού μας. Ο εθελοντισμός είναι όντως μια μορφή διακονίας μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, ο οποίος κατέχει ιδιάζουσα θέση στο ενοριακό γίγνεσθαι.

Όλο το έργο της Εκκλησίας βασίζεται στον εθελοντισμό, μιας και αρχή του είναι το “Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν.” Ο Χριστός μας προσκαλεί, να ξεπεράσουμε τα όρια του ατομικισμού μας, να αγαπάμε τον πλησίον μας και με πρότυπο την αγάπη Εκείνου, για κάθε πονεμένο και βασανισμένο άνθρωπο, να γίνουμε κι εμείς Καλοί Σαμαρείτες.

Ολοκληρώνοντας την παραβολή, ο Χριστός ρωτά το νομικό: Ποιος από τους τρείς νομίζεις ότι είναι ο πραγματικός πλησίον; Κι ο νομικός απαντά: Εκείνος που τον ευσπλαχνίσθη και τον ελέησε. Τότε ο Χριστός του είπε: «Πορεύου και συ, ποίει ομοίως», δηλαδή, πήγαινε και συ και κάνε το ίδιο.

Εξαιρετική πρόσκληση και πρόκληση προς όλους μας. Αμήν!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων