16/09/2022 16/09/2022 Μήνυμα πως Ορθόδοξη Εκκλησία και Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να συμπαρασταθούν στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εστάλη χθες από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Με αφορμή την φωτογραφική έκθεση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που διοργανώνεται από την Σχολή σε συνεργασία με την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο...
16 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:32
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2022 - 8:33

Μήνυμα συμπαράστασης από την 86η ΔΕΘ στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Διαδώστε:
Μήνυμα συμπαράστασης από την 86η ΔΕΘ στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Μήνυμα πως Ορθόδοξη Εκκλησία και Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να συμπαρασταθούν στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εστάλη χθες από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Με αφορμή την φωτογραφική έκθεση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που διοργανώνεται από την Σχολή σε συνεργασία με την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα “Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Ένας φάρος πνευματικότητας εκτός λειτουργίας…”.

Την Σχολή εκπροσώπησε ο εκ των αποφοίτων αυτής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ενώ όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πνευματική ακτινοβολίατης Χάλκης, στη συνδρομή της στη στελέχωση του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και στην ανάγκη για επαναλειτουργία της.

Βρυούλων: Οικουμενική η αποστολή της Σχολής

Την ανάγκη η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Πολιτεία να συμπαρασταθούν στον επίμονο αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε και ο ίδιος, επισήμανε ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.

Σημείωσε ότι την Σχολή την διέκρινε η οικουμενική αποστολή της για την διατήρηση της καθαρής ορθόδοξης πίστης, παράλληλα με τη συνεργασία με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες. Προσέφερε άριστη θεολογική κατάρτιση, πνευματική ζωή και καλλιεργούσε εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα χάρη και στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ του σχολάρχη, των καθηγητών και των σπουδαστών.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στα προσωπικά του βιώματα, επισημαίνοντας ότι οι γονείς του, που είχαν παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, επέτρεψαν τον μοναχογιό τους να φοιτήσει στη Σχολή το 1955, την χρονιά των Σεπτεμβριανών.

Καλαφάτης: Έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χριστιανοσύνη

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ότι μπορεί το κεμαλικό κατεστημένο να έκλεισε τη Σχολή το 1971 και οι τουρκικές κυβερνήσεις να αρνούνται στην ελληνική μειονότητα το δικαίωμα της εκπαίδευσης των κληρικών της, όμως ο Λόφος της Ελπίδας όπου είναι χτισμένη η τεράστια βιβλιοθήκη των 60.000 βιβλίων και κυρίως τα πρόσωπα και το έργο των αποφοίτων της, εξακολουθούν να εκπέμπουν σε όλη την οικουμένη, την πνευματικότητα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Σχολή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωμιοσύνη και πρόσθεσε ότι από τους 930 αποφοίτους της, οι 343 έγιναν αρχιερείς, οι 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες, οι 2 Πατριάρχες Αλεξανδρείας, οι 2 Αντιόχειας, 1 Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και 4 Αρχιεπίσκοποι Αθηνών.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, “ που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χριστιανοσύνη, τον πολιτισμό, τα γράμματα και την ανθρωπότητα” έπαψε να είναι αίτημα μόνο των Ελληνορθοδόξων. “ Χάρη στην αποφασιστικότητα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, έτσι όπως την εκφράζει διαρκώς και προς κάθε κατεύθυνση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, περνάει πλέον μέσα από τη διεθνή κοινή γνώμη, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του δυτικού κόσμου, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το State Department, που κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής”, υπογράμμισε.

Γκιουλέκας: Να αποτελέσει τόπο συνάντησης του Χριστιανισμού με το Ισλάμ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, υπογράμμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο συνάντησης του Χριστιανισμού με το Ισλάμ.

Ανέφερε ότι συμπορευόμαστε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον τεράστιο αγώνα που δίνει και ως απλοί στρατιώτες κρατάμε το θέμα της επαναλειτουργίας ψηλά και ζωντανό.

Αμανατίδης: Η επαναλειτουργία της θα στείλει μήνυμα φιλίας

Στο ανοιχτό, οικουμενικό πνεύμα της Σχολής, αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Επισήμανε ακόμη, ότι στην επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τονίσει ότι η επαναλειτουργία της θα στείλει μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης.

Σημείο αναφοράς για την ομογένεια η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο πρόεδρος της “Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος”, κ. Πολύβιος Ι. Στράντζαλης, υπογράμμισε ότι για την Ομογένεια της Πόλης, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί σημείο αναφοράς, και η επαναλειτουργία της θα ενισχύσει το φρόνημα της.

Ο κ. Στράντζαλης αποφοίτησε από το Λύκειο της Χάλκης, εμπειρία που, όπως είπε, υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Μετά την αποφοίτησή του, επέλεξε όπως και άλλοι 3 από τους συνολικά 8 συμμαθητές του, να ακολουθήσει θεολογικές σπουδές.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, α’ αντιπρόεδρος της “Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”, Παντελής Φιλιππίδης και το μέλος του ΔΣ του φορέα, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Η Έκθεση

Την φωτογραφική έκθεση, η οποία συνιστά την πρώτη συμμετοχή της Θεολογικής Σχολής στην ΔΕΘ, εγκαινίασε πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσία του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, Βουλευτών, του Προέδρου της ΕΟΚΒΕ, και πλήθους κόσμου.

Στην έκθεση προβάλλονται οι ιστορικοί χώροι της Σχολής, σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια και σπάνια βιβλία της, καθώς και προσωπογραφίες προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με αυτήν. Το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει σύντομο ιστορικό σημείωμα για την Σχολή, καθώς και αποσπάσματα λόγων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του τελευταίου Σχολάρχου, μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως Μαξίμου, περί αυτής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων