30/04/2023 30/04/2023 Ο σχεδιασμός και τα βήματα για την αποκατάσταση του σχολείου του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, ενός μικρότερου κτηρίου στον αυλόγυρό του, για την εγκατάσταση του κεντρικού εργοταξίου και για την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων στο επιβλητικό κεντρικό ξύλινο οικοδόμημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χθες με πολυμελή ομάδα...
30 Απριλίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2023 - 7:27

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημερώθηκε για την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημερώθηκε για την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Ο σχεδιασμός και τα βήματα για την αποκατάσταση του σχολείου του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, ενός μικρότερου κτηρίου στον αυλόγυρό του, για την εγκατάσταση του κεντρικού εργοταξίου και για την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων στο επιβλητικό κεντρικό ξύλινο οικοδόμημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χθες με πολυμελή ομάδα επιστημόνων που συνεργάζονται για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Ομογένειας.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός έγινε μετά την εκπόνηση των μελετών και του πρώτου διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος και οι Πανασιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος και Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Ο Παναγιώτατος, σε σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τη νέα Εφοροεπιτροπή του Ιδρύματος του Ορφανοτροφείου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν. Επεσήμανε δε ότι όλοι οι ενασχολούμενοι με τα Κοινοτικά πράγματα οφείλουν να είναι προσεκτικοί διαχειριστές της κοινοτικής περιουσίας, η οποία αποτελεί κληρονομιά της Ρωμιοσύνης και ταυτίζεται με την ιστορική διαδρομή της στον χρόνο.

Συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα Εντιμολ. κ. Παντελεήμονα Βίγκα, συντονιστή της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ορφανοτροφείο, για την προσήλωσή του στον στόχο της Μήτρος Εκκλησίας για τη διάσωση του ιστορικού Ομογενειακού κτηρίου και τη μέχρι σήμερα συστηματική εργασία του προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και για τις άδειες που εξασφαλίστηκαν για την έναρξη των εργασιών.

Επίσης, ευχήθηκε να εξευρεθεί, με τη βοήθεια του Θεού, το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την έναρξη και την ολοκλήρωση της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου.

Στη συνέχεια ο Εντιμολ. κ. Βίγκας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο ξύλινο συγκρότημα, και στη συνέχεια μίλησαν η αρχιτέκτονας Ευγεν. κ. Rabia Şengün, η οποία παρουσίασε τα στάδια και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, και ο Καθηγητής Ελλογιμ. κ. Oğuz Ceylan, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια διάσωσης του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, του μοναδικού ακινήτου για το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας επ’ ονόματί του, έχουν συνεργαστεί αφιλοκερδώς σημαντικοί ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ καθοριστική ήταν η βοήθεια του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλων συναρμόδιων αρχών της χώρας.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων