05/01/2024 05/01/2024 “Ο νέος χρόνος ξεκινά, εκλεκτοί παρόντες, με χρηστές ελπίδες για ένα ειρηνικό κόσμο, χωρίς τους πολέμους που ταλανίζουν όχι μόνον πρόσωπα και λαούς, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ επικρέμαται η απειλή ευρύτερης ανάφλεξης ή και πυρηνικού ολέθρου.” επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Ιανουαρίου...
05 Ιανουαρίου, 2024 - 9:57

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς προσωπικά αγωνιζόμαστε και προσευχόμαστε για την ειρήνη και την καταλλαγή”

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς προσωπικά αγωνιζόμαστε και προσευχόμαστε για την ειρήνη και την καταλλαγή”

“Ο νέος χρόνος ξεκινά, εκλεκτοί παρόντες, με χρηστές ελπίδες για ένα ειρηνικό κόσμο, χωρίς τους πολέμους που ταλανίζουν όχι μόνον πρόσωπα και λαούς, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ επικρέμαται η απειλή ευρύτερης ανάφλεξης ή και πυρηνικού ολέθρου.” επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Ιανουαρίου 2024, κατά την εορταστική εκδήλωση για το Νέο Έτος, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομογενείας, που στεγάζεται στην Αστική Σχολή Γαλατά.

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς προσωπικά αγωνιζόμαστε και προσευχόμαστε για την ειρήνη και την καταλλαγή, βέβαιοι ότι η «άνωθεν ειρήνη», η πνευματική και εσωτερική ειρήνη που μας χαρίζει ο Χριστός, είναι προϋπόθεση και της εξωτερικής ειρήνης, της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Οι προσπάθειές μας θα συνεχισθούν και το 2024, μέσα και από τον διάλογο των θρησκειών, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην υπέρβαση προκαταλήψεων και στην εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όπου οι θρησκείες εκφράζουν την βαθύτερη ουσία τους, δρούν ως δυνάμεις ειρήνης και αλληλεγγύης.”, πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Στο πλαίσιο της εδηλώσεως ο Παναγιώτατος, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα του Ιδρύματος Αστικής Σχολής Γαλατά, ενώ πραγματοποιήθηκε συναυλία του διακεκριμένου καλλιτέχνη Μουσικολ. κ. Μανώλη Μητσιά, μαζί με την Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, υπό την διεύθυνση της Ελλογιμ. κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της εκδηλώσεως και την οργάνωση της συναυλίας, καθώς, επίσης, και τον ευφήμως γνωστό καλλιτέχνη Μουσικολ. κ. Μανώλη Μητσιά, ο οποίος, μετά τη εξαιρετική συναυλία του, το περασμένο καλοκαίρι, στην Ίμβρο, βρέθηκε για τον ίδιο λόγο τώρα στην Πόλη. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της συναυλίας και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Αστικής Σχολής Γαλατά Ευγεν. κ. Μαίρη Κομοροσάνο, και τους συνεργάτες της, για την φροντίδα και την προσφορά τους.

Στην ομιλία του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

“Οι πιστοί δεν επιζητούν τη φυγή από τον χρόνο. Γιατί μέσα στον χρόνο και την ιστορία εισήλθεν ο σαρκωθείς Λόγος του Θεού. Η Εκκλησία, η οποία είναι ο τόπος και ο τρόπος της λυτρωτικής παρουσίας του Χριστού στον κόσμο, με τη δογματική διδασκαλία της, τη λειτουργική ζωή, την πνευματικότητα και το ασκητικό ήθος, την αγάπη και την διακονία, αγιάζει τη ζωή μας και την αναφέρει στην ερχομένη Βασιλεία του Θεού. Ευδοκία, δυνάμει, προστασία και σκέπη του εν Τριάδι Θεού, της Παναγίας Θεοτόκου της Αγιοπρώτου και πάντων των Αγίων, η Μητήρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δίδει την καλήν μαρτυρίαν πάση τη κτίσει, εξαγγέλλει και αποσαφηνίζει επικαίρως το χριστιανικόν Ευαγγέλιον, αγωνίζεται, πιστή εις τα ουράνια προστάγματα του Χριστού, για την ένθεη μεταμόρφωση του κόσμου, εν ευγνώμονι επιγνώσει ότι εν Χριστώ χαρίζεται στον άνθρωπο υπέρτατη αξία και τιμή, «αληθεστάτη ελευθερία», ανυπέρβλητη ιερότητα και αιώνιος προορισμός.”

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο, προσφώνησε η Πρόεδρος της Εφορείας της Αστικής Σχολής Γαλατά κ. Μαίρη Κομοροσάνο.

Παρέστησαν, Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί, πλήθος ομογενών, αλλά και επισκεπτών από το εξωτερικό.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων