09/06/2022 09/06/2022 Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντηρεί την εμβληματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έργο μοναδικό, με εξέχουσα θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία που αποτυπώνει την ιστορία του Βυζαντίου από τα μέσα του 12ου αιώνα. Η συντήρηση γίνεται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Στεφανία Χλουβεράκη...
09 Ιουνίου, 2022 - 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2022 - 18:04

To Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντηρεί μοναδικό εμβληματικό κειμήλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Διαδώστε:
To Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντηρεί μοναδικό εμβληματικό κειμήλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντηρεί την εμβληματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έργο μοναδικό, με εξέχουσα θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία που αποτυπώνει την ιστορία του Βυζαντίου από τα μέσα του 12ου αιώνα.

Η συντήρηση γίνεται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Στεφανία Χλουβεράκη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και την ομάδα έργου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου εκ του Πανεπιστημίου, από την διεξοδική έρευνα που προηγήθηκε των επεμβάσεων συντήρησης ξεδιπλώνεται η ιστορία της εικόνας και αποκαλύπτονται πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή και ύπαρξή της στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και με τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ήδη από τον 15ο αιώνα για τη διάσωσή της. Η εργασία αυτή αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του έργου, καθώς αλλάζει την αντίληψη τόσο για την υλική του υπόσταση όσο, και για τη “χρήση” του και θέτει τις βάσεις και τη μεθοδολογία για την εξέταση και την κατανόηση των φορητών ψηφιδωτών έργων.

Η έρευνα συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση και το χαρακτηρισμό των πρώτων υλών, τη χρονολόγηση του έργου, την αποσαφήνιση της μεθόδου κατασκευής καθώς και τη διάγνωση της παθολογίας με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων. Επιπλέον, η τρισδιάστατη απεικόνιση της εικόνας σε όλα τα στάδια των εργασιών συντελεί στη δημιουργία ενός λεπτομερούς αρχείου τεκμηρίωσης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προβολή τόσο της εικόνας όσο και του επιστημονικού έργου που λαμβάνει χώρα, καθώς και της συμβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση των ιερών κειμηλίων του Χριστιανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αντιπροσωπεία του ΠΑΔΑ μετέφερε και συζήτησε την περαιτέρω πρόθεση των πρυτανικών αρχών και του πρύτανη να συμβάλλει το ΠΑΔΑ, με εξειδικευμένο προσωπικό και άλλων επιστημονικών πεδίων, στο πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που εδραιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΔΑ είχε επικεφαλής την Αντιπρύτανη Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου και τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Καθηγητή Χάρη Πρέσσα. Συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ Στεφανία Χλουβεράκη και Δημήτρης Μακρής καθώς και τα μέλη ΕΤΕΠ και διοικητικού Παναγιώτης Δούρος, Χρυσόστομος Νάτσης, Κωνσταντίνα Παναγιωτακοπούλου και Ιφιγένεια Μανίκα. Στη συνάντηση παρέστη και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή: dialogoi.uniwa.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων