11/10/2022 11/10/2022 Θέση για τη πρόθεση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας να μεταφέρει την έδρα της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έλαβε το Συμβούλιο των Πατριαρχών και των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο μετέχει και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόδωρος.  Του Νικόλαου Ζαΐμη Στην ανακοίνωση τους ζητούν από την κυβέρνηση της...
11 Οκτωβρίου, 2022 - 12:29
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2022 - 12:32

Ισραήλ: Η πρόθεση μεταφοράς της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δημιουργεί αντιδράσεις

Διαδώστε:
Ισραήλ: Η πρόθεση μεταφοράς της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δημιουργεί αντιδράσεις

Θέση για τη πρόθεση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας να μεταφέρει την έδρα της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έλαβε το Συμβούλιο των Πατριαρχών και των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο μετέχει και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόδωρος. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στην ανακοίνωση τους ζητούν από την κυβέρνηση της κ. Τρας να επανεξετάσει την τοποθέτηση της Βρετανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ. Η οδηγία αυτή φαίνεται πως βρήκε ανταπόκριση στο αίτημα των Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταφερθεί η Πρεσβεία από τη σημερινή της θέση στο Τελ Αβίβ σε μια νέα τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ.

Ως πόλη ιερή για τις τρεις Αβρααμικές θρησκείες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ιερουσαλήμ έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι έχει ειδικό καθεστώς (Corpus Separatum), το οποίο αποσκοπεί στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας, τον ιερό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ ως Ιερής Πόλης, και τον σεβασμό και την ελευθερία πρόσβασης στους ιερούς τόπους της σύμφωνα με Έκθεση του ΟΗΕ το 1997 με τίτλο «The Status of Jerusalem».

Η μεταφορά της Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα υπονομεύσει το Status Quo

“Ως Εκκλησίες, οι εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες μας καλύπτουν όλα τα πολιτικά εδάφη των Αγίων Τόπων, μιας περιοχής όπου οι Χριστιανοί ζουν εδώ και 2.000 χρόνια, υπό πολλές διαφορετικές αυτοκρατορίες και κυβερνήσεις. Το θρησκευτικό Status Quo στην Ιερουσαλήμ είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της αρμονίας της Αγίας Πόλης μας και των καλών σχέσεων μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο”, αναφέρουν και συνεχίζουν “υπονοούμενο για την αναγνώριση του Status Quo είναι το Corpus Separatum που έχουν εφαρμόσει οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου, αποφεύγοντας να εγκαταστήσουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το τελικό καθεστώς για την Ιερή Πόλη. Η προβλεπόμενη μετακίνηση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα υπονόμευε σοβαρά αυτή τη βασική αρχή του Corpus Separatum και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που επιδιώκει να προωθήσει”, υπογραμμίζουν.

Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη. “Η ίδια η πράξη της επανεξέτασης της τοποθέτησης της βρετανικής πρεσβείας όχι μόνο υποδηλώνει ότι οι συμφωνίες για διαπραγμάτευση σχετικά με την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη έχουν ήδη επιλύσει τις συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών – ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν – αλλά επίσης υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες διαπραγματεύσεις και ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή αυτών των εδαφών και η μονομερής προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι και τα δύο αποδεκτά. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η βρετανική κυβέρνηση στον κόσμο”.

“Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις σκέψεις, το Συμβούλιο των Πατριαρχών και των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ θεωρεί αυτή την Αναθεώρηση της Πρεσβείας ως ένα επιπλέον εμπόδιο για την προώθηση της ήδη ετοιμοθάνατης ειρηνευτικής διαδικασίας. Αντί να δεσμεύσουμε πολύτιμους κυβερνητικούς πόρους σε μια τέτοια αντιπαραγωγική προσπάθεια, ενθαρρύνουμε την Βρετανίδα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διπλασιάσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια χρονικά οριοθετημένη και σταδιακή Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, όλα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μόνο μέσω μιας τέτοιας Πρωτοβουλίας, πιστεύουμε, θα εδραιωθεί ποτέ μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή”, καταλήγει η ανακοίνωση. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων