23/01/2020 23/01/2020 Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ο καθεδρικός ναός του Σωτήρος Χριστού έγινε σύμβολο της νέας Ρωσίας, θεωρεί ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος του ναού Σεργκέι Σεμενένκο και τονίζει ότι την πνευματική ενέργεια του ναού καθόρισαν πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εδώ, το 2009, έγιναν οι εκλογές του νυν Πατριάρχη της Ρωσικής...
23 Ιανουαρίου, 2020 - 10:37
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2020 - 10:02

Ο κύριος ναός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εορτάζει 20 χρόνια

Διαδώστε:
Ο κύριος ναός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εορτάζει 20 χρόνια

Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ο καθεδρικός ναός του Σωτήρος Χριστού έγινε σύμβολο της νέας Ρωσίας, θεωρεί ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος του ναού Σεργκέι Σεμενένκο και τονίζει ότι την πνευματική ενέργεια του ναού καθόρισαν πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εδώ, το 2009, έγιναν οι εκλογές του νυν Πατριάρχη της Ρωσικής Εκκλησίας και από το 2001 γίνονται οι βασικές λειτουργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Επίσης το 2007 στο ναό υπεγράφη η πράξη επανένωσης του Πατριαρχείου Μόσχας με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Εξωτερικό.

Στην αίθουσα Ιερών Συνόδων που έχει 1300 θέσεις, γίνονται οι συνεδριάσεις των ανώτατων οργάνων και της Αρχιερατικής Συνόδου.
Εδώ φέρνουν τα πιο γνωστά ιερά κειμήλια για προσκύνημα των πιστών, όπως η Αγία Ζώνη της Παναγίας, τα Τίμια Δώρα των Μάγων, τα λείψανα του Αγίου Νικολάου.
Ο ναός του Σωτήρος αποτελεί επίσης κέντρο πολιτισμού στην Μόσχα. Το 2015 εγκαινιάστηκε το Πατριαρχικό Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, όπου εκτίθενται έργα εκκλησιαστικής τέχνης του 5ου — 20ού αι. από τη συλλογή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ.Κυρίλλου

Η ανοικοδόμηση του νέου ναού του Χριστού Σωτήρα ξεκίνησε το 1995, έπειτα από θυελλώδεις συζητήσεις. Εάν για την κατασκευή του ναού τον 19ο αι. χρειάστηκαν σχεδόν 50 χρόνια, αυτή τη φορά οι εργασίες διήρκησαν μόνο τέσσερα. Δη­μιουργήθηκε ο «Όμιλος Ανοικοδόμησης του Ναο του Χριστού Σωτήρα», ο όποιος χρηματοδοτούσε το έργο. Οι στάσεις του μετρό γέμισαν από ιερείς και ηλικιωμένες γυναίκες που συνέλεγαν χρήματα γι αυτό το σκοπό.

Οι εργασίες συνεχίζονταν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, οι εργάτες δούλευαν ο καθένας 12 ώρες την ήμερα, χωρίς αργίες. Παρά τον προσφερόμενο υψηλό μισθό, λόγω του σκληρού ωραρίου δε μπορούσε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο προσωπικό. Για το λόγο αυτό, στην οικοδόμηση συμμετείχαν πολλοί εργάτες από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οπού η εύρεση εργασίας είναι πιο δύσκολη από ο,τι στη Ρωσία.

Δείτε το βίντεο με την ιστορία του ναού

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων