17/09/2020 18/09/2020 Σε συνάντηση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα Σεργίου του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, με στόχο την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την 800η επέτειο από τη γέννηση του Αγίου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι συμμετείχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος χθες, 16 Σεπτεμβρίου. Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας, που είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2020 - 18:24

«Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι είναι πολύ κοντά μου!»

Διαδώστε:
«Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι είναι πολύ κοντά μου!»

Σε συνάντηση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα Σεργίου του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, με στόχο την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την 800η επέτειο από τη γέννηση του Αγίου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι συμμετείχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος χθες, 16 Σεπτεμβρίου.

Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας, που είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για τις εορταστικές εκδηλώσεις, είπε στον εναρκτήριο λόγο:

«Ο Αλέξάνδρος Νιέφσκι αποτελεί ένα εκπληκτικό παράδειγμα ενός αρχηγού κράτους, πατριώτη και ανδρός που αγαπούσε ανιδιοτελώς τον λαό και τη χώρα του και που έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας του.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς και γιατί πέθανε στην αρχή του, επιστρέφοντας από την ορδή. Ένα ισχυρό και υγιές άτομο, ένας ιππότης, ένας ηγέτης, ένας πολεμιστής πεθαίνει απροσδόκητα – αυτό, φυσικά, δίνει έδαφος για σκέψη. Εν πάση περιπτώσει, ο Αλέξανδρος Νέβσκι πέθανε επάνω στο καθήκον.

Το όνομα του Αγίου έγινε σύμβολο όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρο τον ρωσικό πολιτισμό. Πολλές ορθόδοξες εκκλησίες έχουν αφιερωθεί στον ευλογημένο από τον Θεό Μεγάλο Δούκα Αλέξανδρο Νιέφσκι – και όχι μόνο εδώ, αλλά και στη Βουλγαρία, στη Γεωργία, στη Δανία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία, την Εσθονία και σε άλλες χώρες.

Πιστεύω ότι το ύψιστο επίπεδο στις εορταστικές εκδηλώσεις είναι καθήκον μας, ένα καθήκον στο οποίο εμείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, πρέπει να ανταποκριθούν για να τιμήσουν έναν σπουδαίο αρχηγό, πολεμιστή, διπλωμάτη και ασκητή – έναν άνθρωπο που πραγματικά έδωσε τη ζωή του στο όνομα της πίστεως και της πατρίδος.

 

 

Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι είναι πολύ κοντά μου – όχι μόνο επειδή γεννήθηκα και έζησα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και επειδή τα θυρανοίξια της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι το 1957 έγιναν σύμβολο μεγάλης ελπίδας για τους πιστούς Χριστιανούς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε εκκλησία στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, μια λαύρα στο κέντρο της πόλης, ώστε τα θυρανοίξια του ναού να συνοδευτούν από μεγάλη πνευματική χαρά.

Θυμάμαι πως οι κάτοικοι του Λένινγκραντ ήρθαν στο μισο-κατεστραμμένο ναό της Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου. Υπήρχαν σκουπίδια, τοξικά απόβλητα και θυμάμαι με πόσο ενθουσιασμό οι πιστοί, άνδρες και γυναίκες, συμμετείχαν στο τεράστιο έργο του καθαρισμού του ναού. Ήταν, όμως, απαραίτητο να συγκεντρωθούν και χρήματα για την αποκατάσταση.

Οι τότε ηγέτες του κόμματος έλεγαν: «Τους δώσαμε το ναό – τώρα θα τον επαναφέρουν σε 20-30 χρόνια». Και θυμάμαι πώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού. Οι ηγούμενοι σε όλες τις εκκλησίες έδωσαν μια ευλογία, και ένας διάκονος, ή πιο συχνά ένας ιερέας, έβγαινε στους πιστούς, με ένα μεγάλο δίσκο. Ο δίσκος γέμισε αμέσως με χρήματα – και αυτό ήταν δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο, μετά τον αποκλεισμό, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν κανένα υλικό πλεόνασμα! Οι γυναίκες έβγαλαν τα κοσμήματά τους, ρολόγια – μια καταπληκτική εικόνα για το πώς οι άνθρωποι μας ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία να αποκαταστήσουν αυτό το ιερό! Συλλέχθηκαν σακούλες χρημάτων, με τα οποία η μεγαλοπρεπής αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας της Λαύρας του Αλέξανδρου Νιέφσκι πραγματοποιήθηκε στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Το 2008, όταν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο τηλεοπτικό project “Το όνομα της Ρωσίας”, επέλεξα ως ήρωά μου τον Αλέξανδρο Νιέφσκι, θεωρώντας ότι αυτός πρέπει να γίνει «το όνομα της Ρωσίας». Και είμαι πολύ ευγνώμων στους τηλεθεατές που ανταποκρίθηκαν στα λόγια μου και τον ψήφισαν.

Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ενέκρινε την ανανεωμένη σύνθεση της οργανωτικής Επιτροπής. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της ερχόμενης επετείου, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο πρίγκιπα Αλέξανδρο, πήρα την απόφαση να θέσω τον εαυτό μου στην προεδρία. Αναπληρωτής πρόεδρος διορίστηκε ο Μητροπολίτης Πσκοφ και Πόρχοφ κ. Τύχων, επικεφαλής του πατριαρχικού συμβουλίου για τον πολιτισμό. Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021 στην Αγία Πετρούπολη, στη Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ημέρα που εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου. Και στις 6 Δεκεμβρίου εορτάζεται η κοίμηση του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Ως εκ τούτου, αυτές οι δύο ημερομηνίες — 12 Σεπτεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου — φαίνεται πως θα πρέπει να σημειωθούν ως οι κύριες ημέρες εορτασμού για την επέτειο του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων