02/01/2023 02/01/2023 Η Εκκλησία και ο Στρατός είναι από τους κορυφαίους θεσμούς τους οποίους εμπιστεύονται περισσότερο οι Ρουμάνοι, μαζί με την Αστυνομία και τη Ρουμανική Ακαδημία, σύμφωνα με έρευνα. Μάλιστα σχεδόν το 60% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν έναν άθεο πολιτικό, και το 83% δηλώνουν θρησκευόμενοι. Η πλειονότητα πιστεύει ότι η θρησκεία είναι θεμελιώδης για...
02 Ιανουαρίου, 2023 - 16:54
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2023 - 16:58

ΕΡΕΥΝΑ: Βαθιά εμπιστοσύνη στην Εκκλησία έχουν οι Ρουμάνοι – Δεν θα ψήφιζαν ποτέ άθεο πολιτικό

Διαδώστε:
ΕΡΕΥΝΑ: Βαθιά εμπιστοσύνη στην Εκκλησία έχουν οι Ρουμάνοι  – Δεν θα ψήφιζαν ποτέ άθεο πολιτικό

Η Εκκλησία και ο Στρατός είναι από τους κορυφαίους θεσμούς τους οποίους εμπιστεύονται περισσότερο οι Ρουμάνοι, μαζί με την Αστυνομία και τη Ρουμανική Ακαδημία, σύμφωνα με έρευνα. Μάλιστα σχεδόν το 60% των Ρουμάνων δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν έναν άθεο πολιτικό, και το 83% δηλώνουν θρησκευόμενοι. Η πλειονότητα πιστεύει ότι η θρησκεία είναι θεμελιώδης για την εθνική ταυτότητα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών του Εργαστηρίου Ανάλυσης Πληροφοριακού Πολέμου και Επικοινωνιακής Στρατηγικής (LARICS), σε συνεργασία με την Γραμματεία του Κράτους για τις Θρησκείες και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων (ISPRI).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Βαρόμετρο Θρησκευτικής Ζωής», το 66,3% των Ρουμάνων έχει πολύ ή πάρα πολύ εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, το 61,4% στον Στρατό, το 60,2% έχει εμπιστοσύνη στη Ρουμανική Ακαδημία, το 48,3% στην Αστυνομία, και το 43,3% εμπιστεύεται το Δημαρχείο στην τοποθεσία που διαμένει.

Σύμφωνα με την έρευνα, τη λιγότερη εμπιστοσύνη δείχνουν σε:

• Πολιτικά κόμματα: Το 55,4% δήλωσε πολύ μικρή εμπιστοσύνη, και το 35,7% μικρή εμπιστοσύνη
• Κοινοβούλιο: Το 52,1% δήλωσε πολύ μικρή εμπιστοσύνη, και το 33,7% μικρή εμπιστοσύνη
• Κυβέρνηση: Το 46,9% δήλωσε πολύ μικρή εμπιστοσύνη, και το 37,2% μικρή εμπιστοσύνη
• Προεδρία: Το 48,9% δήλωσε πολύ μικρή εμπιστοσύνη, και το 33,7% μικρή εμπιστοσύνη.

(Πίνακας από larics.ro)

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι:

• Το 83% των Ρουμάνων δηλώνουν θρησκευόμενοι , το 27% παρακολουθούν θρησκευτικές λειτουργίες εβδομαδιαία και το 17% μηνιαίως.
• Το 54% των Ρουμάνων προσεύχεται καθημερινά.
• Το 70% των Ρουμάνων θεωρεί φυσικό από δημοκρατική άποψη ή ακόμη και απαραίτητο για ορισμένους ηγέτες να εκφράζονται δημόσια υπέρ της θρησκείας.
Σχεδόν το 60% των Ρουμάνων δεν θα ψήφιζαν έναν άθεο πολιτικό.

Ακόμη, το 63,4% δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων θρησκειών και δογμάτων στη χώρα θεωρούνται καλές, και το 15,1% πολύ καλές.

(Πίνακας από larics.ro)

Σύμφωνα με την έρευνα, ανεξάρτητα από το δόγμα ή τη θρησκεία, το 91,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό.

(Πίνακας από larics.ro)

Στην ερώτηση «πόσο σημαντική είναι η θρησκεία, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 – όπου το 1 σημαίνει καθόλου σημαντικό και το 10 σημαίνει εξαιρετικά σημαντικό», το 46,7% των Ρουμάνων βρέθηκε στο 10, το 11,6% απάντησε με 9, το 15,6% με 8, ενώ το 2,8% με 1.

Επιπλέον, το 58,1% των Ρουμάνων είναι της γνώμης ότι η θρησκεία είναι θεμελιώδης για την εθνική ταυτότητα των Ρουμάνων, και το 91,9% πιστεύει ότι η θρησκεία δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση το να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι η θρησκεία εμποδίζει αυτά τα πράγματα.

Σχετικά με την κάλυψη από τα ΜΜΕ, το 56,6% πιστεύει ότι οι Εκκλησίες εκπροσωπούνται μάλλον αρνητικά. Η ανεκτικότητα σε άτομα άλλης θρησκείας είναι πάνω από 95%. Σχεδόν το 60% των Ρουμάνων δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε έναν άθεο πολιτικό, ενώ η σχέση μεταξύ κράτους και θρησκειών θεωρείται ισορροπημένη από το 46,5% του πληθυσμού, και η άποψη του 33,2% είναι ότι το κράτος προσπαθεί να υποτάξει και να περιορίσει θρησκευτικές λατρείες.

Ο ακαδημαϊκός Răzvan Theodorescu τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής μιας τέτοιας έρευνας και την ανάγκη οι πολιτικοί ηγέτες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις πτυχές της θρησκευτικής ζωής.

«Το αποτέλεσμα της μέτρησής μας δεν είναι πολύ διαφορετικό από πέρυσι. Αυτό το θέμα είναι πολύ καλό, γιατί μιλάμε για ένα φαινόμενο που έχει μια ορισμένη σταθερότητα στο χρόνο, δεν είναι φαινόμενο που αλλάζει ανάλογα με το τι βλέπουμε στην τηλεόραση, ανάλογα με το τι συμβαίνει κάθε μήνα κ.λπ., δήλωσε ο Darie Cristea. , ερευνητής στο ISPRI, αναπληρωτής κοσμήτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στο να είσαι θρησκευόμενος, ανεξαρτήτως δόγματος, ή να είσαι ορθόδοξος, και να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ: αυτή είναι η γνώμη του πληθυσμού και οποιαδήποτε άλλη δήλωση είναι μάλλον παραπληροφόρηση ή τουλάχιστον κακή πίστη», είπε ο κοινωνιολόγος Dan Dungaciu, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων «Ion IC Brătianu» της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Λίγα λόγια για την έρευνα:

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 18 ετών. Το δείγμα επικυρώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δημοσκόπηση βάσει τηλεφωνικού ερωτηματολογίου. Τα ερωτηματολόγια εφαρμόστηκαν σε όλους τους νομούς της Ρουμανίας και στους τομείς του Δήμου Βουκουρεστίου.

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ

Οι Ρουμάνοι είναι οι πιο θρησκευόμενοι στην Ευρώπη

Μελέτη του 2018 του Pew Research Center αποκάλυψε ότι οι Ρουμάνοι είναι οι πιο θρησκευόμενοι μεταξύ των Ευρωπαίων, με το 55% από αυτούς να δηλώνουν «πολύ θρησκευόμενοι».
Την πεντάδα ολοκληρώνει με σειρά προτεραιότητας η Αρμενία (2η θέση), η Γεωργία(3η θέση), η Ελλάδα (4η θέση), η Δημοκρατία της Μολδαβίας (5η θέση).

Στον αντίθετο πόλο βρίσκονται η Εσθονία, η Δανία, η Τσεχία, όπου λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι «πολύ θρησκευόμενοι».
Το 50% των Ρουμάνων (4η θέση) δηλώνει ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή τους, το 50% (2η θέση) ότι παρακολουθεί θρησκευτική λειτουργία τουλάχιστον μία φορά το μήνα, το 44% (3η θέση ) ότι προσεύχεται καθημερινά και το 64% (4η θέση) ότι είναι απολύτως βέβαιοι ότι υπάρχει Θεός.

 

Πίνακας από pewresearch.org

 

Φωτογραφίες: basilica (Raluca-Emanuela Ene), Trinitas TV, capital.ro, Parohia Mavrogheni

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων