05/05/2023 05/05/2023 Μπροστά σε ένα τραγικό φαινόμενο βρίσκεται η Σερβία καθώς ακόμη δεν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα για τους 9 νεκρούς από επίθεση σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι την περασμένη Τετάρτη, νέο φονικό συμβάν σημειώθηκε χθες στην περιοχή Μλαντένοβατς όταν δράστης άνοιξε πυρ στα χωριά Ντουμπόνα και Σέπσιν, με απολογισμό 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...
05 Μαΐου, 2023 - 8:06
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2023 - 9:51

Νέα φονική επίθεση με 10 νεκρούς στη Σερβία – Συνελήφθη ο δράστης – Παγωμένη η κοινωνία από την “εσωτερική τρομοκρατία”

Διαδώστε:
Νέα φονική επίθεση με 10 νεκρούς στη Σερβία – Συνελήφθη ο δράστης – Παγωμένη η κοινωνία από την “εσωτερική τρομοκρατία”

Μπροστά σε ένα τραγικό φαινόμενο βρίσκεται η Σερβία καθώς ακόμη δεν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα για τους 9 νεκρούς από επίθεση σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι την περασμένη Τετάρτη, νέο φονικό συμβάν σημειώθηκε χθες στην περιοχή Μλαντένοβατς όταν δράστης άνοιξε πυρ στα χωριά Ντουμπόνα και Σέπσιν, με απολογισμό 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 15 να τραυματιστούν, σύμφωνα με το σερβικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο δράστης πυροβόλησε συνολικά 25 άτομα. Οκτώ από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομεία του Βελιγραδίου. Το μακελειό εκτυλίχθηκε μια ημέρα μετά την επίθεση 13χρονου σε σχολείο με εννιά νεκρούς και επτά τραυματίες, που έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα η οποία βρίσκεται επίσημα σε τριήμερο εθνικό πένθος, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων έχουν ριχτεί στην επιχείρηση εντοπισμού. Ύστερα από καταδίωξη αρκετών ωρών, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, τον συνέλαβαν στην περιοχή Κραγκούγιεβατς. Η καταδίωξη υπήρξε επεισοδιακή καθώς ο δράστης άνοιξε πυρ κατά την αστυνομίας. Όπως μεταδίδουν τα σερβικά μέσα πρόκειται για νεαρό άνδρα 21 ετών, γιο στρατιωτικού.

Η κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη

Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο συνεχίζει να σοκάρει την σερβική κοινωνία. Μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο, το φονικό περιστατικό έρχεται να διαταράξει ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη. Το γεγονός επίσης ότι ο δράστης δεν αρκέστηκε στο να πυροβολήσει και σκοτώσει πολίτες σμόνο στο Μλαντένοβατς αλλά να συνεχίσει την πορεία του και σε δύο διπλά χωριά, πυροβολώντας αδιάκριτα, μαρτυρεί ότι ήταν αποφασισμένος για την πράξη του.

Οι τραυματίες από το νέο μακελειό έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με την κατάσταση της υγείας τους να παραμένει σταθερή. Το Υπουργείο Υγείας της Σερβίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 192.RS (@192_rs)

«Εσωτερική τρομοκρατία»

Οι αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως «εσωτερική τρομοκρατία» ωστόσο δεν έχουν δώσει άλλες πληροφορίες για τη νέα επίθεση που συγκλονίζει τη Σερβία, πριν καν γίνουν οι κηδείες των θυμάτων στο σχολείο του Βελιγραδίου.

Για «εσωτερική τρομοκρατία» έκανε λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών, Μπράτισλαβ Γκάσιτς. Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων –συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων–, μετά τις συρράξεις και την πολυαίμακτη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Θύματα του νεαρού εκτελεστή είναι και ο αστυνομικός Μίλαν Πάνιτς, 21 ετών, με τη μικρότερη αδελφή του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη και να συζητήσει μαζί του.

Δέηση για τα θύματα στο δημοτικό σχολείο

Όλα αυτά όταν χθες σε κάθε γωνιά του Βελιγραδίου αναπέμφθηκαν δεήσεις για τα αθώα θύματα του μακελειού στο Δημοτικό Σχολείο “Vladislav Ribnikar”. Όπως είπε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ολόκληρη η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται για τα θύματα, τους τραυματίες και τους γονείς τους.

Στο κήρυγμά του, μετά τον Εσπερινό στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος επεσήμανε ότι παρακαλεί τον Θεό να δώσει παρηγοριά και πίστη στους γονείς που έχασαν παιδιά, δηλώνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κενό που προκαλεί μια τέτοια απώλεια.

«Είθε ο Κύριος να χαρίσει αιώνια ανάπαυση στον Ντράγκαν, την Άνα, τη Σοφία, την Μπογιάνα, την Αντριγιάνα, την Καταρίνα, τη Μαρί, την Έμμα και την Αντρία και να τους θυμόμαστε για πάντα. Υπέφεραν μπροστά στα μάτια μας, στο σχολείο μας, από τα παιδιά μας. Θα ήταν καλύτερο να παραμείνουμε σιωπηλοί αυτή τη στιγμή με προσευχή και να προσευχηθούμε για την ειρήνη των τραγικά αθώων θυμάτων» – είπε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε  ότι ο Κύριος θα βοηθήσει όσους τραυματίστηκαν να νικήσουν με τη χάρη του.

Ο Μακαριώτατος βρέθηκε στο σημείο του τραγικού περιστατικού και συνομίλησε με πολίτες και μέλη των οικογενειών των θυμάτων εκφράζοντας την στήριξή του στον πόνο τους.

Διαβάστε επίσης:

Βελιγράδι: Δέηση σε όλους τους ναούς για τα αθώα θύματα του μακελειού σε Δημοτικό

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την τραγωδία στο σχολείο του Βελιγραδίου

Πατριάρχης Σερβίας: Η εθνική τραγωδία είναι μία ήττα για όλους μας

Βελιγράδι: Προσευχή σε όλους τους ναούς για τα θύματα της τραγωδίας σε σχολείο – Συλλυπητήρια μηνύματα

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Μόσχας σε Βούτσιτς και Σερβίας Πορφύριο για την τραγωδία σε σχολείο στο Βελιγράδι

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την τραγωδία σε σχολείο του Βελιγραδίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων