08/09/2022 20/09/2022 Την ευλογία και τη χαρά να εορτάσουν την θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου με την παρουσία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του “Άξιον Εστίν” έχουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής, της Θράκης και οι προσκυνητές οι οποίοι από την Τρίτη συρρέουν να προσκυνήσουν το ιερό σέβασμα της πίστεως μας στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της...
08 Σεπτεμβρίου, 2022 - 7:10
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2022 - 1:27

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Πατριαρχική Χοροστασία ενώπιον της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Πατριαρχική Χοροστασία ενώπιον της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Την ευλογία και τη χαρά να εορτάσουν την θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου με την παρουσία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του “Άξιον Εστίν” έχουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής, της Θράκης και οι προσκυνητές οι οποίοι από την Τρίτη συρρέουν να προσκυνήσουν το ιερό σέβασμα της πίστεως μας στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το πανηγυρικό κλίμα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος από χθες βρίσκεται στην πόλη. Σήμερα ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε ενώπιον της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας. Παράλληλα, απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρο Ιβηρίτη και τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ:

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Νάσκου

Κάμερα: Μανώλης Δημελάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» (ope.gr) και η διαδικτυακή τηλεόραση Pemptousia TV κάλυψαν ζωντανά με συνεργεία και ανταποκριτές την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» στη Θράκη και τις Ιερές Ακολουθίες.

Δείτε τη σημερινή Πατριαρχική Χοροστασία ΕΔΩ

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Φραγκάκης, ο οποίος κατάγεται από τις Σάπες, όπου θα μεταβεί το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παρέστησαν η συνοδεία του Παναγιωτάτου η οποία αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Καστορίας κ. Καλλίνικο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ξανθουπόλεως κ. Παϊσιο. Εκ του ιερού βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρέστη, επίσης, η αντιπροσωπεία των αγιορειτών πατέρων με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, καθώς και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Από τους τοπικούς άρχοντες παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής Ροδόπης (Ν.Δ.) κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχαήλ Σεβδυνίδης. Επίσης, παρέστη και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας.

Απονομή της ύψιστης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης του Κομοτηνής ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την παρουσία του στην Κομοτηνή και τη σημερινή χοροστασία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απόδοση ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Χριστοφόρο Ιβηρίτη. Την τιμητική διάκριση απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Πρωτεπιστάτη να προσφέρει στον Παναγιώτατο ένα αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστίν”.


Το ίδιο παράσημο απονεμήθηκε δια χειρών του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Άρχοντας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τον οποίο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του καθώς αποτελεί Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως.

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην μεγάλη θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στη σύνδεση της με την Ρωμισύνη και την ιδιαίτερη τιμή και αγάπη που της αποδίδει ο πιστός λαός του Θεού. Παράλληλα, αναφέρθηκε με έμφαση σε όσους στοχοποίησαν της Μεγάλη του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόσο στο ζήτημα της χορήγησης της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας όσο και στο ζήτημα της πανδημίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι προσωπικά ο ίδιος θα αγωνίζεται για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνοντας απαντήσεις σε κάθε προπαγάνδα. Ακολούθως αναφέρθηκε στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χρύσανθο Φιλιππίδη, τον από Τραπεζούντος, ο οποίος καταγόταν από την Κομοτηνή. Τέλος, εξήρε το έργο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμωνος και ευχήθηκε σε όλους η Παναγία “Άξιον Εστί” να είναι στήριγμα και βοηθεία.


Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού ο οποίος βρίσκεται στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού. Εκεί τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του καθώς και για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χρύσανθο (Φιλιππίδη).

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: 

Οι πρώτες εικόνες από την Πατριαρχική Χοροστασία: 

Στη Θεία Λειτουργία παρίσταται ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους, Αστυνόμος Α’ Χρήστος Μαστοροστέργιος.

Διαβάστε επίσης:

Ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας στον Πρωτεπιστάτη και τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους

Η Κομοτηνή υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μπροστά στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Στον Δήμαρχο Κομοτηνής η Ιερά Επιστασία – Εγερτήριο σάλπισμα για τον λαό η έλευση της Παναγίας «Άξιον Εστίν» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Θεία Λειτουργία ενώπιον της Παναγίας “Άξιον Εστίν” (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Λαοθάλασσα στην Κομοτηνή για το «Άξιον Εστίν»

Η Κομοτηνή κλίνει το γόνυ στο «Άξιον Εστίν» – Κλήρος και λαός υποδέχθηκαν την Ιερά Εικόνα με τιμές (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Αποστολή Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για την υποδοχή της Παναγίας

Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» για την Κομοτηνή

Κομοτηνή: Φωτοστιγμές λίγο πριν από την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί»

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» στη Θράκη – Ζωντανά στην Pemptousia TV

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων