30/12/2022 31/12/2022 Ώρες απέμειναν για να αποχαιρετήσουμε το 2022 και να υποδεχθούμε το 2023. Οι ευχές, οι προσδοκίες αλλά και όλα όσα ζητούν από το νέο έτος Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αποτυπωμένα ήδη στα μηνύματά τους. Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης Την ώρα που στα μηνύματα Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών για τα Χριστούγεννα τονίστηκε πώς πρέπει η δοξολογία...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 - 5:52

Ευχές, προσδοκίες και όσα ζητούν από το 2023 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαδώστε:
Ευχές, προσδοκίες και όσα ζητούν από το 2023 Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ώρες απέμειναν για να αποχαιρετήσουμε το 2022 και να υποδεχθούμε το 2023. Οι ευχές, οι προσδοκίες αλλά και όλα όσα ζητούν από το νέο έτος Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αποτυπωμένα ήδη στα μηνύματά τους.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Την ώρα που στα μηνύματα Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών για τα Χριστούγεννα τονίστηκε πώς πρέπει η δοξολογία για την “επι γης ειρήνη” να ακουστεί περισσότερο από ποτέ φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, την αναγκαιότητα για ειρήνη στην πράξη και όχι στα λόγια ζητά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.  «Το 2023, ας θέσουμε την ειρήνη στο επίκεντρο των λόγων και των πράξεών μας. Μαζί, ας κάνουμε το 2023 μια χρονιά που η ειρήνη θα αποκατασταθεί στη ζωή μας, στα σπίτια μας και στον κόσμο μας» διαμηνύει.

Με τη σειρά τους για τη νέα χρονιά εύχονται και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα από τις Ποιμαντορικές Εγκυκλίους που έχουν ήδη στείλει προς τους κληρικούς τους προκειμένου να διαβαστούν σε κάθε ενορία. Την ίδια ώρα κάλεσμα να υποδεχθούν το νέο χρόνο μέσα στις Εκκλησίες, έτσι ώστε κανένας να μην κάνει μόνος του Πρωτοχρονιά έχουν απευθύνει Μητροπολίτες.

Ευχές και προσδοκίες για το 2023

Τι ζητούν οι Μητροπολίτες μέσα από τα μηνύματά τους από το νέο έτος; Η συντακτική ομάδα του ope.gr σταχυολογεί ορισμένα αποσπάσματα από αυτές και σας τα παρουσιάζει.

Ο χρόνος είναι γεμάτος ευκαιρίες. Συνήθως οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις στην αγορά. Λησμονούμε όμως ότι κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας μπορεί να γίνει ευκαιρία εκπτώσεων να εκπέσουν, να εξαφανισθούν οι αμαρτίες μας, για να μην εκπέσουμε της βασιλείας του Θεού. Καιρός για αληθινή αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή γίνεται με τον Χριστό, με την μετάνοια, με τα έργα μας”, υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

“Επιβάλλεται η συγκρότηση του Ορθοδόξου ήθους με αξιοποίηση της νηστείας, της προσευχής, της εξομολόγησης και της φιλανθρωπίας. Θα πρέπει να αντιληφθούμε καλά, πως μονάχα ο Χριστός εξανθρωπίζει τον άνθρωπο, του εξημερώνει την καρδιά, του εξευγενίζει την ψυχή, τον εκπολιτίζει”, είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος προσθέτοντας ότι: “Ο Χριστός είναι ο μοναδικός θεμέλιος λίθος των ατόμων και των κοινωνιών. Τον Χριστό όμως Τον βρίσκουμε μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας”. (Δείτε αναλυτικά το μήνυμα)

“Ο Θεός μάς καλεί να γίνουμε σαν τα παιδιά. Στην ανατολή του νέου χρόνου, ας ανταποκριθούμε στην προτροπή Του, για να βιώσουμε την γλυκύτατη αίσθηση της παντοδύναμης παρουσίας Του, για να χυθεί φως στη ζωή μας, και βαθειά χαρά στις καρδιές μας, για να ατενίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Ας είναι για όλους μας αυτός ο πιο ελπιδοφόρος στόχος, η πιο μεγαλειώδης προοπτική, ο πιο ζηλευτός προορισμός, που θα φωταγωγήσει πανηγυρικά την είσοδό μας στο νέο έτος!”, εύχεται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

Ο σκοπός του ερχομού του ανθρώπου στον κόσμο και η ύπαρξη του σε αυτόν είναι το κυρίαρχο ζήτημα που πραγματεύεται η Πρωτοχρονιάτικη Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. «Γιατί έρχεται στον κόσμο αυτόν ο άνθρωπος; Χρειάζεται ο κόσμος τον άνθρωπο; υπάρχει κάποιος σκοπός στον κόσμο και υπάρχει κάποιος σκοπός για τον άνθρωπο;» είναι οι απορίες που τίθενται από τον Σεβασμιώτατο στην αρχική του τοποθέτηση. (Διαβάστε αναλυτικά την Εγκύκλιο).

 “Ας μην επιτρέψουμε καμία πανδημία, κανένας πειρασμός, όσο σκληρός και να είναι, να βαρύνει επικίνδυνα τη ψυχή μας. Να αφαιρέσει το οξυγόνο της αισιοδοξίας μας. Να φέρει θλίψη και κατάθλιψη και συντριβή στη ψυχή μας. Υπάρχει ο Ιατρός. Υπάρχει ο Βοηθός. Υπάρχει η Αγάπη η ατέλειωτη και Στοργή. Ο πατέρας, ο Φίλος, ο Αδελφός. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός”, υπογραμμίζει ο  Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα).

Χρησιμοποιώντας δύο αφυπνιστικά και συνάμα αγωνιστικά κείμενα ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, μέσα από την Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για το νέο έτος 2023, ευελπιστεί ότι αυτό θα αποβεί όντως σωτήριο και καθοριστικό για μία λαμπρά εποχή χάριτος και ευλογίας.

“Τώρα είναι η ευκαιρία για να εργασθούμαι, ώστε ο χρόνος να καταστή γεμάτος από πνευματικούς καρπούς και να επιτευχθή η ποιότητα ζωής, που επιθυμούμε και σας το εύχομαι”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

“Να υποδεχθούμε το νέο έτος αγαπημένοι, μονιασμένοι και ενωμένοι γύρω από το κοινό Ποτήριο της Ζωής. Να δοξολογήσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Θεό για όσα μας έχει ευλογήσει να έχουμε ή και να μην έχουμε. Σας περιμένω να υποδεχθούμε όλοι μαζί το 2023. Να βιώσουμε περισσότερο τον Θεό στη ζωή μας”, ζητά ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ απευθύνοντας πρόσκληση για να υποδοχή του 2023 με προσευχή. (Δείτε αναλυτικά το μήνυμα)

“Ας είναι τούτη η χρονιά η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της πορείας της ζωής μας. Ας αναγεννηθούμε μέσα από τα νάματα της πίστεώς μας, ας υψώσουμε την καρδιά μας προς τον ουρανό και ας βαδίσουμε «εν καινότητι ζωής», μιάς εν Χριστώ ζωής. Μόνο μέσα από την προσωπική μας αλλαγή θα συντελεσθεί και η κοινωνική αλλαγή. Μόνο τότε θα επέλθει η ειρήνη και η ηρεμία στον κόσμο. Μόνο τότε θα απαλλαγούμε από τα άγχη και τις αγωνίες μας. Μόνο τότε θα πάψει ο άνθρωπος να βλέπει τον συνάνθρωπό του ανταγωνιστικά και καχύποπτα. Εύχομαι ολοκαρδίως υγεία σε όλους. Ο νέος χρόνος της χρηστότητος του Κυρίου μας να είναι ευλογημένος, πλήρης έργων αγαθών και πνευματικής καρποφορίας, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια πάντων ημών”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. 

​”Το νέον έτος 2023 να είναι αίσιο, ειρηνικό, ευτυχές, μεστόν παντός αγαθού, πλήρες υγείας, πλουσίως ευλογημένο παρά του Σαρκωθέντος Σωτήρος και Θεού ημών Ιησού Χριστού”, εύχεται ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Αποδήμους που γιορτάζουν μακριά από την πατρίδα. (Δείτε αναλυτικά το μήνυμα)

“Όλοι μας, να έλθουμε πιο κοντά στο Θεό. Μην απομακρυνθούμε, γιατί χωρίς Θεό, ζούμε όχι στο φως, αλλά στο σκοτάδι και ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρεί ανάπαυση και ευφροσύνη, ειμή μόνο στο Θεό”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

“Ο κάθε χρόνος είναι ένα βήμα προς την οριστική φανέρωση της Θείας Δόξας, προς την κατάργηση της φθοράς και του θανάτου, προς την ανατολή της Θείας Βασιλείας στην οποία θα συνδιαιωνίσουμε με τον Πατέρα, Φίλο και Αδελφό Χριστό! Αρκεί να έχουμε αποτινάξει από επάνω μας τον κακό μας εαυτό, τα πάθη και τις πτώσεις μας, γιατί γι᾽ αυτό τελικά μας δίνεται ο χρόνος της ζωής μας. Ξεριζώνοντας τα όποια πνευματικά ζιζάνια να καλλιεργήσουμε τις αρετές και μάλιστα την φιλανθρωπία, την δικαιοσύνη και την αλήθεια, χωρίς τις οποίες η κάθε κοινωνία πάσχει, παρακμάζει και τελικά σαπίζει”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο μήνυμά του για το νέο έτος. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

“Eίναι αλήθεια ότι η χειμαρρώδης καθημερινότητα καταδυναστεύει τον σύγχρονο άνθρωπο και απομυζεί τις αντοχές του. Γι’ αυτό το χρονικό οροθέσιο της Πρωτοχρονιάς ας είναι η αφετηρία για ένα νέο, αισιόδοξο ξεκίνημα. Ας “εξαγοράσουμε τον καιρόν”, όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, ζώντας την κάθε στιγμή με πνεύμα Θεού, με σύνεση και με υπομονή. Ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας στις λατρευτικές Συνάξεις, τα ευλογημένα Μυστήρια και τις εορταστικές Ακολουθίες της Εκκλησίας και τότε θα λάβουμε την ευλογία και την πλούσια Χάρη του Θείου Λόγου. Τότε θα νιώσουμε την ψυχή μας να ηρεμεί και το πνεύμα μας να αναζωογονείται, προσβλέποντας μετά βαθείας πίστεως στη συνάντησή μας με τον Τριαδικό Θεό”, σημειώνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

“Σοφοί αποδεικνύονται όσοι στο βίο τους εξαγοράζουν τον καιρό τους, γνωρίζοντας ότι ο Θεός δεν μετρά τα χρόνια του ανθρώπου, παρά μόνα τα ζυγίζει. Ευχή και προσευχή μου είναι , αποδειχθούμε όλοι σοφοί, ενθυμούμενοι ότι «Ιησούς Χριστός και σήμερον ο αυτός εις τους αιώνας»”, γράφει στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.  (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

«Εμείς για την αγάπη του Χριστού και την προσωπική μας σωτηρία ας φροντίσουμε να αναγεννηθούμε πνευματικά και διά της διαρκούς μετανοίας ας περικόψουμε τα πάθη και τις εφάμαρτες επιθυμίες μας. Ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο δώρο του χρόνου της ζωής μας ζώντας σταυροαναστάσιμα, ώστε να μην αποτελέσει και το Νέον Έτος μια ακόμη χαμένη χρονιά και ευκαιρία», εύχεται ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα)

«Την πραγματική ευτυχία δεν θα την βρούμε στην εφήμερη και πρόσκαιρη κοσμικότητα, αλλά μέσα στην καθημερινή αγαπητική έκφραση και συμπαράσταση για τον διπλανό μας, στη βελτίωση του εαυτού μας και στην βιωματική εμπειρία μιάς ζωντανής και λυτρωτικής σχέσης με τον Θεό. Ως αληθινά τέκνα του Θεού οφείλουμε, λοιπόν, να λειτουργούμε «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» (Εφεσ. ε’,16), εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού στο «σήμερα», μην παραθεωρώντας το «παρελθόν» ούτε παραβλέποντας το ελπιδοφόρο «μέλλον».
Ο Θεός «μεθ’ υμών πάσας τας ημέρας» του νέου έτους 2023!», υπογραμμίζει στην ποιμαντορική εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. (Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα).

Κεντρική φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων