15/12/2023 15/12/2023 Η υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα έχει καταστεί μείζον εθνικό ζήτημα με την Εκκλησία της Ελλάδος να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή του φαινομένου, όχι μόνο με τον λόγο της, αλλά κυρίως με τις πράξεις της. Στο κόκκινο βρίσκεται η υπογεννητικότητα και στις ακριτικές περιοχές, με την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης...
15 Δεκεμβρίου, 2023 - 9:42
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2023 - 9:55

Η υπογεννητικότητα μαστίζει τη Θράκη – Η Εκκλησία στον αγώνα για την αντιμετώπιση του μείζονος εθνικού ζητήματος

Διαδώστε:
Η υπογεννητικότητα μαστίζει τη Θράκη –  Η Εκκλησία στον αγώνα για την αντιμετώπιση του μείζονος εθνικού ζητήματος

Η υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα έχει καταστεί μείζον εθνικό ζήτημα με την Εκκλησία της Ελλάδος να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή του φαινομένου, όχι μόνο με τον λόγο της, αλλά κυρίως με τις πράξεις της. Στο κόκκινο βρίσκεται η υπογεννητικότητα και στις ακριτικές περιοχές, με την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης να μην αποτελεί εξαίρεση καθώς τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2021 έδειξαν μείωση του πληθυσμού και στους τρεις νομούς (Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρουπόλεως), σε σχέση με το 2011.  

Του Νικολάου Ζαΐμη

Πιστή και φέτος με την υλοποίηση πρωτοβουλίας που έχει λάβει από το 1999, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της για τον μήνα Δεκέμβριο, αποφάσισε να περιαχθεί δίσκος, κατά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ του Προγράμματος ενισχύσεως των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης που αποκτούν τρίτο τέκνο.

Η οικογένεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η ελληνική κοινωνία. Αποτελεί ένα από τα θεμέλια της, το οποίο τα εισαγόμενα νέα ήθη, θέτουν σε δοκιμασία. Η Εκκλησία αντιλαμβανόμενη το πολυδιάστατο ζήτημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, στηρίζει με κάθε της δυνατότητα την χριστιανική οικογένεια. Από το 1999 έως και σήμερα έχουν επιδοτηθεί περισσότερες από 5.000 οικογένειας και έχουν δαπανηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος περισσότερα από 23.900.000 € για τους τρίτεκνους της Θράκης.

Αναγκαιότητα η συνέχιση του Προγράμματος στήριξης

“Τα ανωτέρω καθιστούν προφανή την αναγκαιότητα συνεχίσεως και περαιτέρω στηρίξεως του ως άνω Προγράμματος”, τονίζει στην Εγκύκλιο της η Ιερά Σύνοδος και καλεί όλη να ενισχύσουμε τον δίσκο που θα περιαχθεί σε όλους τους ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη μεγάλη ημέρα της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος: 

“Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κατά τήν Συνεδρίαν Αὐτῆς τῆς 2ας Δεκεμβρίου 2000 εἶχεν ἀποφασίσει ὅπως κατ’ ἔτος καί κατά τήν Ἑορτήν τῶν Χριστουγέννων περιάγηται δίσκος ἐν τοῖς Ἱεροῖς Ναοῖς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πρός περαιτέρω στήριξιν καί ἀνάπτυξιν τοῦ Προγράμματος διά τήν ἐπιδότησιν τῶν Χριστιανικῶν Οἰκογενειῶν τῆς Θράκης πρός ἀπόκτησιν τρίτου τέκνου.

Ἡ ἐφαρμογή τοῦ εὐεργετικωτάτου τούτου μέτρου εἶχεν ἀποφασισθῆ κατά τήν Συνεδρίαν τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τόν Ὀκτώβριον τοῦ ἔτους 1999. Τά ἀποτελέσματα μέχρι τοῦδε εἶναι λίαν ἐντυπωσιακά, δεδομένου τοῦ ἀξιοσημειώτου ἀριθμοῦ γεννηθέντων τρίτων τέκνων εἰς τήν ἐν λόγῳ περιοχήν.

Εἰδικώτερον, κατά τήν ἔναρξιν τῆς ἐφαρμογῆς τοῦ Προγράμματος τό ἔτος 1999 εἰς τήν Θράκην, ἐπεδοτοῦντο περί τάς 300 τριτέκνους οἰκογενείας, ἐνῷ σήμερον ὁ ἀριθμός τῶν οἰκογενειῶν αἱ ὁποῖαι ἔχουν ἐπιδοτηθῆ ξεπερνᾶ τάς 5.000 καί τό ὕψος τῆς δαπάνης τῆς ἐπιχορηγήσεώς των ἀνέρχεται εἰς τό ποσόν τῶν 23.900.000,00 € περίπου.

Τά ἀνωτέρω καθιστοῦν προφανῆ τήν ἀναγκαιότητα συνεχίσεως καί περαιτέρω στηρίξεως τοῦ ὡς ἄνω Προγράμματος.

Ὅθεν, παρακαλοῦμεν ὅπως κατά τήν ἐπερχομένην μεγάλην Ἑορτήν τῆς τοῦ Χριστοῦ Γεννήσεως περιαχθῇ δίσκος ὑπέρ ἐνισχύσεως τοῦ ἀνωτέρω Προγράμματος, ἐξαρθῇ δεόντως ἡ σημασία τῆς ὑπό τῆς Ἐκκλησίας ἀναληφθείσης ὡς ἄνω προσπαθείας καί τονισθῇ ἡ ἀνάγκη ἐνθέρμου ὑποστηρίξεως αὐτῆς.

Τό προϊόν τῆς δισκοφορίας κατατεθήσεται εἰς τούς Λογαριασμούς:

146/546003 – 46, ΙΒΑΝ GR3101101460000014654600346

τῆς Ἐθνικῆς Τραπέζης ἤ 5011–017246–101, ΙΒΑΝ GR1601720110005011017246101

τῆς Τραπέζης Πειραιῶς, ἡ δέ ἀπόδειξις ἀποσταλήσεται τῇ Ἀρχιγραμματείᾳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου εἰς τό email: [email protected].”

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Η οικονομική κρίση και η επαναφορά του μέτρου στήριξης

Το 2012, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε λάβει την απόφαση να μη «βγαίνει δίσκος» την ημέρα των Χριστουγέννων στις εκκλησίες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Έκτοτε, το πρόγραμμα υλοποιούνταν με την προαιρετική συνεισφορά κάθε μητρόπολης, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι η περιφορά δίσκου θα επανέλθει τα φετινά Χριστούγεννα, για την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του προγράμματος.

Ωστόσο, το 2019 με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος επανάφερε την δισκοφορία για την στήριξη τρίτου τέκνου στις ακριτικές περιοχές της Θράκης. Να αναφερθεί ότι η στήριξη από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης είναι διαρκής προς τον λαό της. Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται διανομές τροφίμων και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

Τι έδειξε η απογραφή για την Θράκη

Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2021 δεν ήταν τόσο αισιόδοξα για την Θράκη καθώς και στους τρεις νομούς – Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου- καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού σε σχέση με το 2011.

Η αύξηση του δείκτη της ανεργίας που εκτοξεύτηκε την περίοδο της κρίσης, οδήγησε σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, ενώ και ο δείκτης της ψαλίδας μεταξύ γεννήσεων και θανάτων έχει ανοίξει σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζοντας την πληθυσμιακή κατάσταση στην περιοχή.  Εάν εξαιρέσουμε τις τρεις Δημοτικές Ενότητες των πρωτευουσών -Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης-, είκοσι από τις υπόλοιπες είκοσι δύο Δημοτικές Ενότητες στους Νομούς Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης είδαν τον πληθυσμό τους να «βυθίζεται» την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη απογραφή πληθυσμού 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ενδεικτικά η μείωση του πληθυσμού σε αριθμούς: 

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

2021: 101.767

2011: 108.556

Μείωση: -6.789 (-6,5%)

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

2021: 134.776

2011: 146.378

Μείωση: -11.602 (-8%)

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

2021: 107.548

2011: 110.887

Μείωση: -3.339 (-3,5%)

Κεντρική φωτογραφία: Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης/ Φωτ: Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων