18/12/2022 18/12/2022 Στις 942 κάλπες που έχουν στηθεί για την εκλογή Τριπροσώπου μέσα από το οποίο θα εκλεγεί στη συνέχεια ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέρχονται από τις 10 το πρωί της Κυριακής κλήρος και λαός στην Κύπρο. Έκκληση στον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές για το Τριπρόσωπο απηύθυναν τόσο υποψήφιοι Μητροπολίτες όσο και ο Γενικός Έφορος των...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:13
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2022 - 17:57

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στην κάλπη από το πρωί κλήρος και λαός για το Τριπρόσωπο – Ψήφισαν υποψήφιοι

Διαδώστε:
Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στην κάλπη από το πρωί κλήρος και λαός για το Τριπρόσωπο – Ψήφισαν υποψήφιοι

Στις 942 κάλπες που έχουν στηθεί για την εκλογή Τριπροσώπου μέσα από το οποίο θα εκλεγεί στη συνέχεια ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσέρχονται από τις 10 το πρωί της Κυριακής κλήρος και λαός στην Κύπρο.

Έκκληση στον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές για το Τριπρόσωπο απηύθυναν τόσο υποψήφιοι Μητροπολίτες όσο και ο Γενικός Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Ιωάννης Χαριλάου ο οποίος σε πρωινές του δηλώσεις τόνισε ότι η διαδικασία κυλά ομαλά ενώ, αν και δεν είπε την ακριβή ώρα, δήλωσε ότι απόψε θα έχουμε αποτέλεσμα.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί. Στη 1 το μεσημέρι η διαδικασία σταμάτησε για διάλλειμα ενώ θα συνεχιστεί από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, οπότε αναμένεται να κλείσουν οι κάλπες. Με βάση τους σχεδιασμούς μπορεί να δοθεί παράταση μιας ώρας στην ψηφοφορία εάν παραστεί ανάγκη. Για τις ανάγκες των αρχιεπισκοπικών εκλογών έχουν στηθεί κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

84.588 ψήφισαν μέχρι τη 1 το μεσημέρι

Στο 15,41% ανέρχεται το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων που προσήλθαν από τις 10:00 έως 13:00 στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για το Τριπρόσωπο μέσα από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Ιωάννης Χαριλάου μετά και το κλείσιμο των καλπών για μονόωρο διάλλειμα προέβη σε ενημέρωση για τη μέχρι στιγμή διαδικασία. Συνολικά μέχρι τη μία το μεσημέρι ψήφισαν 84.588 ψηφοφόροι δηλαδή το 15,41%.

Οι υποψήφιοι για το Τριπρόσωπο

Την είσοδό τους στο Τριπρόσωπο διεκδικούν οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές ψηφίζουν μόνο οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι με κυπριακή υπηκοότητα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ανακαλέσει προηγούμενοι απόφασή της με την οποία δικαίωμα ψήφου είχαν και οι Ορθόδοξοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου ανεξάρτητα εθνικότητας και καταγωγής.

Ψήφισαν υποψήφιοι – Απείχε ο Μόρφου Νεόφυτος

Στις κάλπες προσήλθαν οι υποψήφιοι για την είσοδό τους στο Τριπρόσωπο με εξαίρεση τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο ο οποίος όπως είχε προαναγγείλει δεν θα προσέλθει στην κάλπη για να ψηφίσει.

Πρώτος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ψηφίζοντας στο εκλογικό κέντρο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Νάπας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής για την Εκκλησία της Κύπρου καθώς ο λαός καλείται να αποφασίσει. “Είναι μέρα γιορτής γιατί η Εκκλησία δίνει το δικαιώμα στον λαό να ψηφίσει για το Τριπρόσωπο. Είναι σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός. Ευχόμαστε να ψηφίσει ο κόσμος και να προσευχηθούμε να επιλέξει τον κατάλληλο για το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου. Δεν έχω καμία αγωνία για την εκλογή” δήλωσε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ψήφισε στο εκλογικό κέντρο στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία ενώ, κατά την αποχώρησή του από το εκλογικό κέντρο, προέβη σε δηλώσεις καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει.

“Μόλις έχω εξασκήσει το εκλογικό μου δικαίωμα. Μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς. Όλοι οι Μητροπολίτες έχουν παρουσιάσει το πρόγραμμα τους και να αποφασίσει ο καθένας ποιο πρόγραμμα θέλει. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι εκλογές είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός, παρά τις εξάρσεις των τελευταίων ημερών.” “Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Ακόμη δεν πήραμε κάποια μηνύματα, γιατί μια ώρα έχει που ξεκίνησε η διαδικασία. Πιστεύω όμως ότι θα είναι θετικά. Αν γίνουν με τον δημοκρατικό τρόπο που έχουμε υποσχεθεί, θα είναι αποδεκτό το οποιοδήποτε αποτέλεσμα”, κατέληξε.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος , υποψήφιος και αυτός για το Τριπρόσωπο, ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μην προβληθεί η στιγμή της ψήφου του.

Μαζί προσήλθαν για να ψηφίσουν οι Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλληρίας κ. Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊσας στο εκλογικό κέντρο της Εγκώμης.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι :”Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω ικανοποίηση γιατί σε αντίθεση με τις Αρχιεπισκοπικές του 2006 που ήταν μια παρωδία και εμπαιγμός του λαού γιατί η καλπονοθεία ήταν φανερή. Σήμερα Ιερά Σύνοδος ψήφισε ένα εκλογικό νόμο που καθορίζει μια ομαλή διαδικασία. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος να είναι άνθρωπος της αγάπης και στο βάθος της να περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Να είναι δέκτης των μηνυμάτων του ουρανού και πομπός μηνυμάτων παρηγοριάς, αγάπης, ειρήνης. Κι αυτός είναι ο Ησαΐας”.

Στις δικές του δηλώσεις ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Σήμερα είναι ιστορική ημέρα της Κύπρου. Η εκκλησία της Κύπρου αφορά όλους είτε εκκλησιάζονται είτε όχι. Είναι η ώρα της αλλαγής εάν ο κόσμος θέλει η Εκκλησία να γίνει φιλική σήμερα πρέπει να σηκωστούν από την ξεκούραση για να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή”. 

Το εκλογικό του δικαίωμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι άσκησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. 

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ανέφερε: “Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη στον κυπριακό λαό που βλέπω ότι μαζικά προσέρχονται να ψηφίσουν. Δείχνει τη θέληση του λαού να εκλεγεί ο καλύτερος στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά επίπεδα στη ζωή. Ευχαριστώ και τα ΜΜΕ που μας έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον λαό μας και φυσικά όλους τους συνεργάτες. Εύχομαι το καλύτερο”.

Δεκατρία δευτερόλεπτα χρειάστηκε για να ψηφίσει ο Νίκος Αναστασιάδης

Με το που άνοιξαν οι κάλπες, έφτασε στην Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου στη Λεμεσό, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του προκειμένου να ψηφίσει για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

“Ο εκάστοτε ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο πνευματικός ηγέτης του τόπου, για τους Έλληνες Ορθόδοξους, συνεπώς ευελπιστώ να εκλεγεί ο καλύτερος”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι του πήρε 13 δευτερόλεπτα για να ψηφίσει, είπε: “Είχα αποκρυσταλλώσει άποψη, γνώμη μου, ζω σε αυτόν τον τόπο, βιώνω τους ιεράρχες και ελπίζω να εκλεγεί ο καλύτερος.”

Πρόσθεσε ότι θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στην ενθρόνιση και τέλος επεσήμανε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται στην πολιτική. “Ο ρόλος της εκκλησίας είναι ιστορικός ρόλος, πνευματικός ρόλος, είναι κοινωνικός, περιλαμβάνει όλα όσα η αγάπη του Θεού διδάσκει. Δεν θεωρώ ότι στην σύγχρονη εποχή μπορεί η εκκλησία να εμπλέκεται στα πολιτικά, άποψη βεβαίως πάντοτε είχε και θα έχει στα εθνικά θέματα, στα πολιτικά θέματα είναι πλέον θέμα των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, των θεσμών, όπως καθορίζονται σε κάθε πολιτεία και συνεπώς δεν βλέπω τον πολιτικό ρόλο της εκκλησίας όσον αφορά τα δρώμενα στην Πολιτεία.”

Απόψε το αποτέλεσμα

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Με βάση τους σχεδιασμούς μπορεί να δοθεί παράταση μιας ώρας στην ψηφοφορία εάν παραστεί ανάγκη. Μετά το κλείσιμο των καλπών θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορία θα διαβιβάζονται στην Αρχιεπισκοπή όπου θα βρίσκεται ο έχον το γενικό πρόσταγμα της εκλογικής διαδικασίας διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννης Χαριλάου. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται κοντά στις 6.30 το απόγευμα εάν δεν δοθεί παράταση. Η καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε, χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα για την ακριβή ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος.

Στη συνέχεια θα δοθεί τριήμερη προθεσμία για υποβολή ενστάσεων, εάν υπάρχουν, ενώ θα ακολουθήσει περίοδος πέντε ημερών θα εξέταση των ενστάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στο 15,41% το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι το μεσημέρι

Ψήφισε ο Μητροπολίτης Λεμεσού – “Δεν έχω κανένα άγχος” δήλωσε

Ψήφισε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Μαζί ψήφισαν οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού

Στο Παραλίμνι ψήφισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος

Χαριλάου: “Η διαδικασία κυλά ομαλά – Απόψε θα έχουμε αποτέλεσμα”

Με το άνοιγμα της κάλπης ψήφισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Δεν θα ψηφίσει ο Μητροπολίτης Μόρφου – Τι ζήτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων