30/11/2018 30/11/2018 Ολοκληρώνεται ο νέος γύρος επαφών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση με παράγοντες της Εκκλησίας, σχετικά με την προωθούμενη συμφωνία, και εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου με συνέντευξή του στον Ant1 τόνισε ότι οι επαφές θα κλείσουν την επόμενη Τρίτη με τη συνάντηση που θα έχει...
30 Νοεμβρίου, 2018 - 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2018 - 17:30

Κλείνει ο νέος κύκλος επαφών Εκκλησίας-Πολιτείας

Διαδώστε:
Κλείνει ο νέος κύκλος επαφών Εκκλησίας-Πολιτείας

Ολοκληρώνεται ο νέος γύρος επαφών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση με παράγοντες της Εκκλησίας, σχετικά με την προωθούμενη συμφωνία, και εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου με συνέντευξή του στον Ant1 τόνισε ότι οι επαφές θα κλείσουν την επόμενη Τρίτη με τη συνάντηση που θα έχει με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος. Την ίδια ημέρα, συνάντηση με τον υπουργό έχει προαναγγείλει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης (Ε.Σ.Κ.Ε.Κ.).

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε, ότι ο διάλογος κινείται σε τρεις άξονες: τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Εκκλησίας. «Δεν θα προχωρήσουμε χωρίς την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών», δήλωσε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Κατόπιν αυτού, στο Μαξίμου αναμένεται να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο κ. Γαβρόγλου σε Αθήνα αλλά και Φανάρι και αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά του πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ότι “θα μιλήσει τελευταίος”. Μάλιστα, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου,μιλώντας στα εγκαίνια της Στέγης Γερόντων, πρόσθεσε ότι “όταν μιλήσω τελευταίος, θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν ένας θόρυβος φούσκα”.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται στη ειδική επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι θέσεις των κομμάτων συνοψίζονται ως εξής:

Η ΝΔ δήλωσε κάθετα αντίθετη σε αυτή την αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι είναι πλήρως συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Το ΚΚΕ επέμεινε να ζητά τον πλήρη διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Η ΔΗΣΥ συμφώνησε στην ανάγκη διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, ωστόσο χαρακτήρισε σκόπιμα αόριστη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ μιας διευκρινιστικής ερμηνείας του συντάγματος.

Οι ΑΝΕΛ υπογράμμισαν ότι θα συνταχθούν πλήρως με την απόφαση της Εκκλησίας.

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε την άποψη ότι το άρθρο 3 πρέπει να παραμείνει ως έχει και να απορριφθούν οι προτεινόμενες διατυπώσεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων