02/03/2023 02/03/2023 Ο πόνος ανείπωτος. Σκηνές αρχαίας Ελληνικής  τραγωδίας εκτυλίσσονται στα Τέμπη με τις μανάδες να φωνάζουν και να αναζητούν ανάμεσα στα συντρίμια τα παιδιά τους που αγνοούνται. Η μαύρη λίστα με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μεγαλώνει. Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε...
02 Μαρτίου, 2023 - 20:37
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2023 - 20:57

Ανείπωτος πόνος στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, 56 μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι – Δέηση σε όλους τους ναούς με απόφαση της Ιεράς Συνόδου 

Διαδώστε:
Ανείπωτος πόνος στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, 56 μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι – Δέηση σε όλους τους ναούς με απόφαση της Ιεράς Συνόδου 

Ο πόνος ανείπωτος. Σκηνές αρχαίας Ελληνικής  τραγωδίας εκτυλίσσονται στα Τέμπη με τις μανάδες να φωνάζουν και να αναζητούν ανάμεσα στα συντρίμια τα παιδιά τους που αγνοούνται. Η μαύρη λίστα με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μεγαλώνει.

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ.Κωνσταντία Δημογλίδου.

Στο μεταξύ ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός πενθεί για τα αθώα θύματα, για τους νέους που έχασαν τη ζωή τους. Στο πλευρό τους, όπως πάντα άλλωστε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, 48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι είναι 56.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτήν την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57 δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο» αναφέρθηκε. Επισημάνθηκε ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA.

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

 

Εκκλησία της Ελλάδος: Μνημόσυνο σε όλους τους Ναούς την Κυριακή της Ορθοδοξίας για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετέχουσα στη θλίψη και την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού για το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της προσεχούς Κυριακής της Ορθοδοξίας, όρισε ότι θα τελεσθεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Προς τον σκοπό αυτό απέστειλε ήδη σχετικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, όπου θα τελεσθεί η Συνοδική Θεία Λειτουργία την Κυριακή, θα τελέσουν το Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των θυμάτων, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φωταγώγηση της κυπριακής Βουλής με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας ως ένδειξη πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη

Στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε: “Αρχίζουμε τη σημερινή συνεδρία με αναφορά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οδηγώντας στον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Η σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο, οποιαδήποτε και αν είναι τα αίτια, αυτό δεν μπορεί να απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο και την ανείπωτη θλίψη των οικογενειών των αδικοχαμένων.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, συμμετέχοντας στο βαρύ εθνικό πένθος, έχει προβεί σε φωταγώγηση του κτιρίου με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Συλλυπητήρια έστειλαν δεκάδες αρχηγοί κρατών ανάμεσά τους:

Συλλυπητήρια μηνύματα στον Νίκο Δένδια για το δυστύχημα στα Τέμπη

Από το πρωί, αξιωματούχοι ξένων χωρών τηλεφωνούν στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για να εκφράσουν συλλυπητήρια για την απώλεια ζωών από το τραγικό δυστύχημα. Μετά τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και υπουργό Εξωτερικών Ιγκνάτσιο Κασίς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Μάλτας, ο Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τεοντόρα Γκεντσόφσκα, καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πετρόβα.

Debris of trains lie on the rail lines after a collision in Tempe, about 376 kilometres (235 miles) north of Athens, near Larissa city, Greece, Wednesday, March 1, 2023. A passenger train carrying hundreds of people, including many university students returning home from holiday, collided at high speed before midnight Tuesday with an oncoming freight train. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Διαβάστε για το θέμα: Μεγάλη η κινητοποίηση των δήμων Αττικής για αιμοδοσία

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας εξέφρασε στον Νίκο Δένδια την αλληλεγγύη του για την απώλεια ζωών στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Συλλυπητήρια, αλληλεγγύη και συμπαράσταση εξέφρασαν, επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ο Νίκος Δένδιας τις ευχαρίστησε αμφότερες, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε μαζί τους, για το ευγενικό μήνυμα συμπαράστασης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά, κατά σειρά, όπως γνωστοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΥΠΕΞ, με τους υπουργούς Εξωτερικών, της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, της Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, του Ισραήλ Ελί Κοέν, της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου, της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν, του Παναμά Χαναΐνα Τεγουανέ Μενκόμο, των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Επίσης, συλλυπητήρια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξέφρασαν τηλεφωνικά στον υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, ο υπουργός Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Δρ Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, η υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Διαβάστε επίσης για τα δύο Κυπριοτόπουλα που αγνοούνται:  Η Αναστασία πρόλαβε για 2 λεπτά το τρένο και ο Κυπριανός ήρθε για να συναντήσει την αρραβωνιαστικιά του – Η ιστορία των δύο Κύπριων αγνοουμένων

Κύπριοι φοιτητές: Εν αναμονή αποτελεσμάτων εξετάσεων dna

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση προς τις οικογένειες των δυο νεαρών Κυπρίων, της Αναστασίας Αδαμίδου και του Κυπριανού Παπαϊωάννου, οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δήλωσε το απόγευμα τη Πέμπτης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορνηλίου είπε πως με βάση την ενημέρωση που είχε το απόγευμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση προς τις δυο οικογένειες. Πρόσθεσε πως «είμαστε σε επαφή με την προϊσταμένη της ομάδας που πήρε τα δείγματα DNA και ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα».
Ο κ. Κορνηλίου είπε, ακόμη, πως με βάση την ενημέρωση που έχει λάβει, οι γονείς της Αναστασίας Αδαμίδου, οι οποίοι μετά το τραγικό δυστύχημα μετέβησαν στη Λάρισα και έδωσαν δείγμα DNA, αναμενόταν να αναχωρήσουν απόψε από την Ελλάδα, ενώ οι γονείς του Κυπριανού Παπαϊωάννου παραμένουν εκεί.

Ανέφερε, περαιτέρω, πως «η κυπριακή πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη είναι σε συνεχή επαφή με τις οικογένειες των δυο νεαρών εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων DNA».Πρόσθεσε πως το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και τον ίδιο, είναι επίσης σε επαφή με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ είπε πως οι αρχές της Ελλάδας έχουν αναλάβει την ψυχολογική στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται εκεί.

Νέα παραγγελία Ντογιάκου: Ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται»
Με νέα παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα παραγγελία του προς τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητάει την σε βάθος διερεύνηση, προς κάθε κατεύθυνση, την άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ενδεικτικά ο κ. Ντογιάκος αναφέρει «είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν». Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημαίνει τους άμεσους στόχους των ερευνών, σημειώνοντας ως προτεραιότητα, την άμεση ανάγκη συλλογικής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει στην παραγγελία του: «Δεν πρέπει, να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Νέα 24ωρη απεργία στην Hellenic Train την Παρασκευή 3 Μαρτίου

Πανελλαδική 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 3 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στην Hellenic Train, μετά την πρώτη 24ωρη απεργία της Πέμπτης 2 Μαρτίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: ΑΠ/Eurokinissi/ AΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Πρωθυπουργού

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων