14/07/2020 14/07/2020 Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των ελληνοκυπριακών δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο η μετατροπή της Αγίας σε τέμενος τέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο κ. Αναστασιάδης, τόσο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και με τον...
14 Ιουλίου, 2020 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2020 - 23:20

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου για την Αγία Σοφία

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των ελληνοκυπριακών δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο η μετατροπή της Αγίας σε τέμενος τέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο κ. Αναστασιάδης, τόσο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιο και παναθρώπινο ζήτημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι δυο χώρες επιθυμούν την ειρήνη, το διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, « δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, αλλά αυτοί που προκαλούμεθα».

 

 

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορονοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδης στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλαδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθηκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

Στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η πρώτη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η απόφαση της Τουρκίας έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και συμπλήρωσε: «Πληγώνει, επίσης, βαθύτατα και όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται έτσι ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική ακτινοβολία του».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι η Αγία Σοφία, ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάφερε τον τελευταίο αιώνα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών και ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. «Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του Κοσμικού Κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγωνιστούν, να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Απευθυνόμενη στον κ. Αναστασιάδη, αφού τόνισε την μεγάλη της χαρά που τον υποδέχεται στην Αθήνα, ανέφερε ότι προσβλέπει και στη δική της επίσκεψη στην Κύπρο τον προσεχή Σεπτέμβριο και επισήμανε ότι αναμένει να ακούσει για την πορεία του Κυπριακού Ζητήματος που αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την πρώτη τους συνάντηση, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επισκέπτεται την Αθήνα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα επιτύχει στην υψηλή αποστολή της. Τόνισε ότι θα χαρεί ιδιαίτερα να την υποδεχθεί στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή, τόσο για εκείνον όσο και για τον κυπριακό λαό, καθώς πάντοτε ο συμβολισμός έχει τη σημασία του.

«Τη σημασία που αποδίδεται στην διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο και είναι ακριβώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες μέσα από μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας είτε αυτές αναφέρονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, είτε η επιθετικότητα που επιδεικνύει απέναντι στη Συρία ή στο Ιράκ με προέκταση πλέον το παράνομο Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογράψει με την Λιβύη αλλά ταυτόχρονα και την απειλή σφετερισμού της ελληνικής ΑΟΖ, με αποκορύφωμα την μετατροπή ενός πολιτιστικού μνημείου, σύμβολο για τον Χριστιανισμό, αλλά και πολιτιστικού μνημείου για όλη την ανθρωπότητα σε τέμενος» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημείωσε, ακόμη, ότι σύσσωμη η ανθρωπότητα καταδικάζει το γεγονός αυτό, αλλά τόνισε πως «το μέγα ερώτημα δεν είναι, εάν φραστικά καταδικάζεται η Τουρκία, η κύρια αγωνία είναι πως συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγοντας μπροστά σε μια δύναμη που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν, προκειμένου να επιτύχει έναν αναθεωρητισμό και μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ταυτόχρονα και το διεθνές δίκαιο».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τους ελάχιστους κανόνες μιας υποψήφιας χώρας, παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει προσβλητικά για την Ευρώπη κάθε αρχή και αξία.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για την Αγιά Σοφιά

 

 

Την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Κατά τον σύντομο διάλογο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Τσίπρας αφού εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη μετά από έναν χρόνο με τον πρόεδρο της Κύπρου ανέφερε ότι «η επίσκεψή του γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή, όπου είναι απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου καθώς εξελίσσεται λίγες ημέρες μετά από μία θλιβερή και προσβλητική απόφαση για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, του Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί». Σημείωσε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου έρχεται σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προκλητικότητα στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ως «θετικό ότι η Ελλάδα ζητά έστω και με καθυστέρηση από τους εταίρους στην ΕΕ να επεξεργαστεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για αυτή της την επιθετικότητα, πράγμα που διεκδικήσαμε από κοινού και πετύχαμε πέρυσι για την Κύπρο και τη κυπριακή ΑΟΖ». Ανέφερε ακόμη ότι οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές αλλά διεθνές. Σημείωσε ακόμη ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά. Αναφέρθηκε και στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό σημειώνοντας ότι «είναι σημαντική εξέλιξη η επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης με την υπογράμμιση ότι ο διάλογος ξεκινά από το σημείο που τον είχαμε αφήσει στο πλαίσιο Γκουτιέρες».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχίζοντας ανέφερε: Προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι…Αυτό που απασχολεί περισσότερο στην παρούσα συγκυρία είναι η νέα προκλητικότητα της Τουρκίας που γίνεται οξύτερη ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τέμενος. Αποτελεί και μία προειδοποίηση για το πώς πρέπει οι ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουν την Τουρκία και να αντιδράσουν…Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί και συνεργαζόμαστε, με την ελπίδα να αφυπνιστούν όσοι νομίζουν ότι με την καλή θέληση και με την διπλωματία και την ανοχή θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ελπίζω οι προσπάθειες να αποδώσουν. Κλείνοντας ανέφερε: «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε πάντα τον διάλογο, αλλά έχουμε έναν γείτονα που αντί να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαίος συμπεριφέρεται σαν διεθνής ταραξίας…Προϋπόθεση όμως για τον διάλογο είναι ότι θα σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες γιατί υπό την απειλή των κανονιοφόρων δεν μπορείς να ευελπιστείς ότι θα ακουστούν οι απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου».

 

Πέτσας: Δύσκολο να αλλάξει απόφαση η Τουρκία

 

(Φωτ. ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κρίνει εξαιρετικά δύσκολο το να αλλάξει στάση η Τουρκία.

«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγιά Σοφία», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Exθές η ΕΕ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει»,εξήγησε.

«Ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη» είπε μεταξύ άλλων καταλήγοντας πως

«Επομένως ναι, δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα» και « Είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα».
Παράλληλα ο κος Πέτσας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

Σύμφωνα με τον κο Πέτσα η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.

 

Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

 

 

Με αφορμή τη θλιβερή απόφαση της Τουρκίας να λειτουργήσει την Αγιά Σοφιά ως ισλαμικό τέμενος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ζητώντας του να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει, προκειμένου αυτή να μην εφαρμοστεί, αλλά και να διαφυλαχθεί η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης. 

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής κι ως εκ τούτου αποτελούσε και αποτελεί μια παγκόσμια Μητρόπολη, που κάποτε εύστοχα αποκαλείτο και «Πόλη της Ευτυχίας», στην οποία συνυπάρχουν και συμβιώνουν εδώ και αιώνες, άνθρωποι και τοπικές κοινότητες με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και θρησκευτική ταυτότητα. «Η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας μιας άστοχης απόφασης που προβλέπει την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως ισλαμικό τέμενος».

Η κοινή λογική υπηρετεί το συμφέρον της Κωνσταντινούπολης και των πολιτών της

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι με την επιστολή του δεν επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου Κράτους, αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να αποτελεί «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας» των λαών μας. Αντίθετα, απευθύνεται στον πρώτο πολίτη της Πόλης αλλά και σε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Κράτος και διαθέτουν κοινή λογική, ζητώντας τους να αναλογιστούν το πραγματικό συμφέρον της πόλης και των πολιτών της, μακριά από φανατισμούς και ακρότητες.

Η Αγία Σοφία κουβαλά Ιστορία 1500 χρόνων

Στην επιστολή ο κ. Παπαστεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των 1500 ετών που ακολουθεί την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό μνημείο όχι μόνον του σύγχρονου τουρκικού κράτους στα όρια του οποίου βρίσκεται, όχι μόνον του Χριστιανισμού, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας, είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. «Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Των αξιών που οφείλουμε από κοινού να υπηρετούμε, οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς. Ένα σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Δεν ωφελεί κανέναν η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Στην επιστολή τονίζεται ότι η ισλαμική πίστη και οι μουσουλμάνοι πολίτες της Πόλης δεν έχουν να κερδίσουν ουσιαστικά τίποτα, από τη μετατροπή σε ισλαμικό τέμενος της Αγίας Σοφίας. Αντίθετα, η πράξη αυτή είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει ακραία στοιχεία άλλων θρησκειών, σε διάφορες περιοχές του κόσμου μας, καθώς και να δημιουργήσει εμπόδια στην λειτουργία των τζαμιών και στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων μουσουλμάνων πολιτών, που διαβιούν σε άλλες χώρες».

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση σέβεται τη διαφορετικότητα

Ο Δ. Παπαστεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος. Ενώ αναδεικνύει το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, στον οποίο έχει ανακαινιστεί και αναδειχθεί το τζαμί του Οσμάν Σαχ ως σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών στην πόλη των Τρικάλων.

Το πετυχημένο μοντέλο της Θράκης

«Το μοντέλο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών πολιτών στη Θράκη, στην οποία λειτουργούν σήμερα 256 τζαμιά και ο σεβασμός από το Ελληνικό Κράτος των ναών και των πολιτιστικών μνημείων κάθε θρησκευτικής κοινότητας, σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την σταθερή προσήλωση των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδος, στις πανανθρώπινες αξίες. Κάθε σύγχρονο Κράτος οφείλει να σέβεται και να προάγει τις αξίες αυτές και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να τις ενσωματώνουν στην καθημερινή τους πρακτική. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος. Κάτι που αν επιτευχθεί τελικά, θα αποτελέσει νίκη της λογικής και απόδειξη ότι αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας».

 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Επιστολή προς τα κόμματα – μέλη του ΕΛΚ

 

 

Επιστολή προς την ηγεσία και τα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφορικά με την Αγία Σοφία και τις τουρκικές προκλήσεις, απέστειλε ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στην επιστολή, που αποτυπώνει τις θέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος προσβάλλει ευθέως την ευρωπαϊκή ιστορία και τις κοινές αξίες όλου του δημοκρατικού κόσμου. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εργαλειοποίηση ενός τέτοιου μνημείου, για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων στην Τουρκία, αποτελεί θλιβερή απόδειξη της έλλειψης σεβασμού της γειτονικής χώρας προς την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία.

«Η Τουρκία για άλλη μια φορά παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και επιλέγει την πολιτιστική της απομόνωση», προσθέτει ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος αναφέρει ότι η πρόσφατη απόφαση ήρθε να προστεθεί στην απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, στην παράνομη ανάμειξη της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο και στις διακηρυχθείσες απειλές του κ. Ερντογάν για έρευνες υδρογονανθράκων σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα ότι η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι απαράδεκτη. Καλούμε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς να προστατεύσουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και να υπερασπιστούν τις αρχές της ανεκτικότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Συμφωνιών», καταλήγει ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ.

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων