25/02/2020 25/02/2020 Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σοχό Θεσσαλονίκης, καθώς στο προαύλιό του πραγματοποιήθηκε η οθωμανική φιέστα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις αλλά και θλίψη στους κατοίκους της περιοχής. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:«Εξαπατήθηκε» ο Δήμος για την Οθωμανική φιέστα Η μοναδικότητα και η ιστορία του Ναού αποτέλεσαν το λόγο για τον οποίο ο Ιερός Ναός...
25 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2020 - 9:02

Στον ιστορικό Άη Γιώργη του Σοχού

Διαδώστε:
Στον ιστορικό Άη Γιώργη του Σοχού

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σοχό Θεσσαλονίκης, καθώς στο προαύλιό του πραγματοποιήθηκε η οθωμανική φιέστα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις αλλά και θλίψη στους κατοίκους της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:«Εξαπατήθηκε» ο Δήμος για την Οθωμανική φιέστα

Η μοναδικότητα και η ιστορία του Ναού αποτέλεσαν το λόγο για τον οποίο ο Ιερός Ναός ανήκει από το 1982 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ενώ έχει χαρακτηρισθεί και διατηρητέο μνημείο.

Διαβάστε για τον ιερό αυτό ναό, από την διήγηση του αειμνήστου Ευαγγέλου Παπάζη στον εγγονό του Γεώργιο Αδαμίδη, όπως δημοσιεύεται στο sohalis.wordpress.com

«Η τοπική εκκλησία του Σοχού ονομάζεται Άγιος Γεώργιος. Κτίστηκε κατά το έτος 1770 από τον ευεργέτη Χατζηχαρίσκο και τη σύζυγό του Κασσάνδρα. Ο Χατζηχαρίσκος ήταν έμπορος των Βαλκανίων. Εμπορευόταν υφάσματα και μάλλινα είδη, τα οποία διακινούσε στα Βαλκάνια. Αποφάσισε να χτίσει την εκκλησία τιμώμενη στον Άγιο Γεώργιο, αλλά τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι κάτοικοι του Σοχού. Οι Τούρκοι προεστοί της Θεσσαλονίκης έστειλαν επιτροπή δύο ατόμων για έλεγχο του έργου, αν ήταν δηλ. αποθήκη, όπως είχε ισχυριστεί ο Χατζηχαρίσκος ή κάτι άλλο. Ο Χατζηχαρίσκος τους δωροδόκησε χωρίς να καταλάβει ο ένας ότι και ο άλλος είχε χρηματοδοτηθεί (και έτσι έδωσαν την άδεια ανέγερσης). Το αρχικό κτίσμα ήταν στο βάθος και δε φαινόταν, καθώς γύρω ήταν επιχωματωμένο ώστε να μη διακρίνεται. Στη συνέχεια χτίστηκε η εκκλησία και βγήκε στην επιφάνεια. Έχει μέσα αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο επιχρυσωμένο και ιερές εικόνες παλαιότερες από το χτίσμα, γιατί στο ίδιο σημείο προϋπήρχε ναός του Αγίου Χριστόφορου, γι’ αυτό και ο ναός είναι δισυπόστατος (Αγίου Χριστόφορου και Αγίου Γεωργίου με δύο ιερές πύλες=δύο βημόθυρα)».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων