09/09/2020 09/09/2020 Κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο συντονισμό των δυνάμεων των κυβερνητικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της...
09 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:02
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2020 - 22:39

“Η κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ στη Λέσβο απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα”

Διαδώστε:
“Η κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ στη Λέσβο απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα”

Κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο συντονισμό των δυνάμεων των κυβερνητικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας και την αλληλεγγύη με πράξεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως. “Η κρίση που αντιμετωπίζουμε, μετά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, εδώ στη Λέσβο, απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους” τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ πρόσθεσε με έμφαση, ότι, “κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Από τους 3500 χιλιάδες που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά στη Μόρια, τα 1000 άτομα, οι πιο ευάλωτοι θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο, το οποίο μεταβαίνει στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Επίσης, φθάνουν στο νησί και 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία των υπολοίπων που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας. Επίσης, μεταφέρθηκαν σκηνές. Παράλληλα, 400 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης και  μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά όπως είπε, προτεραιότητα ήταν «η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι «σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star και την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο».

Για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ο Μακρόν για την τραγωδία της Μόριας

 

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής.

Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.

Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.

Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο σκοπό της συμμετοχής του στο ταξίδι που ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών με αυτές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού που ενισχύονται σχετικά.

Τέλος ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τέστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους. Στην απόφαση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Με 3 πτήσεις τσάρτερ στη Βόρεια Ελλάδα τα ασυνόδευτα παιδιά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Μόλις σκοτείνιασε νέες φωτιές στη Μόρια

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 4 μήνες έχει τεθεί η Λέσβος, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση στο ακριτικό νησί παραμένει έκρυθμη μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας, επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια. Από τη φωτιά καταστράφηκε ο καταυλισμός και με αποτέλεσμα 13.000 μετανάστες, αρκετοί εκ των οποίων θετικοί στον κορωνοϊό να βρίσκονται στους δρόμους.

Kατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να μεταβούν άμεσα στο νησί οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης.

 

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά προηγήθηκαν επεισόδια τα οποία ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στον καταυλισμό. Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, άλλοι κατευθυνόμενοι προς την πόλη και άλλοι προς το βουνό.

Δεκάδες μπλόκα της Αστυνομίας έχουν στηθεί στο νησί με αποστολή να μην περάσει κανείς, αλλά και να συνδράμουν τα 11 πυροσβεστικά οχήματα. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί. Νωρίς το πρωί αναχώρησαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν ότι όλος ο πληθυσμός του ΚΥΤ βρίσκεται εκτός της δομής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να συνδράμει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

400 ασυνόδευτα παιδιά

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο twitter.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η Ίλβα Γιόχανσον.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων