17/08/2023 18/08/2023 Tην καρδιά του Χριστιανισμού και του ελληνισμού αποτελεί το αρχαίο μοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα στην αρχαία Σαλαμίνα, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Απόστολου Βαρνάβα. Σε δηλώσεις του ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου έστειλε το μήνυμα ότι περιμένουμε την ημέρα της επιστροφής μας στο μοναστήρι...
17 Αυγούστου, 2023 - 20:56
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2023 - 2:52

Κύπρος: Καρδιά του Χριστιανισμού η Μονή Απόστολου Βαρνάβα στην αρχαία Σαλαμίνα

Διαδώστε:
Κύπρος: Καρδιά του Χριστιανισμού η Μονή Απόστολου Βαρνάβα στην αρχαία Σαλαμίνα

Tην καρδιά του Χριστιανισμού και του ελληνισμού αποτελεί το αρχαίο μοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα στην αρχαία Σαλαμίνα, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Απόστολου Βαρνάβα. Σε δηλώσεις του ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου έστειλε το μήνυμα ότι περιμένουμε την ημέρα της επιστροφής μας στο μοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα όπου θα αποκτήσει την αίγλη της προ της καταστροφής.

Πέρασε τόνισε, πάρα πολλά η Mονή, καταστράφηκε δύο φορές έχει κτιστεί με τα πρώτα χρήματα του αυτοκράτορα Ζήνωνα το 478 μ.χ., σημειώνοντας που είναι η πρώτη εν τη νήσο Κύπρο μονή που κτίζεται με χρήματα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου για αυτό και ονομάζεται Βασιλική Σταυροπηγιακή Μονή.

Πρόσθεσε, πως η αρχική μορφή της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα ήταν τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Λίγο αργότερα γύρω από την εκκλησία κτίστηκαν και τα κελιά των μοναχών, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της εκκλησίας μεταφέρθηκαν και τα λείψανα του Αποστόλου. Αργότερα κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών το 691 μ.Χ οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Κύπρου και με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη έφυγαν από την Κύπρο για να γλυτώσουν από τους Άραβες και κατέφυγαν στην Ιουστινιανούπολη που είναι σήμερα το Κίζικο.

Για αυτό συνέχισε, ο εκάστοτε Αρχεπίσκοπος Κύπρου από τότε φέρει τον τίτλο Νέας Ιουστιανιανής και Πάσης Κύπρου για να φέρει στην μνήμη αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Πρέπει είπε ο Πανοσιολογιότατος να σημειώσουμε ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας αμφισβητούσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου πιστεύοντας ότι οι Επίσκοποι Κύπρου ήσαν αποστολική διαδοχή των Αντιοχαίων παρά των αδιάψευστων μαρτυριών του βιβλίου των πράξεων των Αποστόλων που αναφέρει την κάθοδο στην Κύπρο των τριών Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου, τον εκχριστιανισμό των κατοίκων, την μετάδοση της χριστιανικής πίστης και την χειροτονία Επισκόπων από τους Αποστόλους .

Ακόμη συνέχισε, παρά το γεγονός ακόμη που βρέθηκε το σκήνωμα του Απόστολου Βαρνάβα και δόθηκαν τα προνόμοια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου αλλά και της απόφασης της Γ Οικουμενικής Συνόδου στον 8ο κανόνα της περί της Α’ Αυτοκέφαλης Εκκλησίας που σημειώνεται, όπως είπε, ότι 691μ.Χ εκεί στην Ιουστινιανούπολη ο τότε αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Β’ με σύγκληση της Συνόδου έδωσε οριστική λύση περί Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως στην Μονή η ξυλόστεγη βασιλική καταστράφηκε για να αντικατασταθεί από μια τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική. Άγνωστο παραμένει συνέχισε, το πότε η εκκλησία καταστράφηκε ξανά για να αναστηλωθεί και πάλι παίρνοντας τη σημερινή της μορφή. Είπε ακόμη πως το 1917 ο τότε Αρχιείσκοπος Κύπρου Κύριλλος ο Γ’ εγκαινίασε τον Καθολικό της Μονής στις 11 Ιουνίου όπως είναι σήμερα.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πήρε τα προνόμια από τον αυτοκράτορα όταν οι Κύπριοι συνοδεία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο το 473 μ.Χ βρήκαν το σκήνωμα του Απόστολου Βαρνάβα και πάνω χειρόγραφο το Ευαγγέλιο του Ματθαίου το πήραν στην Κωνσταντινούπολη και ο αυτοκράτορας απένειμε τα προνόμια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Από το Μοναστήρι συνέχισε, ήρθαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος που ξεκίνησαν την οδοιπορία τους, περιόδευσαν σε όλες τις περιοχές, κήρυξαν τον χριστιανισμό και ήρθαν στην Πάφο. Η Πάφος είπε, ήταν τότε η πρωτεύουσα της Κύπρου, υπήρχαν πολλές συναγωγές Ιουδαίων και ήταν η έδρα του Ρωμαίου του Ανθύπατου Σέργιου Παύλου. Ο Ανθύπατος Σέργιος Παύλος ασπάστηκε τον χριστιανισμό και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος επίσημος αξιωματούχος που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό στην Κύπρο.

«Λειτουργίες της Μονής»

Ερωτηθείς για την συχνότητα των λειτουργιών στην Μονή, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ανέφερε πως οι λειτουργίες που είναι καθιερωμένες για την μετάβαση τους στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην αρχαία πόλη της Σαλαμίνας είναι το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα.

Επίσης τέσσερις Κυριακές, όπως την 3η Κυριακή του Φεβρουαρίου, την 3η Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου, την 3η Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου και την 3η Κυριακή του μηνός Δεκεμβρίου που τελούν την λειτουργία μέσα στον καθολικό της Μονής, ενώ τα πρώτα Σάββατα των μηνών τελείται λειτουργία στον ναΐσκο πάνω από τον τάφο του Απόστολου Βαρνάβα.

Επιπρόσθετα συνέχισε, στο καθολικό τελούν την Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Απόστολου Βαρνάβα τόσο τον εσπερινό στις 10 Ιουνίου όσο και στις 11 Ιουνίου καθώς και το Σάββατο της διακαινησίμου προ της Κυριακής του Θωμά που είναι η Αναστάσιμη λειτουργία που τελείται στο καθολικό της Μονής.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ανέφερε πως οι πιστοί παρίστανται στις Θείες Λειτουργίες που τελούνται στην Μονή και ευχαρίστησε τους πιστούς που είναι ριζωμένοι εκεί και ευλαβούνται τον Απόστολο Βαρνάβα. Ακόμη συνέχισε πιστοί μεταβαίνουν επειδή έχουν αδερφούς Τουρκοκύπριους που φέρεται, όπως είπε, να είναι κρυπτοχριστιανοί.

Στρέφοντας την μνήμη του πίσω ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ανέφερε πως το 2015 είχε αναφέρει στην παρουσία του τότε Μουχτή αλλά και του τότε Ιμάμη της Αμμοχώστου Μουσταφά αλλά και εκπροσώπων πρέσβεων οκτώ ευρωπαϊκών χωρών και της Αμερικής, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και άλλων, ότι ο Απόστολος Βαρνάβας δεν είναι μόνο για τους Ορθόδοξους χριστιανούς αλλά για όλους τους κατοίκους της Κύπρου ανεξάρτητα θρησκείας, φυλής, καταγωγής και γλώσσας.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου τόνισε ακόμη πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δεν είναι μόνο αυτό είπε που διδάσκεται στα σχολεία ότι φέρει δηλαδή, αυτοκρατορικό μανδύα πορφυρού κατά τις θρησκευτικές τελετές, υπογράφει με κόκκινο μελάνι και κρατάει αυτοκρατορικό σκήπτρο.

Τα άλλα προνόμια που δεν ακούγονται και πολύ είναι ότι τα Σταυροπήγια μοναστήρια της Εκκλησίας της Κύπρου δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά ανήκουν στην δικαιοδοσία την διοικητική του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως είπε, είναι η Ιερά Μονή Κύκκου, η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου και η Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά.

Επίσης όπως αναφέρεται ως άλλο προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι ότι σε σύγκληση της Οικουμενικής Συνόδου κάθεται στην 5η θέση μετά τα τέσσερα πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατέχει την 5η θέση μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη , τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας , τον Πατριάρχη Αντιοχείας και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων,

Είπε ακόμη πως δυστυχώς η Εκκλησία της Κύπρου για διάφορους λόγους δεν διεκδίκησε αυτό το προνόμιο και βρισκόμαστε στην 10η θέση και μετά τα νεότερα Πατριαρχεία της Σερβίας, Γεωργίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας και της Ρουμανίας.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι είναι καιρός η Εκκλησία της Κύπρου με την διεύρυνση που έκανε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Β’ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να πάρει την θέση που της αρμόζει γιατί εξήγησε είναι η πρώτη Ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λειτουργίες στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων