27/10/2023 27/10/2023 Επί τη εορτή της Συνάξεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και των μαθητών και συναθλητών του, Νέστορος και Λούπου, τελέσθηκε σήμερα αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις ιερές ακολουθίες και τελετές, τα ιερά αναλόγια του Ναού εκόσμησαν με την παρουσία, την αρτιμέλεια και την...
27 Οκτωβρίου, 2023 - 15:32
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2023 - 15:28

Ο Μητροπολίτης Βρυούλων στην εορτή Συνάξεως του Αγίου Δημητρίου και των μαθητών και συναθλητών του

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βρυούλων στην εορτή Συνάξεως του Αγίου Δημητρίου και των μαθητών και συναθλητών του

Επί τη εορτή της Συνάξεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και των μαθητών και συναθλητών του, Νέστορος και Λούπου, τελέσθηκε σήμερα αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις ιερές ακολουθίες και τελετές, τα ιερά αναλόγια του Ναού εκόσμησαν με την παρουσία, την αρτιμέλεια και την λαμπρή απόδοση των ύμνων, οι πολυπληθείς χοροί των ιεροψαλτών του Ναού, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Χριστοδούλου και του Λαμπαδαρίου κ. Χαραλάμπους Τζινευράκη.

Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου την κυριώνυμο ημέρα

Την Πέμπτη 26η Οκτωβρίου, τελέσθηκε το πρωί η άκολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος προεξήρχε της ακολουθίας του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ιδιαίτερη χαρά προσέδωσε σε όλους η άφιξη του Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος προσήλθε και ευλόγησε με την σεπτή παρουσία του την ευχαριστιακή Σύναξη. (Διαβάστε αναλυτικά: Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο και τα 111 χρόνια ελευθερίας της (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ))

Ακολούθησε η πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο της συμπλήρωσης 111 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν οι λειτουργήσαντες Αρχιερείς, με την υψηλή παρουσία της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλων αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων Σωματείων και φορέων της πόλης. (Διαβάστε αναλυτικά: Νεαπόλεως Βαρνάβας: “Ο πόλεμος θα παραμένει η μεγαλύτερη ανθρώπινη αποτυχία” – Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ))

Επίσης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατά την ακολουθία του εσπερινού της κυριωνύμου ημέρας, παρέστη και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ακολούθησε ιερά Παράκληση στον Μεγαλομάρτυρα.

Παραμονή της εορτής

Προχθές το απόγευμα, Τετάρτη 25η Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής, όπου παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτων και χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

(Διαβάστε αναλυτικά: Φωτορεπορτάζ ope.gr: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου

Θεσσαλονίκη: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Δημητρίου (ΒΙΝΤΕΟ))

Ακολούθησε ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία πλήθη πιστών συνέρρευσαν και υπερεπλήρωσαν τον Ναό του Μυροβλύτου, για να αποδώσουν ευχαριστιακά την οφειλόμενη τιμή στον «φιλόπολι» και «σωσίπολι» Άγιο, με εξόχως εντυπωσιακή την παρουσία νέων ανθρώπων και οικογενειών με μικρά παιδιά. (Διαβάστε αναλυτικά: Αγρυπνία Αγίου Δημητρίου: Κατάμεστος ο ναός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης)

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου αναχωρεί η ιερά Εικόνα της Παναγίας της «ΚΟΡΩΝΙΩΤΙΣΣΗΣ»

Το πλούσιο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίζεται βεβαίως με αμείωτη ένταση, και θα συνεχιστεί -ως ελάχιστη αντιπροσφορά των θεσσαλονικέων στον Προστάτη τους για το πλήθος των απ΄ αιώνος ευεργεσιών του προς την πόλη και τους ανθρώπους της- μέχρι την Κυριακή 5η Νοεμβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει -το πρωί μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας- η ιερά Εικόνα της Παναγίας της «ΚΟΡΩΝΙΩΤΙΣΣΗΣ» εκ της Ιεράς Μονής Παναγίας της Κορώνης (Αγράφων Θεσσαλίας) της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και το απόγευμα θα τελεσθεί η ακολουθία του καθαγιασμού του Μύρου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο και ακολούθως θα διανεμηθεί στους φιλαγίους χριστιανούς προς ευλογία και αγιασμό.

Έτσι, καθημερινά τελούνται:

  • ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία (7:30 π.μ.),
  • η Ακολουθία του Εσπερινού και Ιερά Παράκληση (6.30 μ.μ.),
  • η Ιερά Αγρυπνία (9:00 μ.μ.).

Ιδιαιτέρως επισημαίνεται, ότι σήμερα Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου θα ψαλλούν οι χαιρετισμοί του αγίου Δημητρίου, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, προ της απογευματινής ακολουθίας θα τελεσθεί το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου και θα τεθούν σε προσκύνηση τα φυλασσόμενα στον Ναό ιερά Λείψανα, ενώ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική πολιτιστική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ναού.

   

Υπενθυμίζεται, ότι ο ιερός Ναός παραμένει ανοιχτός για την διευκόλυνση των προσκυνητών από 6ης πρωινής έως τις 12:30 τα μεσάνυκτα.

Τέλος, σημειώνεται, πως όλες οι ακολουθίες και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι (You Tube) του ιερού Ναού από τον σύνδεσμο «Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης».

2023.10.27 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονος

Διαβάστε ακόμη:

Το χρονικό και οι φωτογραφίες από τους πρωινούς εορτασμούς για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο

Μεγαλειώδης λιτάνευση του Αγίου Δημητρίου και της Εικόνας της Παναγίας Κορωνιώτισσας στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης – Κλήρος και λαός προσκυνούν τον Μυροβλύτη Προστάτη τους (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Οι ευχές για τον Πολιούχο, οι νέοι και οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας-Πολιτείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων