01/10/2022 01/10/2022 Την ημέρα Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Γοργοεπηκόου», πανηγύρισε στην Σύμη με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, το ομώνυμον ιερό Μονύδριο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή Λιενί. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον π. Στέφανο Μακρή Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Διάκονο π....
01 Οκτωβρίου, 2022 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2022 - 20:03

Ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοεπηκόου στην Σύμη

Διαδώστε:
Ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοεπηκόου στην Σύμη

Την ημέρα Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Γοργοεπηκόου», πανηγύρισε στην Σύμη με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, το ομώνυμον ιερό Μονύδριο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή Λιενί. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον π. Στέφανο Μακρή Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Το ιερόν αναλόγιον διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Δημοσθένης και Μερκούριος Γιανναράς μεθ’ ετέρων.

Προ της Απολύσεως τελέσθηκε η Αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές και ευχαριστίες προς την ευλαβή οικογένεια των Κτητόρων Νικήτα Μανδαλιού και αδελφών, οι οποίοι οργάνωσαν την Πανήγυρη και προσέφεραν στους συμμετέχοντες πιστούς τα καθιερωμένα πατροπαράδοτα κεράσματα.

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και είναι η γνωστότερη μετά την «Πορταίτισσα», θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους. Πρόκειται για παλαιά τοιχογραφία της Παναγίας, που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της Τράπεζας της Μονής και δεξιά της εισόδου της.

Η σημερινή εορτή, ανάγει την σύστασή της το έτος 1.664 μ.Χ. όταν ο τραπεζάρης Μοναχός Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την ιερά Εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μία φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Μοναχός δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον ως εξής: «Ω Μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις την μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με»; Και συγχρόνως με το άκουσμα της Θεομητορικής φωνής έχασε ο ταλαίπωρος το φως του κι έμεινε τυφλός.

Οι αδελφοί άρχισαν πλέον να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την Εικόνα της Παναγίας, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να την θυμιάζει καθημερινά. Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην Εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο, ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Άγιον Όρος και η Εικόνα Της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Έκτοτε ο διάδρομος κλείστηκε και η Εικόνα συμπεριλήφθηκε σε Παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου. Τα δε θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων