08/04/2023 10/04/2023 «Ο Ιερός Κλήρος, έδωσε το αίμα του για την ελευθερία της Ελλάδος», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών, όπου τιμήθηκε για μια ακόμη φορά ο Εθνοιερομάρτυρας Ιερέας Γεώργιος, που σφαγιάσθηκε, ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία, στην Αγια-Αλεξιώτισσα, ανήμερα των Βαΐων το 1821. Η εκδήλωση...
08 Απριλίου, 2023 - 21:43
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2023 - 22:25

Η Πάτρα τίμησε τον Εθνοϊερομάρτυρα Πάπα-Γιώργη της Αγιά-Αλεξιωτίσσης

Διαδώστε:
Η Πάτρα τίμησε τον Εθνοϊερομάρτυρα Πάπα-Γιώργη της Αγιά-Αλεξιωτίσσης

«Ο Ιερός Κλήρος, έδωσε το αίμα του για την ελευθερία της Ελλάδος», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών, όπου τιμήθηκε για μια ακόμη φορά ο Εθνοιερομάρτυρας Ιερέας Γεώργιος, που σφαγιάσθηκε, ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία, στην Αγια-Αλεξιώτισσα, ανήμερα των Βαΐων το 1821.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στον Εσπερινό της παραμονής της Κυριακής των Βαΐων, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων:

«Δέκα (10) Πατριάρχαι, εκατό (100) Αρχιερείς και 6.000 χιλιάδες άλλοι Κληρικοί, εθυσιάσθησαν υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά τα πικρά χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς. Πριν από λίγες ημέρες, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, η Ιερά Μητρόπολις Πατρών, ετίμησε επίσημα για πρώτη φορά τους 10.000 Πατρινούς, που εσφάγησαν, εκάησαν, εσουβλίσθησαν, επωλήθησαν ως δούλοι, εξεπατρίσθησαν κατά την φοβερά σφαγή και καταστροφή της Πάτρας, υπό των Τούρκων, ανήμερα των Βαίων, το 1821. Η Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Ανδρέου, το ιερό Μνημόσυνο, το Μνημείο στο προαύλειο συνέθεσαν συγκινητική άμα και εορταστική ατμόσφαιρα…

Ανάμεσα στα θύματα αυτά ήτο και ο Παπα-Γιώργης της Αλεξιωτίσσης, ο οποίος μαχαίρα ετελειώθη, ενώ τα τρία παιδιά του αιχμαλωτίστηκαν και επωλήθησαν από τους Τούρκους. Η παπαδιά με γενναιότητα και αυταπάρνηση, γύρισε τόπους πολλούς και κατάφερε να βρη το ένα της παιδί τον Κωνσταντή, που τον έφερε πίσω στην Πάτρα…»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό του εορτασμού και στον αείμνηστο Πρωθιερέα του Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών, π. Νικόλαο Παπαδόπουλο, ο οποίος, ανέσυρε από τα ιστορικά Αρχεία του Κράτους την μαρτυρικήν υπόθεση του παπα-Γιώργη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του μνημείου, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας κ. Χρήστος Μούλιας και οι Εκπρόσωποι των Αρχών και Φορέων της πόλης μας.

Σε όλους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση.

Από τον Κωνσταντίνο, τον γιό του παπα-Γιώργη, πληροφορούμαστε σχετικώς:

«Προς την επί των αγώνων Σεβαστήν Επιτροπήν διά του Κυρίου Νομάρχου Αχαιοήλιδος.

«Ο ευσεβάστως υποσημειούμενος Κωνσταντίνος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αναφέρω ταπεινώς ότι, κατά το έτος 1821, καθ’ ην εποχήν οι Έλληνες έλαβον τα όπλα κατά των Οθωμανών, ο πατήρ του υποφαινομένου Γεώργιος Ιερεύς, εφονεύθη παρά των Αγαρηνών, ενώ ετέλει την Θείαν Μυσταγωγίαν εν τω ενταύθα Ιερώ Ναώ της Αλεξιωτίσσης, ότι ο υποφαινόμενος και έτεροι δύο αδελφοί μου αιχμαλωτίσθησαν παρά των Αγαρηνών και ότι τρέξασα η μήτηρ ημών εις διάφορα του Οθωμανικού Κράτους μέρη, μόλις ηδυνήθη να σώση και να λάβη τον υποφαινόμενον, μη δυνηθείσα ουδόλως ν’ ανεύρη τους ετέρους δύο αδελφούς μου και εισέτι μένουσι εν αιχμαλωσία αγνοουμένου του τόπου της διαμονής των, ως προκύπτει εκ του συννημένου πιστοποιητικού πολιτών μαρτυρούντων τ’ ανωτέρω.

Τα δυστυχήματα ταύτα είναι άξια λόγου όπως ληφθή και ο υποφαινόμενος εν καιρώ υπ’ όψιν και λάβω την δέουσαν και απαιτουμένην αμοιβήν.

Διά ταύτα παρακαλώ θερμώς την Σεβαστήν Επιτροπήν, όπως ευαρεστουμένη λάβη υπ’ όψιν της εν καιρώ και τον υποφαινόμενον, αποδίδουσα ο, τι νόμιμον και δίκαιον.

Ο κύριος Νομάρχης Αχαιοήλιδος παρακαλείται να διαβιβάση την παρούσαν όπου δεί.

Ευπειθέστατος

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου»..

Το γράμμα του Κωνσταντή, συνοδεύεται από την γραπτή μαρτυρία των Προεστών της Αχαΐας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Οι υπογραφόμενοι μεθ’ όρκου ότι κατά το έτος 1821 καθ’ ην εποχήν οι Έλληνες έλαβον τα όπλα, ο συμπολίτης μας Γεώργιος Ιερεύς, εκτελών την Θείαν Μυσταγωγίαν εν τω Ναώ της Αγίας Αλεξιωτίσσης, εφονεύθη παρά των Αγαρηνών, αιχμαλωτισθέντων και τριών τέκνων του, προς απολύτρωσιν των οποίων η μήτηρ των τρέξασα εις διάφορα του Οθωμανικού κράτους μέρη, μόλις εδυνήθη να σώση και λάβη το ένα εκ τούτων ονόματι Κωνσταντίνον, των δύο ετέρων μενόντων εν αιχμαλωσία και αγνοουμένης της διαμονής των.

Κατ’ αίτησιν όθεν του απελευθερωθέντος Κωνσταντίνου δίδοται το παρόν αυτό ίνα χρησιμεύση όπου δεί και υποσημειούμεθα.

Εν Πάτραις την α’ Ιουνίου.

Μπενιζέλος Ρούφος

Κ. Μπουκαούρης

Γεώργιος Γιαννόπουλος

Ζ. Νεράγκαθος

Κ. Θωμόπουλος

Αναστάσιος Ηλιοπουλος

Άγγελος Ξηρομερίτης

Αναγν. Ανδρικόπουλος.

Το 1971, στήθηκε μνημείο προς τιμήν του παπα-Γιώργη, έξω από τον Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών, από την Αχαϊκή Εταιρεία, το έργο της οποίας συνεχίζει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων