15/01/2023 25/01/2023 Με ανακοίνωση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος πληροφορεί ότι οι πρωτοφανείς μεγάλες πλημμύρες που έχουν χτυπήσει το δυτικό μέρος της Καλιφόρνια, δεν έχουν επιφέρει ζημιές στους ναούς και στα κοινοτικά συγκροτήματα, ωστόσο έχουν προκαλέσει βλάβες κι έχουν πλημμυρίσει τις οικίες πολλών ενοριτών. Στην ανακοίνωση ο Σεβασμιώτατος απαριθμεί τις περιοχές και πόλεις οι...
15 Ιανουαρίου, 2023 - 18:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/01/2023 - 19:11

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου για τις φονικές πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου για τις φονικές πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Με ανακοίνωση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος πληροφορεί ότι οι πρωτοφανείς μεγάλες πλημμύρες που έχουν χτυπήσει το δυτικό μέρος της Καλιφόρνια, δεν έχουν επιφέρει ζημιές στους ναούς και στα κοινοτικά συγκροτήματα, ωστόσο έχουν προκαλέσει βλάβες κι έχουν πλημμυρίσει τις οικίες πολλών ενοριτών.

Στην ανακοίνωση ο Σεβασμιώτατος απαριθμεί τις περιοχές και πόλεις οι οποίες έχουν χτυπηθεί. Όπως αναφέρει, αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν την Κομητεία Μαρίν, τη Σάντα Κρούζ, το Σαν Τζοσέ, το Σαν Φρανσίσκο, το Σαν Λουίς Ομπίσπο, το Σακραμέντο, το Λος Άντζελες και τη Σάντα Μπάρμπαρα. Παράλληλα επισημαίνει πως «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σ’ αυτές τις περιοχές οι οποίοι έχουν πληγεί και οι οποίοι έχουν ανάγκη από τις προσευχές μας».

Επίσης ενημερώνει ότι υπάρχει επικοινωνία με τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και συνεχής παρκακολούθηση της κατάστασης, «καθώς αναμένονται πιο έντονες καταιγίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος προτρέπει τις ενορίες «να τελέσουν ειδική Παράκληση στη Θεοτόκο, επιζητώντας τιις πρεσβείες και την μητρική της παραμυθία και ανακούφιση». Καταλήγοντας ενημερώνει ότι η Ιερά Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου «θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτές τις περιοχές όσο μαίνονται οι καταιγίδες και θα μοιραστεί τυχόν σημαντικά νεώτερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου:

«Ο κατακλυσμός στη δυτική ακτή έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε αρκετές περιοχές. Μολονότι τα ενοριακά μας συγκροτήματα στις πληγείσες περιοχές της Μητρόπολης μας παραμένουν προς το παρόν ασφαλείς, οι οικίες ενοριτών έχουν υποστεί ζημιές και οι γύρω περιοχές έχουν καταστραφεί ως αποτέλεσμα αυτών των καταιγίδων. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν την Κομητεία Μαρίν, τη Σάντα Κρούζ, το Σαν Τζοσέ, το Σαν Φρανσίσκο, το Σαν Λουίς Ομπίσπο, το Σακραμέντο, το Λος Άντζελες και τη Σάντα Μπάρμπαρα. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σ’ αυτές τις περιοχές οι οποίοι έχουν πληγεί και οι οποίοι έχουν ανάγκη από τις προσευχές μας.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ιερείς μας και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση, καθώς αναμένονται πιο έντονες καταιγίδες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αν και η γη είναι ξηρή και το νερό είναι καλοδεχούμενο έπειτα από ξηρασία πολλών ετών, η ποσότητα και η σφοδρότητα της βροχής εξακολουθεί να κατακλύζει το έδαφος και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες όχι μόνο με τις πλημμύρες, αλλά με κατολισθήσεις και διάβρωση. Ως μια εν Χριστώ οικογένεια, είναι σημαντικό να εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον με προσευχή και να καλούμε τον Κύριο να γαληνεύσει τον άνεμο, να σταματήσει τη βροχή και να αποκαταστήσει το όμορφο περιβάλλον που έχει καταστραφεί από αυτές τις έντονες καταιγίδες. Για όλους εκείνους που υποφέρουν, είθε ο Κύριος να τους δώσει δύναμη καθώς υπομένουν τις δοκιμασίες που φέρνουν αυτές οι καταιγίδες και είθε οι καρδιές τους να γαληνεύσουν. Παρακαλούνται οι ενορίες μας να τελέσουν ειδική Παράκληση στη Θεοτόκο, επιζητώντας τιις πρεσβείες και την μητρική της παραμυθία και ανακούφιση.

Η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτές τις περιοχές όσο μαίνονται οι καταιγίδες και θα μοιραστεί τυχόν σημαντικά νεώτερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.»

Ο Μπάιντεν κήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε αργά το Σάββατο 14/1 (τοπική ώρα, την Κυριακή 15/1 το πρωί ώρα Ελλάδας) διάταγμα που κηρύττει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Καλιφόρνια, καθώς η κακοκαιρία σφυροκοπά τη λεγόμενη Χρυσή Πολιτεία από τις 26 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να προκληθούν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, κατολισθήσεις, εκκενώσεις οικισμών και αποκλεισμοί οδικών αρτηριών.

Με βάση το διάταγμα του Μπάιντεν προσφέρεται ομοσπονδιακή βοήθεια για τη στήριξη των προσπαθειών των πολιτειακών και τοπικών αρχών, καθώς και των αυτοχθόνων στα εδάφη δικαιοδοσίας τους, στις περιοχές που έχουν πληγεί από σφοδρές καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το προεδρικό διάταγμα καθιστά επίσης διαθέσιμη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε πληγέντες στις κομητείες Μέρσεντ, Σακραμέντο και Σάντα Κρούζ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια ετοιμάζονται σήμερα για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις ύστερα από τρεις εβδομάδες με πρωτόγνωρα επίπεδα βροχής. Σημαντικό κύμα βροχοπτώσεων -και χιονοπτώσεων στα βουνά- σάρωσε χθες πολλές περιοχές της πολιτείας, της πολυπληθέστερης στις ΗΠΑ, όπου το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο από τα νερά της βροχής.

Νέο «ατμοσφαιρικό ποτάμι», στενή ζώνη στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υγρασίας από τις τροπικές περιοχές, αναμένεται αύριο, Δευτέρα, ημέρα αργίας στις ΗΠΑ, φέρνοντας «νέα κύματα ακραίας βροχόπτωσης», όπως προέβλεψε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει ήδη επηρεαστεί, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει «καταστροφικές πλημμύρες» στις περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στην κοιλάδα του ποταμού Σαλίνας, μεγάλη αγροτική περιοχή στο νότιο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσκίσκο.

«Δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, εκτιμώντας ότι ακόμα και αν μειωθεί η ένταση της βροχής, το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο από το νερό και άρα συνεχίζει να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Αναγνωρίζοντας την κόπωση των Καλιφορνέζων ύστερα από πολλές εβδομάδες βροχοπτώσεων, δήλωσε: «Προσεύχομαι όλοι μας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και την κοινή μας λογική για τις επόμενες 24-48 ώρες».

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων